spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTFostul director DSVSA, Mihai Țurcanu, rămâne sub control judiciar

Fostul director DSVSA, Mihai Țurcanu, rămâne sub control judiciar

Fostul director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Mihai Țurcanu, ridicat în primăvara acestui an de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA)– Serviciul teritorial Suceava, rămâne sub control judiciar.

Așa au decis vineri magistrații Tribunalului Botoșani, care au respins plângerea formulată de acesta împotriva ordonanței procurorilor anticorupție de prelungire a măsurilor preventive.

„Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de inculpatul Țurcanu Mihai, împotriva Ordonanţei din 6 septembrie 2022, dată în dosarul nr.96/P/2021 al Direcție Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Suceava, prin care s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar (…)”, se menționează în decizia instanței.

Țurcanu, ridicat de procurorii DNA pentru achiziții suspecte

Mihai Țurcanu a fost ridicat pe 13 mai a.c. de procurorii DNA fiind bănuit de comiterea mai multor infracțiuni. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie – decembrie 2021, Mihai Țurcanu ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei.

Procurorii DNA susțin că acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

„Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți”, au arătat procurorii DNA.

Bani pentru mobilier fictiv

Totodată, potrivit anchetatorilor, în decembrie 2020, la numai câteva luni după ce a preluat funcția de director executiv al DSVSA, Mihai Țurcanu ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către o firmă pentru achiziția mai multor piese de mobilier, care nu au mai fi fost livrate în totalitate. Pentru a justifica plata, Țurcanu ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele fuseseră livrate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției.

Patru percheziții domiciliare

În luna mai a.c., în baza probelor adunate, procurorii DNA au descins în județ, unde au organizat patru percheziții domiciliare – una la sediul DSVSA, alta la locuința lui Mihai Țurcanu, a treia la sediul fermei controlată de acesta, iar cealaltă la sediul societății care ar fi trebuit să livreze mobilierul. Condus ulterior la sediul DNA Suceava, fostul director DSVSA a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile fiind bănuit de comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, el trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit faptele, respectiv cea de director executiv. Prin urmare, la conducerea DSVSA a fost împuternicit Teodor Harabagiu. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, Mihai Țurcanu va beneficia de prezumția de nevinovăție.

Potrivit declarațiilor de avere depuse, Mihai Țurcanu ar fi obținut anul trecut de un venit cumulat de peste 490.000 de lei. O parte din bani au venit din salarii – 139.485 de lei, iar o altă parte din subvenții de la APIA, acestea din urmă totalizând 196.642 lei. Doar că la acești bani s-au adăugat 154.197 lei din vânzarea de animale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
39 %
4.5kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...