luni, decembrie 2, 2024
HomeLocal BTSurori gemene cu 10 pe linie la Bacalaureat

Surori gemene cu 10 pe linie la Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat din acest an a adus și o premieră în materie de performanță. Două surori gemene, Andreea și Cezara Iurea fac parte din categoria selectă a tinerilor frumoși și studioși care au reușit să obțină media maximă la examenul maturității.

Cezara susține că secretul performanței stă în multă muncă și ambiție.

Să muncești pentru tine și pentru viitorul tău, asta cred că e cel mai important. Efort constant, disciplină și pasiune…cam astea ar fi “ingredientele” din spatele rețetei de succes. Nu m-am pregătit niciodată pentru Bacalaureat doar cu scopul de a lua nota maximă. Din contră, principalul scop pe care l-am avut a fost să îmi depășesc limitele și să ies din zona de confort, să lucrez la un nivel cât mai înalt. Cumva rezultatul obținut a venit ca o răsplată a efortului constant pe care l-am depus de-a lungul timpului, nu doar în ultimul an de liceu”, a spus Cezara.

„Totul a stat în disciplină”

 

Celor două surori le-a plăcut mereu să se  evidențieze prin rezultate frumoase, încă din timpul gimnaziului. Au participat la olimpiade și concursuri de matematică, informatică, română, geografie și chimie, unde au obținut și multe premii.

Întotdeauna au privit participarea la olimpiade ca pe o activitate utilă dezvoltării lor, care le-a ajutat să găsească pasiuni în diferite domenii și să descopere ce li se potrivește cel mai bine pe viitor. În timpul liceului, mai ales după pandemie, au renunțat să mai participe la astfel de concursuri și s-au concentrat pe pregătirea pentru admiterea de la facultatea la care vor să studieze mai departe.

Ne declarăm, însă, norocoase căci am avut ocazia să intrăm în clasa a 9-a la un liceu de prestigiu din județ, într-o clasă cu elevi extrem de muncitori și pricepuți la fiecare materie, o clasă care automat te determina să fii cât mai bun și să te menții cât mai sus.

De aceea, în timpul liceului, ne-am menținut mereu printre cei mai buni. Din fericire, am reușit să ne gestionăm neașteptat de bine timpul, cred că anul acesta am reușit să facem chiar mai multe lucruri decât în anii precedenți de liceu.

Zilnic, aveam un program bine stabilit, pe care îl respectam cu strictețe. Totul a stat în disciplină. Dar, pe lângă școală, am încercat să avem și un program de odihnă cât mai divers: mergeam la sală, ieșeam săptămânal cu prietenii, călătoream cu familia, mergeam la petreceri alături de colegi și de prieteni. Este necesar ca, regulat, să iei câte o pauză pentru a te deconecta de la tot stresul și pentru a te încărca cu cât mai multă energie”, a explicat Cezara.

Tânăra consideră că învățământul botoșănean are tot ce trebuie pentru a asigura succesul, implicare, interes față de elevi, o bună organizare. Astfel, de-a lungul celor 12 ani de școală, prin participarea la concursuri, olimpiade și centre de excelență, cele două surori au întâlnit profesori extrem de implicați, dedicați și serioși, care mereu îi determină pe elevi să dea tot ce e mai bun din ei.

Cezara ar schimba sistemul de evaluare și programa școlară

Dacă ar deține o funcție de conducere în învățământ, ea ar schimba sistemul de evaluare pentru că de multe ori se întâmplă ca o notă nemeritată să îl demoralizeze pe elev și să îi scadă încrederea în sine.

Potrivit tinerei, sunt foarte mulți elevi care aleargă după note și pun atât de multă presiune pe ei înșiși doar pentru că sistemul de învățământ le “valorifică” progresul printr-un calificativ care le decide viitorul. Iar acest sistem de evaluare automat influențează și performanța elevului. Totodată, ar schimba și programa școlară, încărcată cu foarte multe lucruri cărora nu le-a găsit niciodată importanța.

Mi s-ar părea mult mai eficient ca, din clasa a 9-a, elevilor să li se predea doar materiile specifice profilului ales, în cadrul cărora vor fi notați cu niște calificative, nu cu note. Eventual, doar la cererea elevului, acesta să primească o notă pentru a-și da seama unde mai are de lucrat sau de îmbunătățit”, a mai spus Cezara.

„Aici ne-am format baza de care avem nevoie pentru a ne lua zborul în lume”

Tinerele vor urma Facultatea de Automatică și Calculatoare, deoarece pentru ele viitorul însemnă tehnologie.

Plănuim să ne stabilim pe viitor în Cluj și București, pentru că acolo credem că vom avea baza necesară pentru a ne dezvolta cât mai mult în acest sens, iar după terminarea facultății să ne angajăm într-o multinațională.

După terminarea studiilor universitare, nu vom reveni, din păcate, să profesăm în Botoșani pentru că nu simțim că ne poate oferi ceea ce căutăm și ceea ce vrem să realizăm pe mai departe. Dar, cu siguranță nu vom uita niciodată de unde am plecat și vom fi mereu conștiente că aici ne-am format baza de care avem nevoie pentru a ne lua zborul în lume”, a mai afirmat Cezara.

