spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTElita matematicii din România s-a reunit la Botoşani

Elita matematicii din România s-a reunit la Botoşani

În aceste zile, elita matematicii din România s-a reunit la Botoşani, cu prilejul celei de a XX-a ediţii a Concursului Interjudeţean de Matematică „Dimitrie Pompeiu” şi Conferinţei Naţionale de Matematică „Academician Octav Onicescu – 130 de ani de la naştere”.

La Concursul „Dimitrie Pompeiu”, destinat elevilor din clasele III-XI, au participat peste 450 de elevi din întreaga ţară. Proba de concurs s-a desfășurat sâmbătă, 14 mai, la Școala 17 din Botoșani, iar duminică, 15 mai, are loc festivitatea de premiere, în Aula Magna a Colegiului Național „A. T. Laurian”.

Nume de seamă prezente la deschiderea manifestărilor 

La deschiderea celor două manifestări au participat profesorul universitar doctor Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, Artur Bălăucă, iniţiatorul acestui concurs de matematică, Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani, lector universitar doctor Alexandru Negrescu, de la Universitatea Politehnică din București. Au mai participat oficiali botoşăneni, profesori universitari din Republica Moldova, profesori din Botoşani şi din ţară.

Profesorul Ioan Ciobănaşu, preşedintele Filialei Botoşani a SSMR, a fost cel care a moderat festivitatea. El a amintit că aceste manifestări sunt legate şi de alte două personalităţi ale şcolii de matematică din România, respectiv profesor universitar doctor Dan Brânzei, care a părăsit această lume pe 11 mai 2012 şi profesor universitar doctor Doru Ștefănescu, trecut la cele veşnice în urmă cu un an.

Cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria iluştrilor matematicieni Octav Onicescu, Dan Brânzei şi Doru Ştefănescu.

„Iată cum se leagă matematica cu istoria, cu familiile”

Radu Gologan a arătat că revine cu mare bucurie la Botoșani şi a amintit că l-a cunoscut bine pe academicianul Octav Onicescu.

L-am cunoscut destul de bine, chiar a făcut parte din comisia de admitere la doctorat. Domnul Onicescu, cred că avea în jur de 85 de ani, mi-a pus următoarea întrebare: <sunteți rudă cu Gologan care ținea fierăria la Piața Sfântul Gheorghe din București?>. Întâmplător știam că da, era un unchi al bunicului meu. În 1914, când bunicul meu a dezertat din armata din Transilvania ca să se înroleze în Armata Română, a locuit la acel unchi din Piața Sfântul Gheorghe. Deci iată cum se leagă matematica cu istoria, cu familiile, și probabil că astfel de povești există peste tot, fie că este vorba despre matematică sau când este vorba despre familie”, a spus Radu Gologan.

Distincţii acordate profesorilor Artur Bălăucă şi Radu Gologan

Primarul Cosmin Andrei a acordat o plachetă de onoare profesorilor Artur Bălăucă şi Radu Gologan. Edilul a primit din partea organizatorilor o medalie şi o diplomă şi a recunoscut că este singura distincție pe care o primeşte la un concurs de matematică.

Au fost acordate diplome şi medalii profesorilor care s-au implicat de-a lungul anilor în susţinerea acestor două manifestări, Alexandru Negrescu fiind unul dintre profesorii premiaţi.

Am crescut aici, alături de acest concurs, am participat pentru prima dată ca elev în 2003, în clasa a VIII-a, când am fost și premiat. Însă ce nu știți este că am participat și la prima ediție, în anul 2001, unde am recitat o poezie de Eminescu. Nu am fost atras de la început de matematică, recunosc. În clasa a V-a, în sala de festivități a Primăriei, am fost invitat să recit o poezie de Eminescu”, a spus Alexandru Negrescu.

Doi profesori de matematică, Victor Barnea și  Valerian Vlăescu, de la Școala Gimnazială ”Mihail Kogălniceanu” din Dorohoi, au fost premiați de către Societatea de Științe Matematice din România.

Am profitat de această ocazie minunată în care sărbătorim matematica și personalități ale culturii românești. Astfel, Consiliul director al Societății de Științe Matematice, așa cum face adesea, a hotărât ca două dintre personalitățile matematicii, care sunt spre sfârșitul carierei, să primească o diplomă de onoare. Ca să vă aduceți aminte de acest moment, vă ofer și câte o medalie de aur de la Olimpiada Națională de Matematică din acest an”, a spus Radu Gologan.

A urmat Conferinţa „Academician Octav Onicescu – 130 de ani de la naştere”, în cadrul căreia au avut vorbit profesorii universitari prezenţi, dar şi istoricul Gheorghe Median şi profesorul Alexandru Funduianu, care au evocat personalitatea ilustrului academician şi matematician botoşănean.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
15.3 ° C
17.6 °
15 °
59 %
2.7kmh
66 %
Dum
14 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...