sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăLocal BTZiua Internațională a femeilor din mediul rural, marcată în județ

Ziua Internațională a femeilor din mediul rural, marcată în județ

Ziua internaţională a femeilor din mediul rural este sărbătorită anual la 15 octombrie pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale.

Astfel, cu acest prilej, și în acest an Direcția Județeană pentru Agricultură (DAJ) Botoșani, împreună cu reprezentanții administrațiilor locale Hilișeu-Horia și Copălău, zone cu un bazin legumicol reprezentativ la nivelul județului, au oferit câte un simbol femeilor din mediul rural.

„În județul Botoșani, numărul femeilor din mediul rural beneficiare ale Programelor ajutoarelor de minimis acordate de Guvernul României este în continuă creștere, demonstrând dorința acestora de a lucra pământul, de a se moderniza și dezvolta afacerea.
Astfel, la nivelul județului Botoșani, din total solicitanți, femeile din mediul rural reprezintă: 24% la Programul Legume in spații protejate 2022, 36, 7% la Programul Usturoi 2022, 26 % la Programul Cartofi de consum. Tot mai multe femei din mediul rural sunt înscrise în agricultură ecologică, dovedind preocupare permanentă pentru agricultură și alimentație sănătoasă”, a transmis Cristian Delibaș, directorul DAJ Botoșani.

Zi celebrată pentru a sublinia rolul femeii de la sat în consolidarea dezvoltării rurale

Prima Zi internaţională a femeilor din mediul rural a fost celebrată la 15 octombrie 2008. Instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), această zi recunoaşte „rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale”, potrivit agerpres.ro.

Ideea celebrării unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferinţe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing (China), în septembrie 1995. Femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale şi de producţia agricolă pentru asigurarea hranei zilnice, alcătuiesc peste un sfert din totalul populaţiei mondiale. În ţările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43% din forţa de muncă din agricultură şi din producţia de prelucrare şi procesare a unei părţi considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.4 ° C
16.7 °
13.9 °
50 %
1.8kmh
100 %
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
14 °
mar
10 °
mie
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Bine că mai avem şi patrioţi pe două roţi. Care mai sunt şi ecologişti pe deasupra.

EDITORIAL

Așa cum era de așteptat, anul 2024 e din ce în ce mai interesant, mai ales pentru trăitorii din spațiul mioritic. E interesant și...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală… Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...