sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăLocal BTCod galben de vijelii pentru Botoșani

Cod galben de vijelii pentru Botoșani

Meteorologii anunță posibile vijelii si descărcări electrice pentru perioada următoare și au emis o avertizare. Intervalul de valabilitate este 13 mai, ora 12 – 14 mai, ora 06.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Fenomenele vizate sunt de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Zone afectate sunt Crișana, Maramureș, în cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei și Banatului, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat de peste 80…90 km/h), grindină și averse torențiale. Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp.

Potrivit celor de la furtuni.ro, pe parcursul zilei de vineri, România va fi afectată de un front atmosferic rece, în jumatatea de Nord. Acesta se va destrăma pe parcursul nopții, în urma acestuia rămânând mai multe linii de convergență, ce vor genera averse sâmbătă.

Odată cu orele prânzului, se vor forma numeroase averse, începând cu Munții Apuseni, Carpații Meridionali și Nordul Carpaților Orientali. Acestea se vor deplasa, pe parcursul după-amiezei, în zonele joase din Transilvania și Moldova, unde se pot contopi și cu alte averse deja existente în aceste zone. Direcția generală de deplasare va fi V-E.

Sunt posibile ploi cu grindină 

Aversele pot fi însoțite de ploi cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, ce pot lua aspect de vijelie și pot depasi 75-90 km/h la rafală, îndeosebi în zonele marcate cu Portocaliu.

Grindina poate fi prezentă și va avea dimensiuni mici sau medii.

Cantitățile de apă vor varia semnificativ, dar pot depasi 20-30 l/m2, la munte și în Moldova.

Unele furtuni pot produce inundații rapide.

Pe parcursul nopții, este posibilă dezvoltarea unor noi furtuni în partea de Sud a Transilvaniei, dar și în Moldova, furtuni ce se vor disipa în urma contactului cu zonele montane.

Vântul va sufla slab, cel mult moderat la nivelul țării, cu intensificări pe parcursul ploilor.

Temperaturile maxime se vor încadra între 23…34 de grade Celsius, cu mult peste normalul perioadei.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
23.8 ° C
25.6 °
23.3 °
84 %
1kmh
66 %
sâm
38 °
Dum
39 °
lun
40 °
mar
38 °
mie
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La banii ăștia, normal că nu mai dau rest  aparatele.

EDITORIAL

Anul 2024 va intra în istoria contemporană a României ca fiind reperul temporal ce a adunat în jurul lui maximum de scrutine electorale posibile...

EPIGRAMA ZILEI

De-ar ști cucul să vorbească Cine nu l-ar fi-ntrebat De prin zona femeiască: -Zi-mi, pe unde-ai mai umblat?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...