spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTRecomadări făcute de specialişti după alerta de hepatită necunoscută

Recomadări făcute de specialişti după alerta de hepatită necunoscută

După apariţia în România a unui caz de hepatită acută de origine necunoscută la copii identificat la o fetiță de 5 ani din zona București-Ilfov, unităţile sanitare au fost notificate despre definiţia de caz în această afecțiune. Potrivit specialiștilor, un caz probabil este o persoană cu hepatită acută, negativă la virusurile hepatice A-E, de orice vârstă, care este contact apropiat al unui caz confirmat după 1 ianuarie 2022. Un caz posibil este un copil cu vârsta între 11-16 ani, cu analizele TGO sau TGP de peste 500 U/l, negativ la virusurile hepatice A-E. Un caz confirmat este cu aceeași definiţie ca la cel posibil doar că de vârsta sub 10 ani.

În astfel de situaţii cel mai bine este să se prezinte la medic”

Medicii recomandă ca părinţii să îşi ducă imediat copiii la medic dacă au orice bănuială. „Sunt mai multe simptome, cum ar fi scaune deschise la culoare, mâncărimi inexplicabile de piele, sare de oboseală extremă, pielea şi ochii galbeni, sau urina închisă la culoare. În astfel de situaţii cel mai bine este să se prezinte la medic, nu autodiagnosticare sau tratament cu fel de fel de produse”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoșani.

Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează nutrienții, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția acestuia poate fi afectată. Cel mai adesea, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus răspândit de la persoană la persoană, care poate provoca o serie de boli ușoare până la mai severe. Dar aceste tipuri de virus sunt doar rar raportate ca fiind o cauză a hepatitei severe la persoanele sănătoase.

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că investigația asupra cauzei trebuie să se concentreze pe factori precum „susceptibilitatea crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut a circulației adenovirusului în timpul pandemiei de COVID-19, potențiala apariție a unui nou adenovirus, precum și o infectare simultană cu SARS-CoV -2”.

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat pana la data de 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute pană în prezent), înregistrate la copii cu vârsta între 1 luna și 16 ani. Acest cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter.

Potrivit ministerului român al Sănătății, din cele 169 de cazuri înregistrate în lume, la 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
39 %
4.5kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...