spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTScăpăm de răscolirea bombelor ecologice de la marginea oraşului

Scăpăm de răscolirea bombelor ecologice de la marginea oraşului

Problema de milioane de euro cu gunoiul rămas la marginea oraşului pare să-şi fi găsit rezolvarea. Marți, 21 februarie, în Sala Mihai Eminescu a avut loc conferința de deschidere a proiectului „Închidere SST neconforme în municipiul Botoșani, județul Botoșani”.

Contractul de finanțare, semnat de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Barna Tanczos pe data de 24 noiembrie, este în valoare de 2,5 milioane de euro (12,3 milioane de lei). Finanțarea este asigurată prin Programul RO – Mediu, „Mediu, Adaptare la Schimbări Climatice și Ecosisteme”. Perioada de implementare este de 18 luni. Practic, acesta este punctul de pornire în demararea lucrărilor de închidere a celor 3 spații de stocare temporară neconforme (SST) din zona I.C. Brătianu – DN 29 Botoșani – Trușești, în zona limitrofă a depozitului de deșeuri închis.

Spații verzi pe munții de gunoaie

Obiectivul general îl reprezintă creșterea capacității UAT Botoșani de a gestiona, reduce, elimina riscurile generate de substanțele periculoase și deșeuri municipale, în cele 18 luni de implementare. Pe aceste suprafețe se vor crea cel mai probabil spații verzi.

„Acest proiect este o oportunitate extraordinară, care ne permite să închidem una din problemele istorice ale municipiului Botoșani. Am fost nevoiți să deschidem cele trei spații după ce depozitul de deșeuri a fost închis iar un alt proiect privind managementul integrat a avut întârzieri. Am militat pentru închiderea in situ a acestor spații și am reușit prin intermediul acestui proiect”, a susținut primarul Cosmin Andrei.

Partener al Primăriei Municipiului Botoșani în derularea acestui proiect este Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Mediului. Programul „Mediu, Adaptare la Schimbări Climatice și Ecosisteme” (RO – Mediu) este finanțat de Mecanismul Financiar Spațiul Economic European (SEE) 2014 – 2021.

Rampă pentru depozitarea deșeurilor închisă în 2012

Vechea rampă pentru depozitarea deșeurilor municipale a fost închisă în iulie 2012. Pentru depozitarea deșeurilor municipale în perioada 16 iulie 2012 – 1 septembrie 2016 (dată la care s-a deschis depozitul de la Stăuceni – n.r.) Consiliul Local a obținut autorizație pentru deschiderea a trei SST-uri, lângă vechea rampă. Autorizația de mediu pentru cele trei SST-uri a fost emisă cu obligația relocării deșeurilor la Stăuceni.

Ani la rând conducerea Primăriei Botoşani a făcut demersuri la nivel central pentru ca deşeurile din cele trei spaţii de depozitare temporară să fie lăsate acolo. Iniţiativa a plecat de la faptul că înfiinţarea acestor depozite temporare a fost impusă de întârzierea deschiderii depozitului de la Stăuceni. La toate demersurile edililor botoşăneni, conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului motiva că spaţiile de depozitare temporară de la Rediu au fost autorizate cu condiţia relocării deşeurilor la Stăuceni.

Relocarea deşeurilor a fost estimată la cinci milioane de euro, sumă imposibil de asigurat de către municipalitate. Mai mult, mutarea deşeurilor însemna un deranj foarte mare şi din punct de vedere al sănătăţii populaţiei. Un aspect important de care s-a ţinut cont este acela că deşeurile din cele trei spaţii de depozitare s-au transformat într-o mocirlă imposibil de transportat.

Depozite preluate  de la Urban Serv

În septembrie 2020, consilierii municipali au votat un proiect vizând preluarea celor trei SST-uri de la Urban Serv. „Direcția Edilitare va întreprinde toate demersurile pentru rezolvarea situațiilor neconforme înregistrate până în prezent și identificarea soluțiilor de închidere in situ a spațiilor de stocare temporară, care reprezintă varianta cea mai economică din punct de vedere tehnico financiar”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat atunci.În ședința ordinară din aprilie 2022, consilierii municipali au aprobat  proiectul „Închidere Spaţii de Stocare Temporară neconforme în municipiul Botoşani”, acordul de parteneriat şi cheltuielile legate de acest proiect. Pentru pregătirea şi implementarea acestui proiect, municipalitatea colaborează cu Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Mediului.

Deşeurile vor fi îngropate

Practic, cele trei depozite de stocare temporare a deşeurilor vor fi închise, într-o singură etapă, conform Normativului de depozitare a deşeurilor. Închiderea se va realiza prin lucrări de excavare, umpluturi în corpul depozitelor, compactarea masei de deşeuri şi comasarea celor trei depozite în zona de sud a vechii rampe pentru deşeuri, închisă în vara anului 2012. Lucrările se vor efectua cu mijloace mecanizate.

Deşeurile vor fi acoperite cu un strat suport realizat din pământ, deşeuri din construcţii şi demolări, care vor avea grosimea de minim 50 de centimetri. După realizarea stratului suport se vor fora puţurile pentru biogaz şi pentru levigat. Stratul de acoperire va avea minim un metru grosime şi va fi realizat din pământ, ultimii 15 centimetri fiind pământ vegetal.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.2 ° C
14.4 °
12.2 °
83 %
0.5kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...