spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTZiua Medicinii de Urgență, marcată la Botoșani

Ziua Medicinii de Urgență, marcată la Botoșani

Vineri, 27 mai, se serbează Ziua Internațională a Medicinii de Urgenţă, una dintre cele mai importante şi solicitante ramuri ale sistemului de sănătate.

Pentru a marca această zi şi la Botoşani, coordonatorii UPU-SMURD Botoșani au decis să organizeze un eveniment prin care să arate comunității câteva dintre mijloacele de intervenție, dar şi să prezinte munca proprie.

Printr-o acțiune care se va desfăşura în Parcul Mihai Eminescu, reprezentanţii ISU şi ai SMURD vor prezenta celor prezenţi metoda Heimlich, prin care o persoană care riscă să se sufoce, din cauza unui obiect sau bucăţi de mâncare, poate fi salvată de oricine aflat în apropiere.
„Am decis să ne axăm pe această metodă pentru că este una relativ simplă de efectuat, poate fi făcută de către oricine şi face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Noi am întâlnit tot mai des în ultima perioadă cazuri grave de persoane înecate cu resturi alimentare, iar o manevră de acest fel, făcută la timp de cineva din apropierea victimei, poate face diferenţa”, a spus medicul primar Ramona Elena Guraliuc, medicul şef al UPU-SMURD.

Structura SMURD de la Botoşani a fost înfiinţată în 2010

Conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor a fost reglementată pentru prima dată în anul 2007, conform Ordinului 1706-2007. Un an mai târziu, în 2008, a apărut în România Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, 112, iar în 2009 s-a stabilit şi protocolul de triaj al pacienţilor şi astfel au apărut şi codurile de culoare, care stabilesc gravitatea bolii şi prioritatea cu care pacienţii sunt preluaţi de medici.

Pe 16 decembrie 2010 a luat fiinţă la Botoşani structura SMURD, din cadrul ISU Botoşani.

În septembrie 2013 a fost dată în folosinţă şi autospeciala de Terapie Intensivă Mobilă (TIM), care este deservită de medici şi asistenţi din cadrul UPU, specialişti în medicina de urgenţă, astfel că activitatea medicală din cadrul serviciului a devenit una centralizată, fiind format UPU-SMURD Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
18.4 ° C
19.2 °
16.6 °
56 %
1.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...