spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocal BTElevii care nu mai vor să înveţe la o anumită şcoală se...

Elevii care nu mai vor să înveţe la o anumită şcoală se pot transfera. Când şi cum pot face acest pas

Începutul acestui an şcolar a venit la pachet cu o mulţime de schimbări. Astfel, semestrele au fost înlocuite cu module, iar tezele pe care le dădeau elevii cu o singură evaluare finală. Schimbări au apărut, însă, şi în ceea ce priveşte transferul elevilor de la o unitate de învăţământ la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/calificare profesională la alta, de la o formă de învăţământ la alta sau de la o clasă la alta.

Procedura de transfer a fost reglementată prin noul Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), intrat in vigoare la 1 septembrie 2022.

Transferul elevilor se face cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ la care se solicită transferul și cu avizul consultativ al consiliului de administrație al unității de învățământ de la care se transferă.

Cum se pot transfera elevii în timpul anului școlar

Transferul elevilor în timpul anului școlar se poate efectua doar în anumite situații. Astfel, tinerii au posibilitatea de a se transfera fără a aștepta vacanța dacă, de exemplu, părinții își schimbă domiciliul într-o altă localitate sau în cazul unei recomandări medicale, eliberată pe baza unei expertize medicale.

De asemenea, acest lucru mai este posibil dacă elevul se mută de la învățământul liceal la învățământul profesinal, dacă se transferă la/de la învățământul de artă, sportiv și militar sau dacă pleacă de la clasele cu program de predare intensivă a unei limbi străine la celelalte clase. Totodată, transferul în timpul anului școlar mai este posibil în alte situații excepționale, pe baza documentelor justificate și cu aprobarea consiliului de administrație al ISJ.

Transferurile în care se schimbă forma de învățământ se efectuează doar în vacanțele școlare. În cazul transferului de la învățământul cu frecvență redusă la cel cu frecvență este posibil doar în perioada vacanței de vară.

Cum se poate efectua transferul elevilor proaspăt admiși la liceu

În cadrul învățământului liceal, elevii din clasa a IX-a se pot transfera în timpul anului școlar, doar în perioada vacanțelor școlare, dacă media lor de admitere este cel puțin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul. Acest lucru este posibil doar în situații medicale deosebite, pe baza avizului comisiei medicale județene sau a documentelor medicale justificative.

De asemenea, transferul elevilor proaspăt admiși la liceu este realizabil în situațiile excepționale, în limita efectivelor maxime la clasă, stabilite de lege. În cazul învățământului liceal și profesional, o clasă cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30. Acest număr poate fi depășit doar în situații excepționale, cu cel mult 3 elevi peste numărul maxim. Acest caz este posibil doar cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administrație al unității de învățământ care solicită.

În cazul elevilor din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a se pot transfera dacă media lor din ultimul an este cel puțin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul.

Transferul elevilor de la un profil la altul

Transferurile în care se păstrează forma de învățământ, cu schimbarea profilului și/sau a specializării, se efectuează, de regulă, în perioada vacanței de vară, conform hotărârii consiliului de administrație al unității de învățământ la care se solicită transferul.

Caz excepțional pentru gemeni sau tripleți

Gemenii, tripleții, etc. se pot transfera în clasa celui cu media mai mare sau invers, la cererea părintelui sau reprezentantului legal. Acest lucru este posibil și la cererea elevilor, dacă aceștia sunt majori, cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ.

Transferurile în cadrul învățământului antepreșcolar și preșcolar se pot face oricând

Transferul elevilor se realizează doar în timpul vacanțelor școlare. O excepție de la regulă este în cazul transferurilor de la nivelurile antepreșcolar și preșcolar care se pot efectua oricând în timpul anului școlar, ținând cont de interesul superior al copilului.

Care este numărul maxim de elevi într-o clasă

În cadrul învățământului preuniversitar, formațiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu. Astfel, în cazul educației antipreșcolare, grupa cuprinde în medie 7 copii, dar nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 9. În cazul învățământului preșcolar, grupa cuprinde în medie 15 preșcolari, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20.

În rândul invățământului primar, o clasă cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22. Pentru învățământul gimnazial, o clasă cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26. În cazul învățământului de artă, o clasă cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 25. De asemenea, este necesar să se constituie maxim 4 grupe, în care o grupă cuprinde în medie 6 elevi, dar nu mai puțin de 4 și nu mai mult de 10.

Pentru învățământul liceal și profesional, o clasă cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30. În cazul învățământului dual, o clasă cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puțin de 20 și nu mai mult de 30.

Instruirea practică și pregătirea de specialitate se desfășoară pe grupe de minimum 10 elevi și maximum 15 elevi.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.9 ° C
17.6 °
14.4 °
48 %
1.9kmh
98 %
mie
15 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...