spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTPrimărie învinsă de un femier sancţionat drastic

Primărie învinsă de un femier sancţionat drastic

O amendă de 10.000 de lei, aplicată de viceprimarul comunei Broscăuți unui fermier, fost consilier local, care și-ar fi betonat curtea societății, a fost anulată de instanță. Motivul invocat de magistrați – procesul verbal întocmit pentru aplicarea sancțiunii contravenționale a fost nelegal.

Totul a pornit după ce Sebastian Aburlăciței, fost consilier local timp de două mandate, a renunțat la PSD și a trecut la Pro România. Cum după alegerile locale din toamna lui 2020 nu a mai prins un mandat în Consiliul local, acesta și-a îndreptat atenția spre activitatea firmei pe care o deține, specializată în lucrări agricole. A trecut o bucată de teren pe firmă, după care a turnat o șapă din beton în curtea societății. Doar că în martie 2022 el s-a trezit cu o amendă de 10.000 de lei, pentru încălcarea Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, pe motiv că șapa a fost turnată fără autorizație de construire.

Proces verbal plin de greşeli

Sancțiunea a fost aplicată în baza unui proces verbal de constatare a contravenției întocmit chiar de viceprimarul comunei, Nicolae Zamosteanu. Numai că documentul a fost plin de vicii. Astfel, nu se menționa în ce calitate a acționat viceprimarul și nici data la care a fost constatată abaterea.

În plus, adresa nu era completă, iar deținătorul terenului nu era fostul consilier, care a fost amendat, ci societatea acestuia. În schimb, sancțiunea era maximum prevăzut de lege. Procesul verbal a fost contestat în instanță. În fața judecătorilor reprezentanții Primăriei Broscăuți au invocat că abaterile au fost constatate în urma verificărilor efectuate în teren.

De asemenea, sancțiunea a fost aplicată după ce fostul consilier a fost invitat la sediu, în februarie 2022, pentru a i se pune în vedere că are nevoie de autorizație de construire, dar a refuzat să primească plicul. În plus, lucrarea nu ar intra în categoria celor scutite de autorizație. De asemenea contractul cu firma pentru terenul cu pricina nu era înregistrat la primărie.

„Consider că sancțiunea a fost justificată”

Doar că magistrații Judecătoriei Dorohoi au analizat situația și au ajuns la concluzia că procesul verbal a fost nelegal. Asta pentru că viceprimarul a omis să completeze toate rubricile și nu a indicat data săvârșirii contravenției.

„În cazul construcțiilor în curs de executare, data săvârșirii faptei este data constatării contravenției (urmând însă ca procesul-verbal să menționeze expres acest aspect), iar în cazul construcțiilor finalizate – data săvârșirii faptei este data terminării construcției (aceasta trebuind, de asemenea, menționată expres în procesul-verbal), acesta fiind momentul din care trebuie calculată și curgerea termenului de prescripție prevăzut de lege. În procesul verbal nu se menționează nici dacă la data controlului lucrările erau în curs de execuție sau erau finalizate, astfel că nu se poate stabili data de la care începe să curgă termenul de prescripție pentru constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii”, au motivat judecătorii.

Sentința a rămas definitivă pe 20 septembrie. Asta după ce reprezentanții primăriei nu au mai făcut apel. Astfel, fostul consilier a fost exonerat de plata amenzii. „Eu sunt în concediu câteva zile și nu am primit sentința, dar consider că sancțiunea a fost justificată”, a spus viceprimarul Nicolae Zamosteanu.

Fostul consilier acuză o răfuială politică

De partea cealaltă, fostul consilier consideră că viceprimarul a acționat la ordin politic. Asta deoarece platforma betonată nu a pus în pericol nimic. De asemenea, în mai toate localitățile oamenii fac tot felul de amenajări pe proprietăți, fără autorizație, și nu sunt amendați. Asta pentru că, dincolo de litera și textul legii, autoritățile trebuie să țină seama și de proporţionalitatea sancţiunii în raport de gradul de pericol social al faptei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
39 %
1.9kmh
100 %
joi
21 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...