Pub. Un termen cu care generația născută după 1990 s-a obișnuit și îl folosește frecvent, motiv pentru care el și-a găsit loc și în DEX 2009 și în DOOM 2, unde este definit ca „bar, cabaret, tavernă”. La fel ca multe alte lucruri din lumea occidentală, începuturile pub-ului pot fi regăsite în antichitatea romană. Pe măsură ce stăpânirea romană s-a extins peste Europa, inginerii romani au construit drumuri pentru a facilita transportul militarilor și călătoria comercianților și coloniștilor. De-a lungul acestor drumuri, la fiecare 30-40 de km exista câte o „tabernae”, adică tavernă. Toate culturile anterioare romanilor aveau localuri unde se putea bea și mânca, dar taverna romană a influențat cel mai mult pub-urile moderne. Aceste localuri erau foarte asemănătoare cu actualele hostel-uri, acolo călătorii putând mânca, dormi și eventual a se bucura de compania altora. În 2016, arheologii francezi au descoperit în localitatea Lattes (anticul port galic Lattara), din apropiere de Montpellier, rămășițele unei taverne datând din sec. II-I î. Hr. (circa 125-75 î. Hr.), cea mai veche aparținând galilor de pe teritoriul Franței. Situată la intrarea nord a orașului, intra muros (în interiorul incintei delimitate de ziduri), se compunea din două corpuri de clădiri ce dădeau într-o curte, una adăpostind o bucătărie, iar cealaltă două încăperi alăturate (cu etaj?), cea mai bine conservată dintre ele având mese înfipte în pământ, de-a lungul pereților, în jurul unui șemineu, gata parcă să-i întâmpine pe clienți. În bucătărie se aflau trei cuptoare mari pentru pâine, descoperindu-se și platouri mari, pe care era dusă consumația la mese, dar și rămășițe de pește, oi și vite. Cele mai frecvente obiecte descoperite în tavernă au fost amforele și cănile de vin. Tavernele romane au fost înființate în majoritatea zonelor rurale, dar pe măsură ce economia s-a diversificat și agricultura a devenit mai specializată, existau mulți oameni care nu își preparau singuri hrana, așa că a apărut nevoia unui loc unde oamenii să poată mânca în afara casei. Acest lucru este potrivit, având în vedere că Franța este locul unde a apărut pentru prima dată conceptul modern de restaurant. Tavernele au fost inițial destinate călătorilor, dar dacă în jurul tavernei apar sate sau orașe, localnicii le-au adoptat ca al treilea loc, în afară de casă și muncă, unde puteau merge să discute despre politică, agricultură, afaceri și viața de familie. Când Imperiul Roman a ajuns în Insulele Britanice, a întâlnit o cultură bine stabilită de fabricare a berii, deja existentă. Prepararea berii era o datorie casnică și, ca atare, era făcută în casă în primul rând de către femei. Acest lucru a influențat puternic sistemul tavernelor romane și femeile au început să-și deschidă propriile locuințe domestice ca taverne pentru călătorii obosiți, mai ales dacă soții lor erau decedați și aveau nevoie de o modalitate de a-și câștiga existența. Pe măsură ce Imperiul Roman s-a prăbușit și influența romană s-a retras, aceste taverne au evoluat în berării. Acestea au devenit rapid un loc pentru adunări comunitare, socializare și întâlniri pentru oamenii de rând. Unele dintre celelalte taverne au evoluat în hanuri și pensiuni pentru călători. Revenind la originea termenului, cuvântul „pub” este prescurtarea de la „public house”, un loc în care trăsurile și poștalioanele obișnuiau să oprească pentru ca animalele și călătorii să se odihnească. În spațiul românesc, pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, acestea se numeau stații de poștă sau poște (din latinescul statio posita in…, adică stație amplasată/poziționată în…). Aceste stații au generat și denumirea unei unități de măsură, poșta, având circa 20 de km. Din engleză, termenul public house s-a răspândit în alte limbi, inclusiv cele romanice. Aceasta și deoarece cuvântul „public” este de origine latină, preluat de englezi în Evul Mediu timpuriu din franceza veche. Cuvântul latin era „publicus”, care este forma adjectivală a lui „populus – popor”, din care provin împrumuturile englezești „people”(împrumutat din franțuzescul „peuple”), respectiv „popular”. Echivalentul spaniol este „pueblo – oameni, oraș”. În timp, „public house” a ajuns mult mai popular în forma sa prescurtată, adică „pub”.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Prof. dr. Daniel BOTEZATU
Amfore descoperite în incinta tavernei din Lattara – Lattes
Incinta încăperii în care se afla bucătăria tavernei, cu urmele clare ale celor trei cuptoare de pâine