miercuri, iulie 24, 2024
AcasăLocal BTPlăţi cu încetinitorul pentru dezvoltarea judeţului

Plăţi cu încetinitorul pentru dezvoltarea judeţului

Dispută în plenul Consiliului Județean (CJ) din cauza execuției bugetare, mai ales în privința plăților pentru dezvoltarea județului. S-a întâmplat ieri, în cadrul ședinței ordinare a CJ pe luna octombrie, când cei din executiv au prezentat situația contului de execuție al bugetului propriu județean la 9 luni pe cele două secțiuni – Funcționare și Dezvoltare. Deși executivul a invocat că a fost stabilit un record istoric în privința investițiilor, liberalii au susținut că plățile la secțiunea de Dezvoltare trebuia să fie mult mai mare.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

„Din analiza contului de execuție al bugetului local la data de 30 septembrie 2022, rezultă că veniturile au fost încasate în proporție de 100,18%, din care la secțiunea de Funcționare 105,99% și la secțiunea de Dezvoltare 96,15%, iar plățile au fost efectuate în procent de 77,95%, din care pentru secțiunea de Funcționare 84,24% și pentru secțiunea de Dezvoltare 73,57%”, a arătat președintele CJ, Doina Federovici, care a adăugat că echipa de la CJ ar fi atras anul acesta peste 50 de milioane de euro, din care 33 de milioane de euro reprezintă fonduri europene.

„Cred că avem undeva întârziere două luni”

Reacția a venit din partea liderului grupului liberal din cadrul CJ, Viorel Iliuță, care a recunoscut existența unor realizări, dar a invocat că ar fi diferențe între prevederile bugetare și ritmul plăților la secțiunea Dezvoltare.

„Bineînțeles că realizările din această perioadă sunt clar semnificativ mai bune. Însă, din păcate, noi ne raportăm strict la prevederile bugetare. La sfârșitul anului trecut am votat un proiect privind bugetul acestui an, iar la secțiunea de Dezvoltare, deși plățile sunt semnificative, din păcate încă suntem la distanță oarecare de prevederile bugetare. Dacă mă uit la secțiunea de Dezvoltare a județului cred că avem undeva întârziere două luni mergând pe o medie a unor cheltuieli lunare care ar trebui făcute, undeva la 28,5 milioane de lei având totuși un excedent de 58 milioane de lei, un excedent pe partea de dezvoltare semnificativ”, a spus Viorel Iliuță, consilier județean PNL.

În replică, Doina Federovici a precizat că situația plăților la secțiunea de Dezvoltare depinde în mare măsură de facturile depuse la plată de constructori și virarea sumelor aferente din fondurile europene de către autoritățile de management. Totodată, ea a invocat că în acest an județul a depășit la plățile pentru Dezvoltare alte centre recunoscute din țară, cum ar fi județele Cluj, Brașov, Timiș sau Constanța, dar și principalele județe din Moldova, cum ar fi Iași, Neamț, Suceava sau Bacău, care au avut cheltuieli mult mai mici. În ciuda acestor comparații, liberalii s-au abținut de la vot, dar proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 21 de voturi „pentru” și 11 abțineri.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
21.4 ° C
21.7 °
19.9 °
93 %
2kmh
60 %
mie
29 °
joi
26 °
vin
24 °
sâm
32 °
Dum
36 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...