marți, iunie 18, 2024
AcasăLocal BTReabilitarea Centrului Istoric rămâne la faza de intenţie (video)

Reabilitarea Centrului Istoric rămâne la faza de intenţie (video)

Ieri, în şedinţa deliberativului local, a fost respins un proiect de hotărâre vizând exercitarea dreptului de preemţiune pentru cumpărarea unui imobil din Centrul Istoric. Aleşii locali susţin că îşi doresc reabilitarea şi repunerea în valoare a Centrului Istoric, însă atunci când trebuie să ia o decizie în această direcţie, bat pasul pe loc. Aşa s-a întâmplat şi în şedinţa de ieri.

Primarul Cosmin Andrei a propus să fie cumpărat apartamentul situaţ la adresa Strada 1 Decembrie 1918, nr. 51, etaj 1, pentru întregirea patrimoniului municipalităţii. „Să nu ajungem în situaţia în care pe locul unde s-a născut Mihai Eminescu să avem păcănele şi toată ţara să ne întrebe ce facem acolo. Avem păcănele pentru că este un privat, aşa şi aici, putem să ne trezim cu tot felul de activităţi, cu tot felul de persoane care, fiind proprietari, fac ce doresc în Centrul Istoric”, a explicat Cosmin Andrei.

„Mi-aş dori să cumpăr toate imobilele din Centrul Istoric”

Edilul a amintit că au mai fost proiecte de hotărâre cu Centrul Istoric pe care Consiliul Local le-a respins şi a făcut apel la consilieri să voteze acest proiect. „Dacă tot ne dorim să reabilităm Centrul Istoric, atunci când avem posibilitatea să ne întregim patrimoniul cu clădirile din Centrul Istoric, să facem acest lucru. Legat de destinaţie, vom hotărî împreună, locuinţe de serviciu sau altă destinaţie, pe care vi le voi propune şi dumneavoastră veţi decide, dar important este să fim proprietari. Atunci când avem posibilităţi de reabilitare a imobilelor, să nu mai discutăm despre primărie la parter şi la etajul unu proprietate privată şi să nu putem depune proiectul. Mi-aş dori să cumpăr toate imobilele din Centrul Istoric pentru municipiul Botoşani, dacă s-ar putea, şi acum avem o oportunitate, pentru unul dintre aceste apartamente, să-i spunem, de la etajul acestei clădiri”, a concluzionat edilul.

Raluca Curelariu, consilier USR, le-a spus consilierilor că proiectul de hotărâre vizează  începerea procedurii, nefiind obligatorie cumpărarea acelui spaţiu, dacă nu este convenabil preţul sau clădirea se află într-o avansată de degradare.

Regulament propus pentru Centrul Istoric

Pornind de la problema păcănelelor, Maricel Maxim, consilier liberal, a propus să fie iniţiat un proiect de hotărâre cu un regulament vizând activităţile care pot fi derulate în spaţiile din Centrul Istoric.

Proiectul de hotărâre a fost însă respins la vot, întrunind 13 voturi pentru (nouă consilieri PSD, Liviu Toma – PRO România, Maricel Maxim – PNL, Raluca Curelariu şi Marcel Gheorghiţă – USR), cinci abţineri (Monica Adăscăliţei, Eugen Ţurcanu, Cătălina Lupaşcu, Daniel Botezatu şi Andrei Amos – PNL) şi un vot împotrivă (Cătălin Flutur – PNL). Consilierii liberali nu şi-au motivat votul. Fiind proiect de patrimoniu, pentru a fi votat, erau necesare 16 voturi „pentru”.

De la şedinţă au lipsit Marius Buliga, Călin Bosovici – PSD şi Ada Macovei – PNL.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
27.7 ° C
30.9 °
27.6 °
49 %
2.2kmh
90 %
mar
26 °
mie
33 °
joi
24 °
vin
29 °
sâm
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şantierele electorale au ajuns şi în faţa primăriei. Doar că zelul muncitorilor parcă nu mai e deloc la fel.  

EDITORIAL

Stăm foarte prost… Despre rezultatul alegerilor locale și europarlamentare e vorba. Noul USL a făcut ce era de făcut și a „câștigat” alegerile, procentele...

EPIGRAMA ZILEI

Deși-i mereu colorat În vopsele doctrinare, Lumea s-a edificat Că nu-i … de nicio culoare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...