miercuri, iulie 17, 2024
AcasăLocal BTZiua Mondială a Zonelor Umede, marcată la Botoșani

Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată la Botoșani

În fiecare an, la 2 februarie, comunitatea internațională sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Botoşani marchează această zi prin organizarea unor activități destinate sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la importanța conservării şi utilizării durabile a zonelor umede.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Astfel, se vor realiza și distribui materiale informative, dezbateri cu tema “Zonele umede – resurse naturale valoroase”, organizată în parteneriat cu Școala cu clasele I – VIII “Grigore Antipa” Botoşani. Tema aleasă pentru acest an de Secretariatul Ramsar, „Este timpul pentru restaurarea zonelor umede”, atrage atenția asupra necesității refacerii zonelor umede degradate.

35% din zonele umede au fost distruse sau au dispărut

Zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile, mai mult de 35% din acestea
au fost distruse sau au dispărut din 1970 până în prezent. Zonele umede aduc beneficii importante umanității, sunt esențiale pentru agricultură și pescuit, sunt surse de apă, purificatoare şi protejează împotriva inundațiilor. Pot fi ape stătătoare sau curgătoare, putând fi constituite atât din apă dulce, cât și sărată sau salmastră.

Zone acvatice pentru menținerea biodiversității

Exemple de zone umede: mlaștinile, turbăriile, iazurile, lacurile, văile inundabile, delte sau un estuar. Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani marchează Ziua Mondială a Zonelor Umede 2023 prin organizarea unor activități destinate sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la importanța conservării şi utilizării durabile a zonelor umede: realizarea și distribuirea de materiale informative, dezbaterea cu tema “Zonele umede – resurse naturale valoroase”, organizată în parteneriat cu Școala cu clasele I – VIII “Grigore Antipa” Botoşani, în ziua de 02.02.2023.

“Chiar dacă pe teritoriul județului Botoșani nu au fost declarate situri Ramsar, există șase zone acvatice foarte importante pentru menținerea biodiversității, zone care au fost desemnate situri Natura 2000: Lacul Stânca-Costeşti, Iazurile de pe Valea Ibănesei-Başeului- Podrigăi, Acumulările Rogojeşti-Bucecea, Mlaștina Iezer Dorohoi, Iazul Mare-Stăuceni- Dracșani, Turbăria de la Dersca. Aici întâlnim habitate favorabile pentru multe specii de păsări ocrotite la nivel european cum ar fi: egreta mare, stârcul de noapte, stârcul roşu, chira de baltă, ferestraşul mic, codalbul, cormoranul mic”, a declarat directorul executiv al APM Botoşani, Eugen Mateciuc.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
24.7 ° C
26.1 °
24.3 °
60 %
4.8kmh
100 %
mie
25 °
joi
34 °
vin
32 °
sâm
31 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pe căldură vin la Cornișa și vizitatorii din țările vecine.

EDITORIAL

Zilnic, pe posturile de televiziune naționale ni se prezintă accidente de circulație, crime, violuri, distrugeri, toate având același numitor comun, consumul de droguri. Tot...

EPIGRAMA ZILEI

Astăzi este prima oară Când vă supun unui test: Spuneți, dragostea de-o vară Intră la ... incest? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...