spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTElevi învățați să salveze vieți și în vacanță

Elevi învățați să salveze vieți și în vacanță

Să știi să acorzi primul ajutor sau cum să te comporți în situații critice pentru tine ori pentru alții este foarte important. La fel de important este ca în cazul unei situaţii de urgenţă, să fie anunțate de îndată autorităţile prin numărul unic de urgenţă 112. În astfel de cazuri fiecare secundă contează!
Lecțiile, care cu siguranță îi vor ajuta la momentul potrivit, au fost predate, astăzi, de pompierii botoșăneni celor peste 100 de copii de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” din Iași, care își petrec vacanța la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa Botoșani.
Salvatorii le-au vorbit, pe înțelesul lor, ce trebuie să facă să nu ajungă în situații limită.
Cu ajutorul manechinelor, Mirabela Ciaia și Simona Cărbunaru, voluntari în cadrul programului național „Salvator din Pasiune”, i-au învățat cum să execute corect manevrele de acordare a primului ajutor în caz de înec și nu numai.
Pompierii au răspuns invitației profesorilor ieșeni și au urmărit ca activitatea de informare și educare preventivă să fie interactivă.
Pe timpul acestei acțiuni, au fost distribuite și materiale de informare preventivă din cadrul campaniei naționale „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale”, cu următoarele recomandări:

§ Nu vă jucați în apropierea căilor ferate electrificate și nu vă urcați pe vagoanele staționate! Este pericol de electrocutare!

§ Dacă vedeți un panou electric deschis, nu îl atingeți. Îndepărtați-vă și chemați imediat un adult. Există pericol de electrocutare!

§ Atenție, părinți! Aveți grijă de siguranța copiilor!

§ Nu folosiți instalațiile electrice sau de gaze cu improvizații sau defecțiuni.

§ Nu suprasolicitați instalația electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate de mare putere.

§ Nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate și nu înlocuiți cu liță fuzibilul calibrat de producător.

§ Nu lăsați copiii nesupravegheați cu aparate electrice în funcțiune sau în camere în care prizele nu sunt prevăzute cu accesorii de protecție pentru copii.

§ Verificați etanșeitatea conductelor de gaze doar cu emulsie de apă și săpun. Este interzisă utilizarea flăcării pentru a face acest lucru.

§ La aprinderea focului respectați principiul „gaz pe flacără”. Întâi se aprinde flacăra, apoi se deschide robinetul de gaze naturale.

§ Asigurați ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparate cu flacără deschisă, alimentate cu gaze naturale.

§ Asigurați instalarea detectoarelor de incendiu în locuințe și testați-le periodic.

§ Instalați detectoare de gaze naturale pentru a putea depista scăpările accidentale de gaze.

§ Achiziționați un stingător de incendiu pentru locuința dumneavoastră.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
18.4 ° C
19.2 °
16.6 °
56 %
1.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...