luni, iunie 17, 2024
AcasăLocal BTBotoşăneancă în stare critică din cauza unei boli foarte rare

Botoşăneancă în stare critică din cauza unei boli foarte rare

O botoşăneancă se zbate între viaţă şi moarte în Compartimentul de Terapie Intensivă al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași.

În vârstă de 65 de ani, botoşăneanca a ajuns internată cu suspiciune de mucormicoză rinocerebrală. Este vorba despre o infecție fungică extrem de rară, care pune în pericol viața pacientului. Femeia a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioasă pe 27 august după ce a fost adusă prin transfer de la Botoșani, unde a fost internată din data de 22 august. Atunci ea s-a prezentat cu asimetrie facială, cefalee, hipoestezie (sensibilitate scăzută) la nivelul părții stângi a feței și meningită.

Meningita a fost confirmată prin rezultatele analizelor efectuate în Laboratorul de Analize Medicale al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iaşi. S-a solicitat examen CT pentru a exclude orice alte patologii însă starea pacientei se degrada continuu. „Femeia are un istoric medical complex și care vorbește din păcate despre faptul că și-a neglijat total sănătatea. Diabet dezechilibrat, ciroză hepatica decompensată, cancer mamar, patologii decompensate care o încadrează în categoria pacienților imunodepresivi”, a precizat doctorul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Potrivit medicilor, în primele zile de spitalizare femeia a fost conștientă și cooperantă. Pe data de 30 august pacienta s-a degradat neuronal, nu mai putea articula cuvinte exprimându-se prin sunete. S-a ridicat suspiciune de mucormicoză rinocerebrală cu leziuni ischemice ca și consecințe ale acestei infecții.

Pacienta a primit tratament specific conform ghidurilor internaţionale, însă prognosticul este extrem de rezervat. În ultimii zece ani s-au înregistrat trei cazuri de infectare cu mucormicoză. „Este vorba de neglijarea sănătății și a afecțiunilor cronice existente care slăbesc imunitatea organismului lăsându-l fără apărare în fața infecțiilor rare și extrem de periculoase”, a mai spus doctorul Florin Roşu.

Ce este mucormicoza

Mucormicoza este o infecție fungică rară. Acestă ciupercă nu reprezintă un pericol pentru majoritatea oamenilor, dar poate provoca infecții grave în rândul celor cu imunitate scăzută. Se regășește în sol, în plante, în gunoi de grajd dar și în fructele și legumele în stare de descompunere.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
17.8 ° C
20.6 °
17.8 °
78 %
1.4kmh
0 %
lun
26 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
25 °
vin
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici nu știi, la vremea asta, și îți dai seama abia când te întorci la mașină că e vremea culesului.

EDITORIAL

Aproape sigur, în istoria locurilor în care ne ducem existențele, Valeriu Iftime nu va rămâne ca nabab, afacerist de frunte sau ca profesionist desăvârșit...

EPIGRAMA ZILEI

Pleacă ăștia, nu-i problemă Însă eu am o dilemă : Oare ăia care vin Or să fure mai puțin? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...