luni, februarie 26, 2024
AcasăLocal BTPrimarii din județ îndemnați să depună proiecte pentru obținerea de energie din...

Primarii din județ îndemnați să depună proiecte pentru obținerea de energie din surse regenerabile

Prefectul județului, Sorin Cornilă, a solicitat primarilor să depună proiecte pentru creșterea gradului de independență energetică prin obținerea de energie din surse regenerabile.

În acest sens, Instituția Prefectului – Județul Botoșani a emis în atenția primăriilor o circulară prin care anunța startul apelului de proiecte deschis de Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene destinat autorităților publice locale, pentru investiții în echipamente şi utilaje care vizează obținerea independenței energetice, în valoare de 250 de milioane de euro. Apelul este deschis până la 05 decembrie, ora 17.

„De fiecare dată când Guvernul României a lansat linii de finanțare i-am anunțat pe primari și i-am încurajat să depună proiecte, să aplice la fiecare apel. În acest context în care ne aflăm acum, au datoria să eficientizeze bugetele locale pentru a susține la cel mai bun nivel serviciile publice pentru binele botoșănenilor. Fac un nou apel către primari să depună proiecte pentru a beneficia de fondurile disponibile pentru creșterea gradului de independență energetică prin obținerea de energie din surse regenerabile”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă.

În contextul creşterii prețului la materialele de construcții și la utilitățile publice (energie, gaze naturale, combustibil), Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, implementează în această perioadă măsuri în valoare totală de 1 miliard de euro, pentru sprijinirea mediului de afaceri și a autorităților locale.

500 de milioane de euro alocate pentru eficiența energetică

500 de milioane de euro sunt alocate pentru eficiența energetică a autorităților publice locale, care sunt nevoite să suporte din bugetele locale fondurile necesare pentru cheltuielile de funcționare ale serviciilor publice din educație şi din sănătate.

Finanțările vizează sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile (geotermală, solară, eoliană etc.), atât pentru consum propriu cât şi pentru comercializare.

Primul apel, în valoare de 250 de milioane de euro, este destinat investiţiilor în capacităţi de producere energie din surse regenerabile de energie, pentru consum propriu. Apelul se aplică pentru investiții în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile (cu excepția biomasei), destinată consumului propriu. În categoria surselor de energie regenerabile se încadrează utilizarea următoarelor surse: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulica, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.

Se vor finanța următoarele tipuri de proiecte:

• Realizarea capacităţilor de producere energie electrică şi / sau termică în cogenerare din surse de energie regenerabilă cu excepția biomasei pentru consum propriu;

• Realizarea capacităţilor de producere energie electrică sau termică din surse de energie regenerabilă, cu excepția biomasei, pentru consum propriu.

Grantul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi va fi de minim 500.000 euro şi nu poate depăşi 5.000.000 euro echivalent în lei la cursul Inforeuro din luna anterioară depunerii cererii de finanțare/ proiect de investiţii. Apelul este deschis până la 05 decembrie, ora 17.00.

Cererile de finanțare se vor depune prin aplicația electronică IMM Recover, cu toate anexele solicitate prin ghid solicitantului.

Mai multe detalii aici: http://bit.ly/3gDUrZl

Precizăm că în această perioadă MIPE are deschise apeluri de proiecte pentru eficiența energetică a mediului de afaceri în valoare de 500 de milioane de euro.

Mai multe informații aici: http://bit.ly/3AIqZbD

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.5 °
8.8 °
93 %
0.9kmh
100 %
lun
15 °
mar
12 °
mie
12 °
joi
12 °
vin
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Bine că mai avem şi patrioţi pe două roţi. Care mai sunt şi ecologişti pe deasupra.

EDITORIAL

Așa cum era de așteptat, anul 2024 e din ce în ce mai interesant, mai ales pentru trăitorii din spațiul mioritic. E interesant și...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală… Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...