spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTViață încheiată în ștreang

Viață încheiată în ștreang

Un bătrân a fost găsit fără suflare de către fiica sa după ce şi-a pus capăt zilelor.

Moarte cumplită înregistrată, luni, într-o localitate din judeţul Botoşani. Un bătrân de 86 de ani a fost găsit spânzurat în curtea casei chiar de către fiica lui. Totul s-a întâmplat în gospodăria acestuia, din localitatea Şendriceni. Bătrânul a decis să îşi pună capăt zilelor, însă motivele reale care au stat la baza gestului său nu sunt cunoscute.

Acesta locuia în aceeaşi casă cu fiica sa, cea care, de altfel, l-a şi găsit spânzurat de un copac. Femeia a sunat la 112 cerând intervenţia autorităţilor şi a echipelor de salvare. Cadrele medicale nu au mai putut, însă, decât să constate decesul.

Poliţiştii din Botoşani au deschis în acest caz, aşa cum prevede procedura, un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Rata sinuciderilor creşte alarmant

Psihiatrii susţin că rata suicidului a crescut în ultimii ani la cote alarmante. Din cauza decepţiilor din dragoste, certuri în familie, din ce în ce mai multe persoane încearcă să-şi pună capăt zilelor.

În ultimii ani rata sinuciderilor a crescut de la 10 la peste 14 cazuri la 100.000 de locuitori, în timp ce la fiecare suicid se înregistrează 10 tentative. Metodele diferă de la un caz la altul, însă variantele violente, precum saltul în gol, sunt considerate drept o dovadă a disperării la care ajung oamenii în momentul final.

Aşa cum susţin şi psihiatrii şi medicii legişti, metodele „preferate” de către botoşăneni anul trecut au fost spânzurarea sau aruncarea de la înălţime. „Noi le denumim metode pernicioase, adică nu lasă şanse de scăpare. Cei care înghit pastile sau fel de fel de substanţe nu prea vor să moară. Mai uită cutia aruncată la vedere sau dau mesaj rudelor că s-au sinucis. Aceştia au o problemă şi simt nevoia să tragă un semnal de alarmă pentru cei care ar putea eventual să înţeleagă acest mesaj”, spunea fostul manager al Spitalului de Psihiatrie, doctor în psihiatrie Nicolae Vlad.

De altfel, datele oficiale arată şi că numărul persoanelor cu afecţiuni psihice este în creştere. Dacă în urmă cu aproape 10 ani numărul de cazuri noi luate în evidenţă era sub 1.000 în fiecare an, în prezent s-a ajuns la peste 1.500. „Trecem printr-o perioadă extrem de grea, iar factorul social determină creşterea numărului de nevroze”, spun medicii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
52 %
2.8kmh
0 %
lun
13 °
mar
20 °
mie
20 °
joi
21 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...