spot_img
miercuri, mai 29, 2024
AcasăLocal BTÎncep Zilele Nordului, la Darabani. Care este programul

Încep Zilele Nordului, la Darabani. Care este programul

A noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului, anunțate de către organizatorii festivalului, începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România.

Programul festivalului a fost publicat pe site-ul www.zilelenordului.ro. Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul trupei Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din cadrul Maratonului Nordului și întâlnirea ONG-urilor din cele două Moldove.

Biletele pot fi procurate și la intrarea în festival, dar se găsesc și online. Organizatorii pun la dispoziția participanților un camping cu toate dotările, precum și navete zilnice de la și către Botoșani și Suceava.

„Cea mai frumoasă și mai bună ediție dintre toate”

În fiecare zi de festival organizatorii propun tururi ghidate în regiune, competiții sportive
pentru iubitorii de MTB și alergare, activități pentru copii și familii, conferințe și întâlniri cu
invitați, spectacole de teatru, proiecții de film, concerte și petreceri.

„Suntem la ediția a noua. Ca de obicei, cea mai frumoasă și mai bună dintre toate. Anul ăsta avem un line-up extraordinar și suntem foarte bucuroși să ne putem continua munca la cauzele noastre din Nord: reconstrucția Primei Școli, campania #AlăturiDeUcraina și, mai ales, construirea an de an a unei echipe a Nordului tot mai mare, făcute din tinerii de acasă și din cei plecați cine știe pe unde”, a declarat Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

Muzică și teatru la Zilele Nordului

Muzică Vița de Vie, ucrainenii de la Haydamaky, Coma și The Mono Jacks sunt capetele de afiș ale scenei de concerte din Poiana Teioasa, unde vor mai cânta The Kryptonite Sparks, Zimbru, Bucium, Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu și moldovenii de la Via Dacă. Dubase și Dan Basu sunt DJ-ii after party-urilor de vineri și sâmbătă.

Trupele Atelierul de Teatru (Botoșani) și CEVA (Târgu Neamț) inaugurează în acest an noul teatru de vară din Darabani cu spectacolele „Avioane de hârtie” și „Ia mai zi ceva!”, iar
Drama Club (Botoșani) și Orpheus (Darabani) joacă la Casa de Cultură Theodor Balș
„Revizorul” după Gogol și, respectiv, producția proprie „Introspecție: privind în jur”.

„Artistul HarceaPacea realizează două noi lucrări murale direct în festival, după cele trei pe care le-a semnat deja la edițiile anterioare. Circuitul celor cinci muraluri din festival este completat cu instalații semnate de Teodor Buruiană în cadrul seriei „Omul în lume și lumea în om”. Copiii au partea lor de artă în festival, pe parcursul unui program divers de activități educative și distractive pentru ei și familiile lor”, au transmis organizatorii.

La fiecare miez de noapte în Parcul Central din Darabani se vede câte un film oferit de Bad
Unicorn. Astfel, vineri va putea fi vizionat anime-ul Belle, sâmbătă bijuteria Alcarràs, iar duminică „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, un film între ficțiune și documentar care face în aceste săptămâni turul celor mai importante cinematografe din România.

Conferințe în cadrul festivalului

Tradiționalele „Întâlniri”, conferința de idei a festivalului, îi are în acest an ca invitați pe Radu Szekely, consilier al Ministrului Educației și fondator al Școlii Finlandeze din România, pe Vladimir Us, fondator al Oberliht în Chișinău și al Coaliției Sectorului Independent din
Cultură din Republica Moldova, și pe psihoterapeuta ieșeană Raluca Bejenariu, co-
fondatoare a festivalului Romanian Mental Health Film din Iași.

Șantierul Primei Școli găzduiește și o conferință de patrimoniu organizată împreună cu Filiala Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România, cu participarea a 50 de arhitecți și specialiști din regiune, iar Poiana Stejarilor lui Ștefan cel Mare este locul de întâlnire pentru 20 de organizații neguvernamentale și festivaluri din România și Republica Moldova.
Invitatul special al Zilelor Nordului 2022 este scriitorul Matei Vișniec, născut la Rădăuți și
stabilit în Franța, care va fi prezent la festival pentru lansarea cărții sale „Un secol de ceață”, într-un dialog cu Ștefan Teișanu și cu publicul participant.

