spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTProces pentru demolarea unui garaj construit pe spaţiul public

Proces pentru demolarea unui garaj construit pe spaţiul public

Municipalitatea botoşăneană face demersuri în instanţă pentru demolarea unui garaj ridicat în Tulbureni, fără autorizaţie. Construcţia ocupă şi o porţiune din domeniul public.

Prin cererea de chemare în judecată se solicită ca proprietara garajului să fie obligată la „desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal, cu stabilirea unui termen limită”. În cazul nerespectării termenului dat de instanţă, primăria a cerut să se admită ca lucrările să fie făcute de echipe ale instituţiei, pe cheltuiala proprietarei garajului. Totodată, se solicită daune cominatorii de 100 de lei pe zi de întârziere, dacă nu se respectă termenul limită care va fi dat de instanţă, dar şi plata cheltuielilor de judecată.

Problemă semnalată în urmă cu un an

În urmă cu un an, reprezentanţii Biroului disciplina în construcţii din cadrul Poliţiei Locale au dispus „oprirea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de construire, dacă condiţiile urbanistice permit, în caz contrar, desfiinţarea lucrărilor realizate ilegal”, termenul dat fiind 30 septembrie 2021. La data de 1 octombrie 2021, în urma unui control, s-a stabilit că proprietara garajului nu a dus la îndeplinire măsurile dispuse prin procesul verbal întocmit pe 14 iunie 2021.

Ulterior, pe 11 februarie 2022, reprezentanţii Direcţiei Urbanism din cadrul Primăriei Botoşani i-au pus în vedere ca în termen de 30 de zile de la primirea adresei să demareze procedura de desfiinţare a garajului. „Garajul realizat ilegal pe o suprafaţă de teren a cărei proprietară este, dar şi pe o suprafaţă de teren aflat în patrimoniul municipiului Botoşani, nu poate fi menţinut deoarece nu sunt îndeplinite prevederile Regulamentului Local de Urbanism al Municipiului Botoşani şi anume: suprafaţa de teren aflată în proprietatea municipiului reprezintă o zonă de protecţie a căilor de comunicaţie rutieră, zonă pentru dezvoltarea reţelei edilitare, zonă destinată modernizării de trotuare”, susţin reprezentanţii primăriei.

Adresă emisă şi de Delgaz 

Proprietara garajului a făcut demersuri pentru intrarea în legalitate. Ea a solicitat emiterea unui certificat de urbanism pentru construire garaj şi concesiunea a opt metri pătraţi din domeniul public. I s-a comunicat, însă, că acest lucru nu este posibil.

Mai mult, pe 12 mai 2022, proprietara garajului a fost notificată de către Delgaz Grid că lucrările realizate „s-au făcut fără avizul de amplasament emis de către Delgaz Grid”. „Având în vedere că beneficiarul/executantul nu a întreprins nici un demers în sensul conformării cu exigenţele legii, vă rugăm ca, în virtutea atribuţiilor conferite, să dispuneţi de urgenţă sistarea lucrărilor şi remedierea celor indicate”, se arată în adresa primită de primărie, pe 18 mai, de la Delgaz Grid.

Verificările făcute încă de anul trecut au avut la bază sesizările unor botoşăneni. De atunci, oamenii au mai sunat la primărie, după ce au constatat că nu se întâmplă nimic cu garajul care ocupă şi o porţiune din domeniul public.

Săptămâna trecută, după ce s-a anunţat că echipe ale primăriei au demolat trei magazii din Centrul Istoric, edilii au fost sunaţi din nou şi li s-a reproşat că nu acţionează unitar, în sensul în care, până la această dată, garajul din Tulbureni, ridicat fără autorizaţie, nu a fost demolat.

Legi ocolite de botoşăneni

Viceprimarul Liviu Toma, edil care coordonează activitatea Poliţiei Locale, a declarat că, în primă fază, toţi cei care doresc să construiască un imobil, o anexă, un garaj sau să realizeze branşamente la reţelele de utilităţi publice, indiferent dacă lucrările vor fi făcute pe terenul proprietate privată sau pe domeniul public, trebuie să contacteze un proiectant autorizat în domeniu şi să se prezinte la Direcţia de urbanism pentru a obţine certificatul de urbanism.

Prin certificatul de urbanism, solicitantul este informat ce avize, acorduri, documente de concesiune teren sau alte documente, pe lângă proiectul tehnic, trebuie obţinute şi depuse ulterior la aceeaşi Direcţie de urbanism, în vederea obţinerii Autorizaţiei de construire”, a explicat edilul.

Liviu Toma a recunoscut că unii botoşăneni preferă să facă lucrări în regie proprie, iar atunci când doresc să intre în legalitate, se constată că nu toate lucrările realizate respectă condiţiile pentru a fi obţinută autorizaţia de construire.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...