vineri, februarie 23, 2024
AcasăLocal BTViolența în familie combătută cu pliante

Violența în familie combătută cu pliante

Joi, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei din cadrul Poliției orașului Săveni au desfăşurat activităţi de informare pe tema drepturilor victimelor violenţei în familie. Accentul s-a pus, în special, pe promovarea prevederilor Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Activitatea de informare a populaţiei s-a derulat în zona centrală a orașului Săveni.  Discuţiile poliţiştilor cu cetăţenii au vizat transmiterea unor sfaturi utile în situaţia în care aceştia din urmă sunt implicaţi în situaţii conflictuale, dar şi informații referitoare la modificările legislative apărute în situațiile de violență în familie.

Astfel, cetăţenii au primit materiale tipărite în cadrul parteneriatului inițiat de IPJ Botoșani cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, material informativ care precizează condiţiile în care se poate solicita un ordin de protecţie, serviciile de care poate beneficia o victimă şi recomandări pentru persoanele care sunt supuse abuzurilor intrafamiliale.

Recomandări ale polițiștilor atunci când izbucneşte un episod cu violenţe fizice în locuință:

*Sună imediat la 112 dacă eşti în pericol!

*Când nu poţi fugi din casă, încearcă să te închizi într-o cameră cu un telefon şi să suni la poliţie! Dacă nu ai apucat să iei un telefon mobil cu tine, strigă tare ca să te audă vecinii sau deschide geamul şi cere ajutor.

*Nu te adăposti în bucătărie!Acolo sunt cuţite şi alte obiecte cu care agresorul te poate răni.

*Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la vecini/rude de încredere.

 După producerea unei agresiuni:

*Pentru siguranţa ta, părăseşte domiciliul dacă agresorul încă mai este în casă sau bănuieşti că se întoarce.Aşteaptă afară, într-un loc sigur, până ajunge poliţia.

*Dacă nu poţi să ieşi din casă sau să te deplasezi pentru îngrijiri medicale/plângere la poliţie, sună la 112 şi vei fi ajutată de urgenţă.

*În cazul în care eşti rănită, nu ezita să mergi la spital pentru un consult medical.Spune-le doctorilor ce ai păţit. Leziunile interne se pot agrava dacă nu le tratezi şi îţi pui viaţa în pericol.

*Până cercetează poliţia locul unde ai fost agresată, nu atinge nici un obiect din acea zonă. Astfel, se vor păstra toate probele şi poziţia lor în cameră:obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântite, pete, amprente, etc.

În cazul conflictelor familiale, poliţia poate acţiona în urma depunerii unei sesizări scrise la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei, în urma unui apel telefonic la ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie locale, a unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative), a unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare sau se poate sesiza din oficiu.

Dacă în urma evaluării situaţieipoliţistul constată existenţa unui risc eminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, acesta poate emite un ordin de protecţie provizoriu cu valabilitate de 5 zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
4.9 ° C
6.6 °
4.4 °
65 %
2.3kmh
100 %
vin
13 °
sâm
14 °
Dum
12 °
lun
13 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

De când leul a ajuns să valoreze fix doi bani, începe lumea să-l dea la gunoi.

EDITORIAL

România a dat lumii mai multe recorduri, mai mult sau mai puțin notabile. La capitolul calități vocale îl avem în primul rând pe Ilie...

EPIGRAMA ZILEI

Cu iubita lui drăguță Îl zărești la orice pas, El o duce de mânuță, Ea de… nas! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...