Ea le transmite liceenilor să lucreze constant, pentru ei, cu gândul la viitorul lor. Să nu renunțe la primul obstacol, ci să parcurgă acest drum cu multă răbdare, ambiție și dorința de a fi cât mai buni. De asemenea, să nu uite niciodată ca educația și atitudinea lor față de școală pot aduce satisfacții și câștiguri imense pe toate planurile. Interesul pe care îl acordă școlii și modului de pregătire se va reflecta, cel mai probabil, în viitorul lor.

„Jos pălăria pentru tot ce înseamnă Colegiul Național “Mihai Eminescu” Botoșani!”

Cezara le este recunoscătoare profesorilor pe care i-a avut în timpul liceului deoarece fiecare a contribuit semnificativ la dezvoltarea lor.

Sunt niște profesioniști care predau totul la un alt nivel, te scot din zona de confort și te determină să fii cea mai bună versiune a ta. Dacă aș putea să retrăiesc o experiență din viață, aceea ar fi cu siguranță liceul, am avut parte de niște profesori și colegi extraordinari din toate punctele de vedere! Jos pălăria pentru tot ce înseamnă Colegiul Național “Mihai Eminescu” Botoșani!”, a adăugat Cezara.

Tânăra se ghidează mereu după formula “Concentrează-te pe soluție, și nu pe problemă”. Să trăiești în prezent și să iei totul ca pe o provocare, cam despre asta ar fi viața mea”, a concluzionat ea.

„Este nevoie de mult studiu individual, disciplină și ambiție”

 

Andreea este de părere că secretul performanței constă în a avea profesorii potriviți alături și în a construi o bază cât mai solidă din timp.

Reușita noastră se datorează, fără îndoială, profesorilor de la clasă care au predat materia la un nivel ridicat și care ne-au oferit sprijin necontenit pe parcursul celor patru ani de liceu.

Sunt extrem de recunoscătoare pentru profesionalismul acestor cadre didactice. Totodată, este nevoie și de mult studiu individual, disciplină și ambiție. Este esențial să conștientizezi importanta acestei etape din viața ta ca elev și să te dedici cât mai mult pentru a obține rezultate frumoase.

Am fost încrezătoare în forțele proprii și sigură de faptul că munca depusă urma să îmi aducă rezultate frumoase, dar nu mă așteptam să primesc chiar nota maximă”, a spus Andreea.

Echilibru între învățat și distracție

În timpul liceului ea nu a avut 10 pe linie, deoarece și-a dorit să profite cât mai mult de anii de liceu și să include diferite activități în program. A reușit însă să găsească de fiecare dată un echilibru între învățat și distracții, astfel că a reușit să fie printre cei mai buni din clasă.

Învățământul botoșănean se bucură de un nivel considerabil de excelență, ca dovadă rezultatele remarcabile ale tinerilor din cadrul olimpiadelor și examenelor nationale. Totodată, aici ne-am clădit si noi bazele prin prisma centrelor de excelență puse la dispoziția oricărui elev interesat, și a cadrelor didactice dedicate, cu o experiență demnă de apreciat.

Consider ca îmbunătățirea rezultatelor elevilor din cadrul examenelor naționale are ca punct de plecare interesul și dorința lor de a se remarca, de a-și dovedi că sunt capabili și că au potențial. Este de prisos să ai la dispoziție sute de materiale, culegeri cu exerciții bine explicate, să urmezi cursurile unui liceu dotat dacă nu ești dominat de dorința de a-ți valorifica potențialul, de a reuși, de a te distinge în societate”, a spus Andreea.

Andreea le transmite liceenilor să fie încrezători în forțele lor și să muncească pentru viitorul lor, pentru a vedea visurile realizate și pentru a clădi viața la care visează.

“Nimic nu e întâmplător”

Cu toată sinceritatea și recunoștința, nu sunt cuvinte de mulțumire pentru acești oameni deosebiți pe care am avut norocul să-i numesc profesori. Sunt recunoscătoare pentru toată dedicarea, nenumăratele ore petrecute peste program, indulgența și profesionalismul de care au dat dovadă necontenit. Sunt foarte mândră că voi purta numele acestui liceu de prestigiu peste tot unde mă vor purta pașii în lume.

Clișeic sau nu, în viață mereu m-am ghidat după zicala “Nimic nu e întâmplător”. Mereu s-a dovedit a fi plină de adevăr, urcușurile și coborâșurile prin care a trebuit să trec, mai ales în ultimele luni, fiind o dovadă sustenabilă în acest sens. Consider că totul se întâmplă în favoarea noastră, chit că e rău sau bine. De multe ori înțelegem motivele târziu, dar cert este că ne aflăm în acel punct al vieții în care ne este predestinat să fim”, a concluzionat Andreea.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
nori împrăștiați
4.4 ° C
4.4 °
2.8 °
97 %
0.9kmh
45 %
lun
5 °
mar
5 °
mie
4 °
joi
1 °
vin
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cu ocazia renumărării voturilor, a trecut și prefectul la munca de jos.

EDITORIAL

Indiferent cine a câștigat ieri și indiferent cine va câștiga lunea viitoare, cu toții vor avea o misiune extrem de dificilă: să facă echilibristică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar înflori România Iute și fără efort Dacă am da la export Tupeul, lenea, prostia!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...