miercuri, iulie 24, 2024
AcasăLocal BTSuspect de pedofilie ţinut în România din cauza războiului

Suspect de pedofilie ţinut în România din cauza războiului

Un bărbat dat în urmărire internațională de autoritățile judiciare din Ucraina și capturat de polițiștii de frontieră botoșăneni nu va fi extrădat, din cauza războiului. Acesta este suspectat că şi-ar fi violat copilul.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Magistrații Curții de Apel Suceava au dispus arestarea preventivă a acestuia, însă au dispus amânarea predării până la data încetării stării de război declarată în Ucraina, dar nu mai mult de trei luni de la data rămânerii definitive a sentinței. Totodată, instanța a decis că mandatul de arestare emis pe numele lui va fi pus în aplicare numai dacă va înceta războiul. Până atunci, judecătorii l-au eliberat.

„Revocă măsura arestării provizorii luată față de persoana extrădată Căldărari Grigore și dispune punerea de îndată în liberate a persoanei extrădate Căldărari Grigore, de sub puterea mandatului de arestare nr. 1/02.01.2022 emis de Curtea de Apel Suceava în baza (….), dacă nu este reținută, arestată sau deținută în altă cauză”, se arată în decizia Curții de Apel pronunțată miercuri, 20 aprilie a.c.

Bărbatul, Grigore Căldărari, a fost capturat chiar în prima zi din acest an. Pe 1 ianuarie, el s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca fiind pasager al unui autocar ce efectua o cursă regulată Chișinău – Cehia. Când i-au verificat documentele, polițiștii de frontieră botoșăneni au realizat că bărbatul figurează în bazele de date Interpol, pe numele lui fiind emisă o alertă de către autoritățile din Ucraina. Suspectul a fost preluat de un echipaj al Inspectoratului Poliției Județului Botoșani și predat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, iar a doua zi a fost arestat provizoriu.

Bărbatul este bănuit că şi-ar fi violat copilul

Ulterior s-a aflat că bărbatul fusese arestat în lipsă încă din 21 ianuarie 2021 de Tribunalul districtual Murovano Kurylovetskyi din regiunea Vinnytsia – Ucraina, iar pe 16 iulie 2021 a fost dat în consemn prin Biroul Interpol din Kiev (Ucraina) fiind bănuit că și-ar fi violat propriul copil. Tot atunci, magistrații Curții de Apel Suceava au solicitat autorităților judiciare din Ucraina să transmită mai multe documente pentru a vedea dacă sunt întrunite condițiile extrădării.

Doar că în timpul acestor schimburi de informații, pe 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, iar în statul vecin a fost declarată starea de război. Prin urmare, judecătorii au considerat că pot amâna predarea acestuia. Cazul este primul de acest gen, de la izbucnirea războiului din Ucraina.

 

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
câțiva nori
25.4 ° C
25.6 °
22.8 °
71 %
3.7kmh
24 %
mie
30 °
joi
27 °
vin
27 °
sâm
32 °
Dum
37 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...