luni, iunie 17, 2024
AcasăLocal BTFinal de liceu trăit de absolvenţi cu stil şi artă

Final de liceu trăit de absolvenţi cu stil şi artă

După trei ani în care absolvenţii claselor a XII-a nu s-au putut bucura de momentele unice ale finalului de liceu, în această primăvară, cursurile festive şi banchetele au umplut amfiteatrele, sălile de spectacol şi restaurantele de lux.

La Liceul de Artă „Ştefan Luchian” şi Colegiul Naţional „A.T.Laurian” aceste sărbători ale elevilor, părinţilor şi profesorilor au o culoare aparte. Artiştii de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” îşi demonstrează la cursul festiv măiestria şi virtuozitatea la care au ajuns după 12 de ani de exerciţii, repetiţii, competiţii şi examene anuale. Concertul absolvenţilor, coordonat în ultimele ediţii de profesorul Alexandru Mocanu, a fost şi în acest an o reală plăcere pentru publicul format din părinţi, profesori, prieteni şi alţi doritori de frumos.

În acest an, Casa de Cultură a Sindicatelor a fost arhiplină cu ocazia Cursului Festiv al artiştilor. Pe scenă nu au urcat doar muzicienii, însă, pentru că artiştii plastici au organizat şi o paradă de modă pentru a prezenta creaţiile proprii în materie de design vestimentar, lucrările lor de atestat.

Pe holurile de la Sindicate a fost amenajată şi o expoziţie cu lucrările de pictură şi grafică, talentul tinerilor pictori fiind şi în acest an, absolut impresionabil. Artiştii i-au avut lângă ei şi pe directorii Beatrice Păpădie şi Ionuţ Manta, care i-au invitat să se întoarcă în liceu pentru întâlnirile de 10 şi mai mulţi ani, dar şi ca profesori şi colaboratori.

Absolvenţii Colegiului „AT Laurian”, mândri de istoria colegiului centenar

De partea cealaltă, laurienii se laudă cu tradiţiile şi lunga istorie a colegiului centenar din Botoşani. De aceea, cursul lor festiv are elementele unui adevărat ritual. Se predă ştafeta prin transmiterea simbolurilor identitare ale Colegiului „A.T. Laurian”.

Elevii absolvenţi cu cele mai mari note predau cheia şi drapelul generaţiei viitoare, cei mai tari 8 reprezentanţi ai claselor a XI-a fiind cei ce preiau misiunea pentru anul viitor. Se arborează drapelul colegiului, se fac fotografiile de grup şi se aruncă tocile în aer.

Mihaela Prăjinariu, directorul adjunct al colegiului face auzit pentru ultima dată sunetul unui clopoţel făcut în mod special pentru Laurian, de un fost absolvent. Profesorul Ioan Onofrei, directorul colegiului, ştie să includă în discursul său acele elemente care să le readucă aminte celor prezenţi că au parte de un moment unic, atât prin apartenenţa la familia laurienilor, cât şi prin noua etapă ce stă să înceapă în viaţa fiecărui absolvent.

Finalul de liceu le oferă actorilor principali o gură de aer în miezul emoţiilor declanşate de examenele ce bat la uşă. Pentru o zi, tinerii uită de învăţat şi se bucură de momentele pregătite cu atenţie. Se despart de diriginţi cu lacrimi în ochi şi le adresează profesorilor mesaje de final de liceu de-a dreptul spumoase, sinceritatea sau ironia strecurate nemaifiind acum periculoase.

Sunt rememorate momentele cele mai frumoase, haioase şi sugestive ale anilor de liceu, perioada în care copilaşii de altă dată s-au transformat tiptil în adolescenţi frumoşi şi deştepţi. Satisfacţia profesorilor de a-i vedea crescând sub ochii lor, de a-i ajuta să se formeze frumos şi pregătiţi pentru cele ce vin, este extraordinară, recompensând, poate, toate lipsurile cu care cadrele didactice se confruntă în sistemul de educaţie românesc„, a transmis profesorul Irina Siminiceanu.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.7 ° C
17.7 °
15.6 °
92 %
1.2kmh
5 %
lun
27 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
25 °
vin
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici nu știi, la vremea asta, și îți dai seama abia când te întorci la mașină că e vremea culesului.

EDITORIAL

Aproape sigur, în istoria locurilor în care ne ducem existențele, Valeriu Iftime nu va rămâne ca nabab, afacerist de frunte sau ca profesionist desăvârșit...

EPIGRAMA ZILEI

Pleacă ăștia, nu-i problemă Însă eu am o dilemă : Oare ăia care vin Or să fure mai puțin? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...