spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTDoliu în învăţământul botoşănean. Un îndrăgit profesor a părăsit această lume

Doliu în învăţământul botoşănean. Un îndrăgit profesor a părăsit această lume

Educația botoșăneană este în doliu. Elena Irimescu, profesor de limba engleză la Şcoala „Grigore Antipa” Botoşani, a plecat la Ceruri, să se alăture dascălilor botoşăneni renumiţi chemaţi să le predea îngerilor. Tristul anunţ a fost făcut de fiica îndrăgitului cadru didactic.

Cu durere în suflete anunțăm trecerea în neființă a soției, mamei, profesoarei Irimescu Elena. Mama va fi depusă mâine (astăzi – n.r.) dimineață la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi, iar slujba de înmormântare va avea loc joi ora 11 – 11:30. Dumnezeu să te ierte și să te aibă în paza Lui, mama mea buna și blândă”, acesta este mesajul dureros al fiicei Elenei Irimescu.

Vestea plecării din această lume a Elenei Irimescu i-a întristat pe cei care au cunoscut-o şi apreciat-o pentru dedicarea cu care a pregătit generaţii de elevi.

Nu există cuvinte să-mi exprim regretul pentru această dureroasă veste! O profesoară de excepție, îndrăgită de elevi și părinți, un om extraordinar! Dumnezeu să o odihnească în pace! Putere și mângâiere familiei”, a transmis o botoşăneancă.

Elena Irimescu – Profesorul anului 2012

În urmă cu 10 ani, Elena Irimescu, a fost desemnată „Profesorul anului 2012” şi câştigătoarea distincţiei individuale „European Language Label” 2012, la învăţământul preuniversitar. Premiile „European Language Label” pentru proiecte inovatoare în domeniul predării şi învăţării limbilor străine se acordă din 2002, însă atunci a fost primul an când s-au dat şi distincţii individuale.
Din cei 26 de candidaţi la nivel naţional, Elena Irimescu a obţinut cel mai mare punctaj.

Elena Irimescu a acordat atunci un interviu pentru Monitorul de  Botoşani. Ea a povestit că în anul 1999 a participat pentru prima dată la cursul de formare pentru profesori de limba engleză, la Bournemouth, în cadrul programului „Învăţare pe tot parcursul vieţii”. Au urmat în perioada 2004 – 2005, implicarea în proiectul „Découvrir les langues étrangères par des vidéoconférences au cycle primaire” şi proiectul „Young – bridges for the future”, care s-a încheiat în 2011. A fost coordonatorul proiectului bilateral Comenius „Healthy existence in a Healthy environment” şi proiectele SPA şi PCPP cu voluntara de la Peace Corps – SUA, Kathy Baker. A participat şi la implementarea a două proiecte POSDRU.

În septembrie 2012 se pregătea să înceapă la Şcoala „Grigore Antipa” al doilea an de derulare a altui proiect. Bineînţeles, Şcoala 6 a fost implicată în proiecte de coordonare a asistenţilor lingvişti din Franţa, Norvegia. Şcoala a găzduit şi trei voluntari americani de la Peace Corps, din 2001 până în 2009. Au urmat şi alte proiecte încununate de succes. Şi, dincolo de acestea, bucuria profesorului Elena Irimescu pentru orice succes al elevilor şi colegilor profesori.

„Profesorii trebuie să trateze elevii ca pe proprii copii”

Acum, la plecarea din această lume, cele spuse de Elena Irimescu în acel interviu rămân ca un testament pentru cadrele care îşi iubesc meseria.

Dacă nu ţii la copii, nu-ţi iubeşti meseria şi nu o faci din respect faţă de tine şi faţă de aceşti copii, şi vorbesc în calitate nu numai de profesor, ci şi de mamă, atunci nu s-ar mai vedea progresul. Pentru mine este foarte important să creez un climat propice învăţării în clasă.

Este foarte important să simţi că acel copil primeşte sau abordează alături de tine tematici care sunt pe placul nevoilor sale, vârstei sale, tematici care să-l încarce şi din punct de vedere cultural. Este foarte important să abordezi în mod creativ, să vii cu resurse în plus. Adică nu mergem în nişte şabloane, lărgim orizonturile culturale ale copiilor, viziunea lor despre ceea ce urmează în existenţa lor. Şi încercăm să-i ajutăm să conştientizeze importanţa învăţării”, spunea Elena Irimescu.

„Este foarte important să aplanăm conflictele, să gândim pozitiv”

Ea a adăugat că este important ca un cadru didactic să fie în egală măsură bine pregătit profesional, motivat, doritor să lucreze cu copiii, să aibă acea diplomaţie care împiedică apariţia conflictelor, care aduce echilibru şi linişte şi atmosferă de lucru în clasă.

În situaţia în care un profesor intră în clasă cu cele mai bune intenţii, aduce variaţie în activităţile didactice, nu va avea copii care se plictisesc, nu va avea monotonie în clasă, copii care să aibă timp să-şi aducă aminte că ei ar trebui să vicieze oarecum atmosfera. Este foarte important să aplanăm conflictele, să gândim pozitiv, să-i ajutăm şi pe cei din faţa noastră să gândească pozitiv şi atunci vom avea câştiguri de ambele părţi.

Profesorii trebuie să nu piardă speranţa, să muncească foarte mult, să încerce să petreacă o parte din timp alături de colegii cu experienţă, să trateze elevii ca pe proprii copii, să nu neglijeze perfecţionarea profesională şi să aibă dorinţa de a se afirma prin lucrurile bune pe care le vor face şi să meargă după principiul „omul sfinţeşte locul”.  Dacă, acolo unde lucrezi, lumea te respectă, copiii sunt alături de tine, atunci toate eforturile ţi-au fost răsplătite”, mai spunea Elena Irimescu.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
17 ° C
19.8 °
16.6 °
44 %
5.2kmh
27 %
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...