spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTSatul Teişoara şi-a omagiat eroii (video)

Satul Teişoara şi-a omagiat eroii (video)

Localnicii din satul Teişoara – comuna Roma şi-au omagiat, joi, eroii. Ca în fiecare an, de marea sărbătoare Înălţarea Domnului, ei s-au adunat în cimitirul satului, acolo unde este ridicat un monument în cinstea celor care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru binele acestei ţări.

La slujba oficiată de preotul paroh Constantin Puiu au participat şi Mihai Asiminicesei, primarul comunei Roma şi viceprimarul Cosmin Cîşlariu. Localnicii nu şi-au putut ascunde lacrimile, atunci când preotul a dat citire numelor eroilor satului. Momentul emoţionant a fost dublat şi de cântecul „Treceţi batalioane române, Carpaţii”, interpretat de preotul Constantin Puiu.

„Teişoara este un sat plin de istorie”

Primarul Mihai Asiminicesei a arătat că Teişoara este un sat plin de istorie şi s-a referit în continuare la războiul din Ucraina.

Războiul aduce doar suferinţă. Cred că nu este o greşeală că facem parte din Alianţa Nord Atlantică, este singura alianţă care ne poate proteja astăzi pentru că vecinul nostru de la Est are poftă de teritorii, după cum vedeţi. Noi trebuie să ţinem vie memoria eroilor noştri pentru că românii nu au căutat teritorii străine, românii au vrut să aibă ce-i al lor, să fim lăsaţi în pace, în mare parte am reuşit, însă, vedeţi dumneavoastră, cei puternici întotdeauna fac legea. Dumnezeu să-i ierte, să trăiţi şi dumneavoastră să-i pomeniţi şi să ne aducem aminte în fiecare an cu drag de ei”, a spus Mihai Asiminicesei.

„Prin jertfa eroilor, noi ne-am înălţat ca popor”

Preotul paroh a arătat că Ziua Eroilor nu a fost stabilită întâmplător de marea sărbătoare Înălţarea Domnului.

Momentul acesta al înălţării, din punct de vedere religios şi simbolistic vorbind, înseamnă întâi de toate şi o înălţare întru speranţă a noastră, ca oameni. Este actul acesta suprem, pe lângă alte trei acte înfăptuite de domnul Iisus Hristos, cum a fost întruparea sau venirea lui pe pământ, apoi răstignirea, Învierea sa şi, în final, Înălţarea la Ceruri şi mai este un act, al cincilea, a doua venire a domnului Isus Hristos pe pământ.

Prin aceste cinci acte mântuitoare, ne cuprinde Mântuitorul Iisus Hristos pe toţi în Slava şi în Împărăţia Sa…Azi, Hristos înălţându-se ne ia, ne cuprinde pe toţi şi înalţă umanitatea asta marcată de păcat, căzută, cu toate neputinţele, cu toate problemele ei, o înalţă la ceruri”, a afirmat Constantin Puiu.

Prin jertfa eroilor noştri se face un punct de întâlnire cu istoria neamului şi cu oamenii”

Potrivit preotului paroh, prin jerfta eroilor „noi ne-am înălţat, ca popor, ca naţiune, noi astăzi avem demnitatea să spunem că suntem liberi şi nu este puţin lucru să trăieşti în libertate”. După ce a prezentat câteva date legate de declararea Zilei Eroilor, preotul a arătat că România este primul stat modern în care eroii străini sunt asimilaţi eroilor noştri naţionali.

Prin jertfa eroilor noştri se face un punct de întâlnire cu istoria neamului şi cu oamenii, în acelaşi timp jertfa lor constituind semnul vizibil al faptului că viaţa noastră devine şi o cruce şi o înviere. Neamul nostru s-a ridicat numai prin jertfă… Astăzi, ca nişte trimişi ai neamului, considerăm că eroii noştri vin la noi, iar noi îi întâmpinăm, în funcţie de trăirea noastră, de sentimentul nostru la apartenenţa noastră românească şi ce ne cer ei?

Ne cer întâi de toate să dărâmăm astăzi mai mult decât oricând egoismul, răutatea, duşmănia, ura, nedreptatea şi tot ce ne desparte pe noi şi ne îndepărtează pe noi între oameni, dar mai ales faţă de Dumnezeu şi de biserica sa şi de neamul nostru”, a mai spus Constantin Puiu, concluzionând că trebuie să avem vie memoria eroilor noştri şi a celor dragi care nu mai sunt printre noi. După veşnica pomenire cântată pentru eroi, la Monumentul eroilor a fost depusă coroana de flori în partea Primăriei şi Consiliului Local Roma.

Au urmat apoi slujbe de pomenire a localnicilor plecaţi din această lume, alte momente încărcate de emoţii. Finalul a fost extrem de emoţionant, preotul paroh oficiind slujba de pomenire a veteranului de război Leon Vieriu, plecat din această lume în urmă cu şapte ani.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
75 %
1.5kmh
81 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...