miercuri, iulie 24, 2024
AcasăLocal BTCine sunt cei opt vameși și polițiști de frontieră reținuți de procurorii...

Cine sunt cei opt vameși și polițiști de frontieră reținuți de procurorii DNA

Cei opt opt suspecți reținuți ieri de procurorii DNA Iași, în urma descinderilor din punctele de trecere a frontierei Stânca, Albiţa, Oancea, Sculeni și Borș vor fi prezentați astăzi în fața judecătorilor de drepturi și libertăți de la Tribunalul Vaslui pentru luarea unor măsuri preventive.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Este vorba de patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș.

Cei opt care vor ajunge în fața judecătorilor sunt următorii – CALANCE IOAN -IULIAN , MĂDUŢA COSMIN-CASIAN, MOŞ PETRU DANIEL, PATRAŞCU LOREDANA AURA, PENDOS IOAN, PRICOP ANTONELA-DANIELA, ŞEREŞ MARIUS-GELU, ŢĂRĂU MĂDĂLIN IOAN. Principalele acuzații formulate împotriva lor sunt de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată.

Atribuţii încălcate pentru sume între 20 şi 250 de euro

„În perioada 2021-2022, inculpații, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de DNA.

Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei anchetați vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Descinderile organizate marți, 17 ianuarie a.c. de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în cele cinci puncte de trecere a frontierei s-au soldat cu punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive față de un număr de 23 lucrători vamali și agenți ai poliției de frontieră. Ceilalți 15 inculpați, printre care doi polițiști de frontieră botoșăneni și un vameș care își desfășurau activitatea în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, vor fi cercetați sub control judiciar.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
21.4 ° C
21.7 °
19.9 °
93 %
2kmh
60 %
mie
29 °
joi
26 °
vin
24 °
sâm
32 °
Dum
36 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...