luni, iunie 17, 2024
AcasăLocal BTFocar de rabie din cauza unei vulpi din Ucraina

Focar de rabie din cauza unei vulpi din Ucraina

Instititutul de Diagnostic și Sănătate Animală au confirmat prezenţa rabiei în gospodăria unui botoşănean din comuna Suharău. Alerta în acest caz a fost dată la începutul lunii august. Atunci reprezentanții Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoșani au recoltat probe de la o vacă moartă în gospodăria unui localnic.

Animalul fusese muşcat de o vulpe, iar angajaţii DSVSA au trimis analizele la Bucureşti pentru confirmarea diagnosticului.

Potrivit reprezentanţilor DSVSA, cel mai probabil vulpea a venit din partea ucraineana, zona împădurită fiind întinsă până în ţara vecină.

Boală incurabilă

Rabia sau turbarea este o boală produsă de un virus ce afectează creierul şi măduva spinării atât la animale, cât şi la oameni. Rabia este o boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic. Acesta este transmis de la animale la om prin muşcătură sau prin intrarea în contact cu cadavrul unui animal infestat.

Rabia sau turbarea este o maladie complet incurabilă, după momentul în care se instalează în organism. Este o boală a sistemului nervos cu evoluţie rapidă şi, invariabil, duce la deces. În lume, în special în ţări din Asia şi Africa, se înregistrează anual între 50.000-70.000 de morţi de rabie, 30-50% dintre aceste cazuri fiind copii.

Singura soluție disponibilă pentru salvarea persoanelor afectate de virusul rabic este vaccinul anti-rabic. Acesta trebuie administrat în maxim 72 de ore de la momentul mușcăturii. În caz contrar, boala evoluează fără a mai putea fi oprită, până la deces.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.7 ° C
17.7 °
15.6 °
92 %
1.2kmh
5 %
lun
27 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
25 °
vin
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici nu știi, la vremea asta, și îți dai seama abia când te întorci la mașină că e vremea culesului.

EDITORIAL

Aproape sigur, în istoria locurilor în care ne ducem existențele, Valeriu Iftime nu va rămâne ca nabab, afacerist de frunte sau ca profesionist desăvârșit...

EPIGRAMA ZILEI

Pleacă ăștia, nu-i problemă Însă eu am o dilemă : Oare ăia care vin Or să fure mai puțin? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...