spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTControl cu repetiție soldat cu sancțiuni. Abateri scoase la iveală de o...

Control cu repetiție soldat cu sancțiuni. Abateri scoase la iveală de o vizită inopinată

Un atelier auto care include și o spălătorie auto s-a ales cu trei sancțiuni în urma unui control organizat în comun de comisarii de mediu și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Chimice.

Totul a plecat de la o sesizare mai veche, iar echipa mixtă de control a făcut o nouă vizită pentru a verifica dacă măsurile dispuse anterior, în decembrie 2021, au fost puse în aplicare.

Vizita inopinată a stabilit că pe amplasament nu se mai desfășură demontarea (dezasamblarea) vehiculelor scoase din uz (VSU) și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor, dar au fost găsite cele cinci mașini vechi în diferite stadii de dezmembrare, 4 baterii auto depozitate direct pe sol, anvelope uzate depozitate direct pe sol, 6 motoare auto depozitate pe platformă betonată.

„Pentru vehiculele scoase din uz identificate la controlul anterior operatorul economic nu a prezentat formularul de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase, întocmite conform HG 1068/2008 în vederea verificării trasabilității deșeurilor. Nu au fost identificate pe amplasament uleiuri uzate, lichid de frână, antigel sau alte lichide rezultate în urma dezmembrării VSU. Până la data încheierii notei de constatare operatorul economic nu a făcut dovada realizării măsurilor stabilite anterior”, a precizat Cristina Kashyap, șeful Gărzii de Mediu – Comisariatul de Mediu Botoșani.

În schimb, spălătoria auto în sistem self funcționa în baza autorizației de gospodărire a apelor. S-a realizat o probă pentru a verifica comunicarea între bazinul decantor – separatorul de hidrocarburi și bazinul vidanjabil, iar la data controlului sistemul de colectare ape uzate și preepurare ape uzate funcționa.

Contract de vidanjare ape uzate

Totuși, nu era montat un sistem de măsurare a debitelor și volumelor de apă prelevate din sursă subterană, conform Legii Apelor 107/1996. Agentul economic avea încheiat contract de vidanjare ape uzate și a prezentat dovada serviciilor de vidanjare și transport ape uzate, fără a fi menționată cantitatea de apa uzată vidanjată și fără a fi însoțită de buletin de analize. Totodată, nu avea instituit și nu se ținea evidența vidanjărilor într-un registru, conform Autorizației de Gospodărire a Apelor nr. 44/14.06.2022.

Până la data controlului, sistemul individual de epurare nu a fost înscris în registrul autorității publice locale pentru evidența acestora. La fel, nu s-au prezentat fișele tehnice de securitate pentru ceară auto și spumă activă. Comisarii de mediu au constatat că substanțele și preparatele chimice folosite pentru obiectivul spălătorie auto precum și deșeurile rezultate din ambalaje sunt stocate temporar, într-o magazine betonată, prevăzută cu aerisire. Având în vedere aceste constatări, agentul economic s-a ales cu trei sancțiuni.

„În sarcina operatorului economic s-au stabilit un număr de 10 măsuri cu termen pentru remedierea neconformităților constatate și s-au aplicat 3 sancțiuni contravenționale respectiv două avertismente și o amendă de 5000 lei”, a adăugat Cristina Kashyap, șeful Gărzii de Mediu – Comisariatul de Mediu Botoșani.

fotografii de la controlul anterior

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
34 %
5.4kmh
82 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...