duminică, iulie 21, 2024
AcasăLocal BTArtileriștii Batalionului 335 „Alexandru cel Bun”, de 27 de ani în slujba...

Artileriștii Batalionului 335 „Alexandru cel Bun”, de 27 de ani în slujba țării

Militarii din Garnizoana Botoșani au marcat astăzi Ziua Batalionului 335 Artilerie ,,Alexandru cel Bun”. Evenimentul a fost sărbătorit printr-o ceremonie militară și religioasă, care s-a desfășurat la sediul unității din strada Petru Rareș.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Festivitatea a cuprins intonarea imnului național, oficierea unui serviciu religios, alocuțiuni, premierea voluntarilor Grupului Invictus din garnizoană, acordarea de distincții și embleme pentru militarii în activitate ai batalionului, dar și cei în rezervă sau în retragere care s-au distins prin merite deosebite obținute de-a lungul carierei, acordarea de embleme și distincții reprezentanților autorităților locale și ai mediului economico-financiar din Municipiul Botoșani și defilarea efectivelor unității.

Locotenentul-colonelul Codruț-Ștefan Obreja, numit în funcția de comandant

Tot astăzi s-a dat citire ordinului de numire în funcția de comandant al Batalionului 335 Artilerie ,,Alexandru cel Bun” a locotenent-colonelului Codruț-Ștefan Obreja, care a mulțumit tuturor militarilor batalionului pentru implicare și devotamentul arătat și demonstrat în toate activitățile pe care le desfășoară.

La activitate au luat parte reprezentanți ai autorităților locale, ai sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și militari activi și în rezervă. Din partea Brigăzii 15 Mecanizată a fost prezent șeful de stat major al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, colonelul Ionel Munteanu, care a subliniat în alocuțiunea pe care a susținut-o, profesionalismul și abnegația de care au dat dovadă militarii acestei unități în executarea tuturor misiunilor încredințate în cei 27 de ani de existență.

La 1 Aprilie 1888, prin Înaltul Decret nr. 824, regele Carol I semna actul de constituire a Regimentului 33 Dorobanți, ale cărui tradiții de luptă sunt continuate astăzi de Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”. Regimentul participă la Războiul pentru reîntregirea Neamului, la campaniile din 1916 și 1917 și la cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe data de 30 Septembrie 1961, Regimentul 33 Infanterie devine Regimentul 33 Infanterie Mecanizat, iar la data de 21.10.1974 primește denumirea de Regimentul 33 Infanterie Mecanizat „Alexandru cel Bun”. La 1 Mai 1994, Regimentul s-a transformat în Brigada 33 Mecanizată, proces încheiat la 28 Februarie 1995, dată la care au fost înființate toate unitățile subordonate, luând astfel ființă Divizionul 335 Artilerie.

Începând cu 7 Martie 2005, Divizionul 335 Artilerie intră în subordinea Brigăzii 15 Mecanizată Teritorială „Podu Înalt”, continuând tradițiile de luptă ale Brigăzii 33 Mecanizată în Garnizoana Botoșani.

După anul 2008, Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” funcționează sub denumirea actuală, fiind unitatea de sprijin prin foc a structurilor Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”. Militarii acestei unități au participat, de-a lungul anilor, la mai multe misiuni internaționale, unele sub egida NATO, făcând parte din structurile supranumite „Lupii Negri” sau „Free Dacians”.

 

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
22.9 ° C
23.3 °
21.6 °
62 %
0.9kmh
100 %
Dum
26 °
lun
29 °
mar
33 °
mie
31 °
joi
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Aşa-i la noi circuitul apei în natură: lichidul vital se scurge dintr-o ţeavă spartă într-o canalizare înfundată.

EDITORIAL

A devenit oficial. Ostașul s-a săturat să tot stea în slujba țării și vrea președinte. Nu știm sigur dacă visează să doarmă la Cotroceni...

EPIGRAMA ZILEI

Mult mai bine vom trăi, Bani la buget or să fie Dacă se va stabili Un impozit pe prostie!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...