spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTMărturii de pe front de la un soldat româno-ucrainean

Mărturii de pe front de la un soldat româno-ucrainean

Radu Hossu este un jurnalist şi activist român din Braşov, care de la începutul războiului din Ucraina, din a doua zi practic (de pe 26 februarie), întocmeşte rezumate de pe front care s-au dovedit unele dintre cele mai fidele analize ale situaţiei de peste graniţă.

Radu Hossu i-a declarat lui Lucian Mândruţă, la „Istori-Stiri”, că el a constatat că există această necesitate a rezumatelor şi informaţiilor de pe front ca urmare a miilor de share-uri pe care le-a avut la postările de pe contul său de facebook.

Foarte important este că sursele jurnalistului şi activistului braşovean sunt verificare şi şi-au dovedit seriozitatea în timp, cum ar fi Institutul pentru Studiul Războiului, listele sale de Twitter care conţin nenumărate mărturii ale unor ucraineni aflaţi la faţa locului, sau ucraineni care au ajuns la Centrul de refugiaţi din Braşov şi care păstrează legătura cu rudele lor rămase acasă, plus conturile de Telegram.

Jurnalistul analizează inclusiv informaţiile postate de ruşi, analizează ambele versiuni, ce spun analiştii militari, soldaţii de pe front (cum ar fi renumitul american James Vasquez care luptă de partea ucrainenilor şi a văzut cu ochii lui ororile de la Irpin), iar apoi analizează ce trend se conturează şi care este adevărul, aceasta fiind metoda prin care, în timp, şi-a selectat sursele de încredere.

„Eu îmi apăr țara și familia”

Radu Hossu a ajuns astfel să redea şi mărturia unui soldat român de origine ucraineană, care luptă acum în una dintre cele mai fierbinţi zone, la Sloviansk (Donbas).

„Am primit un telefon total neașteptat și vreau să vă povestesc puțin despre asta. De la un soldat ucrainean de origine română, care mă urmărește de ceva timp și a aflat că mă voi duce acolo. Să-i spunem că-l cheamă Andrei, ca să nu-i spunem identitatea. Am vorbit în română.

Andrei este strănepotul unuia dintre primarii unui oraș din nordul României. Familia lui era de lângă acel oraș, iar după al Doilea Război Mondial, localitatea unde stătea familia a rămas pe teritoriul ucrainean. Astfel, Andrei este cetățean ucrainean, de etnie română, vorbitor și de ucraineană și de română.

Andrei a terminat dreptul și nu a profesat, însă și-a deschis o afacere și are o soție care acum este însărcinată. Când a început războiul, s-a înrolat în armată, fără a avea experiență. Din 400 de oameni, 15 au fost selectați, iar el a fost unul dintre ei. A primit antrenament timp de o lună de zile de la un comandant extrem de experimentat și a plecat pe front. Mi-a povestit cum în primele două săptămâni era în blugi, adidași, vestă antiglonț și cască, din lipsa de echipamente care să ajungă pentru mobilizarea celor un milion de oameni.

Motivația lui pentru a lupta? «Eu îmi apăr țara și familia».

De când s-a decretat stare de război, mi-a explicat cum că soldații au voie să intre în orice casă pentru a putea dormi, mânca etc, însă soldații ucraineni încearcă tot timpul să stea doar în casele părăsite de cetățenii care au fugit din calea războiului. Dacă nu găsesc case părăsite, îi primesc oricum cetățenii cu brațele deschise, iar ei, pentru că au salarii bune și-au făcut un obicei să plătească chirie, chiar dacă nu sunt obligați.

Acum Andrei este acum în Sloviansk (Donbas), deci aproape de linia frontului și stă într-o casă a unei bătrâne. După ce s-au instalat, femeia le-a spus clar: să nu faceți gălăgie și scandal, practic, a avut grijă să le țină morala de bunică grijulie. În schimb, în timpul liber dintre misiuni, ei au reparat casa, instalația de apă, au tencuit, zugrăvit etc. Acum câteva zile bătrâna a aflat că are cancer. Așa că Andrei și colegii au pus chetă și au trimis-o în Dnepro la spital, îi plătesc tratamentul și de unde astăzi așteaptă azi vești legate de starea ei de sănătate.

Mi-a povestit cum Garda Teritorială (cea civilă) are din păcate multe lipsuri, de la echipament tactic de protecție, la medicamente. Mi-a povestit cum, pentru că tinerii și femeile au fugit din calea războiului, iar bărbații sunt înrolați, multe afaceri nu mai funcționează, iar lipsurile prin sate sunt mari. Lipsă de pâine și alimente de bază. Prin urmare, dezastrul umanitar din rapoartele organizațiilor internaționale este cât se poate de adevărat.

I-am spus că pe la finalul lui august, când voi pleca în Ucraina, voi umple mașina cu alimente neperisabile și cu ce va mai fi nevoie și voi duce și eu cât pot acolo. Cred că, alături de voi, cei de aici, vom putea chiar face o acțiune mai mare de ajutor umanitar, dar toate la timpul lor.

Mă bucură mult că am avut discuția cu Andrei, mă bucură că l-am auzit cu moralul ridicat, fără să fie rupt de realitatea din teren – înțelege extrem de bine superioritatea numerică și de armament a Rusiei, însă înțelege foarte bine și vulnerabilitățile lor și cum Ucraina poate să izbândească. Este zilnic în misiune, pentru că el crede în șansa Ucrainei și încă o chestie importantă: consideră că Uniunea Europeană și statului de țară candidată este cu adevărat șansa de salvare a Ucrainei, pe termen lung.

