spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTÎnchisoare cu executare după o tentativă de suicid în sediul poliției

Închisoare cu executare după o tentativă de suicid în sediul poliției

S-a tăiat pe piept în sediul poliției, crezând că va impresiona pe cineva, dar s-a ales cu o condamnare la închisoare cu executare în urma incidentului.

Este cazul unui tânăr de 31 de ani din Botoșani, Alberto Agafiței, care pe 24 iunie 2022 a fost condus la sediul Poliției municipiului Botoșani pentru a fi audiat într-o presupusă tâlhărie comisă cu o zi înainte. Cercetările se derulau în camera 92 din sediul Poliției, iar la un moment dat individul a scos un cuțit tip briceag din buzunarul pantalonilor cu care s-a tăiat pe piept. Imobilizat de polițiști, el a fost deposedat de briceag, transportat la spital și internat pe secția de psihiatrie. Întrucât rănile au fost superficiale, câteva zile mai târziu el a fost dus în fața judecătorilor și arestat preventiv. Asta pentru că investigațiile anchetatorilor au confirmat că el ar fi comis tâlhăria pentru care fusese ridicat.

Judecat pentru tâlhărie 

Cercetările s-au încheiat după mai puțin de o lună, Alberto Agafiței fiind trimis în judecată pentru tâlhărie, dar și pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase. Procesul nu a durat prea mult, sentința fiind pronunțată miercuri pe 11 ianuarie a.c. de Judecătoria Botoșani. Găsit vinovat la ambele capete de acuzare, tânărul a primit câte o pedeapsă pentru fiecare faptă – doi ani închisoare pentru tâlhărie și un an și trei luni închisoare pentru portul cuțitului în sediul poliției. În final, acestea au fost contopite, iar tânărul s-a ales cu pedeapsa rezultantă de doi ani și cinci luni închisoare în regim de detenție. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Bani luați cu forța din buzunarul amicului

Condamnarea are în spate o poveste oarecum ciudată. De fapt, tânărul și victima tâlhăriei sunt cunoștințe vechi, ambii făcând parte din comunitatea celor de etnie romă. Ba mai mult, au fost plecați împreună în Germania, iar la un joc de noroc au câștigat un ceas de firmă, care ar fi trebuit împărțit între ei. Ceasul a rămas la prietenul lui, iar în ziua tâlhăriei obiectul a fost amanetat la un avocat pentru suma de o mie de lei. Atunci, Alberto Agafiței și-ar fi cerut partea lui de 500 de lei, dar a fost refuzat așa că a luat banii cu forța din buzunarul amicului, acesta din urmă sunând la 112.

Deși a restituit suma, tânărul a ajuns să fie anchetat pentru tâlhărie, în astfel de infracțiuni nefuncționând principiul potrivit căruia retragerea plângeri înlătură răspunderea penală. Astfel, chiar dacă a invocat că a fost doar o glumă între prieteni vechi, Alberto Agafiței nu a mai avut cum să scape.

Tentativă de suicid de frica pușcăriei

De altfel, în ziua în care a ajuns la poliție tânărul ar fi luat cuțitul de acasă cu gândul de a se sinucide pentru că, susține el, realizase că din cauza acuzației de tâlhărie și a antecedentelor penale el risca să ajungă în pușcărie. Ba mai mult, a susținut el, în ziua cu pricina ar fi intenționat să se arunce de pe un bloc, dar a renunțat la intenție în urma unei convorbiri telefonice cu mama lui. Așa se face că atunci când s-a văzut la poliție și a auzit că va fi anchetat pentru tâlhărie, ar fi intenționat să se sinucidă.

Că o fi adevărată versiunea lui, ori a fost doar un gest pentru a-i intimida pe polițiști, este greu de spus. Cert este că dacă nu ar fi folosit cuțitul cu pricina, situația lui judiciară era mai simplă. După acel incident el s-a ales cu o nouă acuzație, care i-a mărit de fapt condamnarea.

„Chiar dacă din probatoriul administrat reiese că inculpatul nu a avut niciun moment intenţia de a folosi cuţitul aupra altor persoane prezente la faţa locului, gestul său a reprezentat un pericol asupra propriei integrităţi corporale, precum şi a ordinii şi liniştii publice, prin inducerea unei stări de teamă persoanelor care se aflau în acel moment în instituţia publică”, au motivat judecătorii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.2 ° C
15.6 °
13.6 °
61 %
2.4kmh
1 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...