Sport și călătorii

Maratonul Nordului adună la start peste 300 de sportivi în competițiile de MTB care au loc
sâmbătă cu startul și finish-ul în comuna Pomârla și în cele de Trail care au loc duminică în
Darabani, cu pornire și premiere chiar în Poiana Teioasa.

Tururile Nordului propun în acest an două trasee ghidate. „Darabani cu 3 de A” este o
plimbare de descoperire a celor mai interesante locuri și momente din istoria locală pe
traseul Casa de Cultură – Ulița Mare – Casa Leon Dănăilă – Prima Școală – Conacul Balș, iar „Mâncăruri moldovenești” este un tur culinar găzduit în curtea bisericii unicat ortodox-
catolice de la Hilișeu, în curtea Casei Enescu de la Mihăileni și în Lunca Prutului.

Reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova

Cauza comunitară a ediției este reconstrucția, folosind numai tehnici și materiale
tradiționale, a celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova. Derulat cu sprijinul Primăriei Darabani și al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord-Est, proiectul propune acum o primă clacă publică pentru ridicarea fundației școlii.

În paralel, festivalul își continuă obișnuitele sale campanii „Ai și tu o păturică?”, pentru
ajutorarea animalelor fără stăpân, și #AlăturiDeUcraina, pentru sprijinirea ucrainenilor
afectați de război. De asemenea, Maratonul Nordului continuă tradiția de a direcționa către
cauze comunitare banii din o parte din premiile puse în joc.
Transport, cazare și bilete.

Pentru a ajunge la Darabani, bucureștenilor le sunt recomandate autobuzele directe pînă la
Darabani sau deplasarea cu mașina personală, în timp ce pentru botoșăneni și suceveni
festivalul pune la dispoziție navete zilnice ale cu plecare la ora 14:00 și retur la 02:00, la prețul de 30 de lei de persoană per călătorie. Ieșenilor li se recomandă deplasarea cu autobuzele zilnice directe sau cu mașina personală pe ruta Iași-Ștefănești-Manoleasa- Coțușca-Darabani.

Organizatorii pun la dispoziția festivalierilor un camping cu toate dotările: dușuri, toalete,
parcare, pază, iluminat nocturn, dezinsecție. Camparea în cort propriu, cu rulotă proprie sau în corturi închiriate de la organizatori costă între 20 de lei și 60 de lei pe zi de persoană și se achiziționează separat de bilete și abonamentele de acces la concerte, online la https://zilelenordului.iabilet.ro sau de la intrarea în festival.

Un Abonament Full Pass pentru toate cele trei zile de festival costă 245 de lei plus taxe, un bilet de o zi costă 95 de lei plus taxe de persoană, iar doritorii pot alege să doneze pentru campania Nord cumpărând biletul #AlăturiDeUcraina în valoare de 10 lei.

Festival de muzică, arte, sport și călătorii

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte, sport și călătorii găzduit la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Ediția din acest an a festivalului, a noua, este realizată cu sprijinul Băncii Transilvania, al Primăriei Darabani, al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord- Est, al Radio Guerrilla și al numeroși parteneri locali și regionali.

Programul detaliat și informații complete despre transport, campare și bilete pe
www.zilelenordului.ro.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
14.3 °
96 %
3.9kmh
100 %
mie
18 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
29 °
Dum
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În campanie se mai fac și din astea, că electoratul e atent și la oameni și la animale.

EDITORIAL

Acum ceva zile, Marcelașul cel Viteaz a tras o fugă în Turcia, de unde a venit cu ceva vești bune: românii nu mai au...

EPIGRAMA ZILEI

Moldoveanul și munteanul Sunt frați buni cu ardeleanul Doar Romanul e dușmanul Unuia, numit Vâlceanu...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema vă invită să vă bucurați de o serie de filme captivante care vor aduce bucurie și zâmbete pe chipurile copiilor. Luna iunie,...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...