Cam asta este povestea unui ucrainean-român. Cea reală, nu cea vândută de propaganda auristă și putinistă, despre cum ucrainenii de etnie română sau românii de naționalitate ucraineană abia așteaptă să fugă în România și cum ipocrit și demagog plâng șoșocii și simionii de soarta lor.

Slava Ukraini!”

Apel umanitar pentru cei care luptă în Donbas

Pe lângă această relatare, Radu Hossu a făcut şi un apel umanitar, în încercarea de a ajuta la dotarea Gărzii Civile Teritoriale din zona Sloviansk, Donbas.

„A venit momentul:Apelul umanitar pe care-l fac este pentru că sunt convins că acesta va avea un impact semnificativ în viața celor la care va ajunge. Acest ajutor constă în 4 categorii mari, pe care le voi explica mai jos:

  1. Ajutor pentru Garda Civilă Teritorială din zona Sloviansk, Donbas, unde este Andrei și care a vorbit cu comandanții Gărzilor din câteva localități. Necesar (momentan) și pentru 4 colegi militari de ai lui Andrei:

– 20 căști de Kevlar nivel de protecție NIJ IIIA. – cost 1.500 lei bucata. Total: 30.000 lei

– 24 plate carrier (veste anti-glonț, dar fără plăcile balistice – pe care deja le au) – cost 350 lei bucata. Total: 8.400 lei

– 8 plăci balistice (față-spate) de kevlar nivel de protecție NIJ IIIA. – cost 1.500 lei bucata. Total: 12.000 lei

Total cost categorie: 50.400 lei

(…)

2a. Ajutor medical tactic pentru Garda Civilă Teritorială și civili din zona Sloviansk, Donbas:

– 40 x CAT Hemostatic.

– 20 x Bandaj Hemostatic (combat gauze).

– 20 x Bandaj Izraelitean

– 20 x tTub faringian

– 20x Foarfece traumatic.

– 20 x Bandaj Ocluziv

Am primit deja o ofertă cu discount substanțial, pentru aceste produse, la prețul de 9.500 lei.

2b. Medicamente hiper și hipotensiune, afecțiuni cardiace și respiratorii.

Aștept lista. Estimez un cost total de 5.000 lei.

Total cost categorie: 14.500 lei.

3a. Ajutor tactic nonmilitar pentru militarii colegi ai lui Andrei din Armata Ucrainei:

4 x Cameră termoviziune Hikmicro LC06. Cost 2500 lei bucata. Total: 10.000 lei

4 x Statii walkie-talkie securizate. Cost estimativ 1.000 lei bucata. Total: 4.000 lei

2 x Binoclu tactic. Preț 800 lei bucata. Total 1.600 lei

3b. 1 x Autoturism 4×4 pentru patrulare. Cost 7.500 lei

Total cost categorie: 30.000 lei

Aceste produse sunt esențiale, mai ales camerele de termoviziune care sunt rare și care-i face orbi noaptea pe cei pentru care are nevoie Andrei. Ele nu sunt considerate echipament militar și le voi transporta eu, fără implicarea Ambasadei Ucrainei.

  1. Ajutor umanitar cu alimente de bază.

Aici încă aștept lista detaliată de la Andrei, care la rându-i așteaptă listele de la comandanții Gărzii Teritoriale din mai multe sate din regiunea Sloviansk-Kramators pentru produse neperisabile – conserve, ulei, orez, făină. Zahăr nu, mi-a spus clar Andrei că zahăr are toată lumea.

Estimez un cost minimum de 25.000 lei, voi primi oferte de la companiile producătoare din România în zilele următoare.

Din cauza cazurilor de furt (știu, e trist, din păcate) voi fi nevoit să fac o foaie transport care va ajunge direct la un Hub Umanitar din regiunea Sloviansk, care apoi se va ocupa de distribuția lor către localitățile destinatare, unde Garda Teritorială le va împărți bătrânilor care din păcate au rămas în urmă pentru că refuză să-și lase casele în care au trăit o viață. Preferă să moară acolo, decât să plece.

Total estimat: 105.500 lei (21.100 euro)

Total donații primite până acum: 39.820 lei (7.964 euro)

Din care 7.500 lei sunt blocați pentru Categoria 3b (Mașina 4×4 – rezolvată) și 9.500 lei pentru Categoria 2a (echipament medical tactic – rezolvată).

Variante donații: 1. Varianta IBAN: Transfer de Lei din Romania: IBAN: RO89 BREL 0005 5067 7555 0100, Beneficiar: Radu Hossu, Banca: Revolut

-Transfer de Lei din exteriorul României: IBAN: LT05 3250 0087 1322 0725, BIC: REVOLT21, Beneficiar: Radu Hossu, Banca: Revolut (Unde vedeți IBAN-ul de Lituania, este datorită Revolut, căci așa e Banca, însă contribuția ajunge la mine)

-Transfer de Euro din Romania sau din exterior: IBAN: LT05 3250 0087 1322 0725, BIC: REVOLT21, Beneficiar: Radu Hossu

  1. Varianta Revolut direct din Revolutul dumneavoastră personal:
  2. Accesați link-ul https://revolut.me/raduhossu

În cazul în care primiți o eroare, urmați varianta B.

  1. În cazul în care transferul se face din SUA sau alte țări externe UE, este nevoie să-mi adăugați numărul de telefon. Pentru astă vă rog să-mi scrieți în privat, din motive de securitate personală, nu o să pun numărul public aici, ci doar în privat.
Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.2 ° C
14.4 °
12.2 °
83 %
0.5kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...