spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTDestituit în starea de urgență, fostul manager al Spitalului Județean a pierdut...

Destituit în starea de urgență, fostul manager al Spitalului Județean a pierdut definitiv procesul cu Ministerul Sănătății

Fostul manager al Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani, Livia Mihalache, a pierdut definitiv procesul cu Ministerul Sănătății. Printr-o hotărâre adoptată pe 7 februarie a.c., Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondat recursul formulat de aceasta împotriva deciziei Curții de Apel Suceava care i-a respins, ca instanță de fond, cererea de chemare în judecată.

Manager suspendat din funcție pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu

Fost manager al spitalului din Botoșani, Livia Mihalache a acționat în instanță Ministerul Sănătății, după ce pe 24 aprilie 2020, în plină pandemie de Covid-19, a fost suspendată din funcție „pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu”. Printre aspectele imputate atunci au fost ignorarea cu bună-știință și cu rea-credintă a solicitărilor și a măsurilor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani (CJSV) precum și colaborarea și comunicarea deficitară cu aceste instituții. Măsura de suspendare din funcție și de suspendare a contractului de mamangement a fost prelungită ulterior printr-un nou ordin emis în 15 mai 2020.

Prin acțiunea deschisă la Curtea de Apel Suceava, Mihalache a cerut anularea celor două ordine prin care a fost suspendată din funcție, reintegrarea în funcție și obligarea Ministerului Sănătății la plata diferențelor salariale dintre salariul efectiv încasat din momentul suspendării contractului de management și salariul pe care ar fi trebuit să îl încaseze în funcția de manager, actualizate cu indicele de inflație. De asemenea, fostul manager a cerut și daune morale de 10.000 de lei.

348 de persoane testate pozitiv

Criticile invocate de Livia Mihalache, cum că măsura a fost nemotivată, nelegală, arbitrară și abuzivă, nu au ținut în fața judecătorilor. Iar aspectele care au contat cel mai mult au fost cele legate de situația existentă în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” după decretarea stării de urgență din cauza pandemiei. Astfel, potrivit unei adrese oficiale înaintate Ministerului Sănătății, la nivelul județului Botoșani, la data de 22.04.2020, au fost testate pozitiv 348 de persoane, dintre care 164 cadre medicale (deci, aproape jumătate dintre acestea) și, ținând cont de anchetele epidemiologice în curs, referitoare la situația cadrelor medicale confirmate, se acredita ideea existenței unui adevărat focar pe teritoriul județului Botoșani.

Management defectuos

Prin prisma acestui fapt, raportat la managementul defectuos semnalat la nivelul Spitalului județean de urgență Mavromati Botoșani, în contextul necesității imediate a instituirii măsurilor concrete și de îndată pentru limitarea focarului existent la nivelul blocului central al Spitalului județean de urgență Mavromati și pentru răspândirea coronavirus pe întreg județul, au fost înaintate propuneri privind suspendarea Liviei Mihalache din funcția de manager și, respectiv, de numire a unui manager interimar, în vederea analizei și deciziei de către instituțiile abilitate.

Cadrele medicale au ignorat măsura de autoizolare la domiciliu 

Totodată, au reținut instanțele de judecată, lipsa unei reacții imediate la apariția primelor cazuri de Covid – 19 în vederea limitării răspândirii acestuia, s-a văzut prin nepunerea în aplicare a măsurilor impuse prin instituirea stării de urgență pe teritoriul României în vederea creării unui circuit de primire și triere a pacienților suspecți de Covid 19 pentru evitarea situației menționate. Totodată, au invocat magistrații, a existat o lipsă de instituire a cadrelor medicale despre obligativitatea purtării unui echipament minim de protecție, respectiv lipsa asigurării unui echipament minim de protecție încă de la începutul apariției coronavirus pe teritoriul României, deși acestea existau pe stoc.

Un alt aspect luat în considerare a fost lipsa exercitării autorității asupra cadrelor medicale care au ignorat măsura de autoizolare la domiciliu continuând să își desfășoare activitatea în incinta blocului operator central, expunând la riscul îmbolnăvirii atât personalul medical cât și pacienții; lipsa coerenței și întârziere în luarea deciziilor pentru limitarea extinderii focarului existent la nivelul blocului central al Spitalului Județean de Urgență Mavromati.

Astfel, chiar dacă Livia Mihalache a prezentat în instanță un noian de documente prin care a arătat că a acționat potrivit ultimelor acte normative emise în acea perioadă a pandemiei, magistrații au considerat că aceste probe nu sunt suficiente.

„Curtea apreciază că sunt date în cauză neregularitățile reținute în actele administrative atacate, și că o atare conduită justifică măsura dispusă prin acestea, în condițiile necesității stringente de a se asigura o organizare imediată și corespunzătoare a unității spitalicești în contextul dat”, au motivat judecătorii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
18.8 ° C
18.9 °
18.6 °
53 %
4.6kmh
100 %
sâm
17 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...