luni, decembrie 2, 2024
HomeLocal BTBani de la stat pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. La Botoşani...

Bani de la stat pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. La Botoşani şi Spitalul Judeţean ar putea cere bani

Guvernul a adoptat, miercuri, un act normativ care prevede măsuri mai eficiente privind consolidarea seismică a clădirilor, inclusiv a clădirilor publice, cu finanțare nerambursabilă și integrală, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. De aceşti bani ar putea beneficia şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati”, care este încadrat la categoria de risc 1 seismic.

Ministrul a precizat că programul este unul multianual. Suma alocată prin PNRR permite consolidarea seismică și, în același timp, reabilitarea energetică a acestor clădiri, iar fondurile au fost accesate integral în prima zi de lansare a apelurilor de proiecte. 350 de imobile pot fi reabilitate din cele 217 milioane de euro alocate, prin PNRR, de Ministerul Dezvoltării.

Şi Spitalul Judeţean ar putea cere bani

În premieră, vor fi incluse și clădirile publice, cum ar fi spitalele, școlile din clădiri multietajate sau clădirile monument istoric. Actul normativ adoptat este o reformă asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență și prevede reglementări pe baza cărora vor fi reabilitate clădirile cu risc seismic, cu finanțare nerambursabilă și în procent de 100%, asigurată de Ministerul Dezvoltării, din bugetul național și din PNRR.

Pe lista celor care ar putea solicita fonduri se află şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati” care este încadrat la categoria de risc 1 seismic, adică „risc iminent de prăbuşire în caz de cutremur”.

Ce înseamnă clasele de risc seismic

Clasă I de risc seismic. Imobilele încadrate în această clasă prezintă pericol major de prăbușire în cazul unui sesim cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scară Richter. Aici intră de regulă clădiri construite înainte de 1940. Constructorii susțin că normele de protecție antiseismica sînt reduse în cazul acestor imobile.

Clasă 2 de risc seismic. Aici intră imobilele pentru care posibilitatea de prăbușire în caz de cutremur este mică. Cu toate acestea, un seism major poate afecta elementele de compartimentare, scările, fără însă a pune în pericol structură de rezistentă.

Clasă 3 de risc seismic. În această categorie intră clădirile care pot suferi avarii minore în cazul unui seism. Astfel, poate cădea tencuială, pot apărea fisuri și crăpături la pereți, fără că viață locatarilor să fie pusă în pericol.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
nori împrăștiați
4.4 ° C
4.4 °
2.8 °
97 %
0.9kmh
45 %
lun
5 °
mar
5 °
mie
4 °
joi
1 °
vin
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cu ocazia renumărării voturilor, a trecut și prefectul la munca de jos.

EDITORIAL

Indiferent cine a câștigat ieri și indiferent cine va câștiga lunea viitoare, cu toții vor avea o misiune extrem de dificilă: să facă echilibristică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar înflori România Iute și fără efort Dacă am da la export Tupeul, lenea, prostia!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...