spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăLocal BTDoliu în lumea artelor. Un mare critic și istoric de arte s-a...

Doliu în lumea artelor. Un mare critic și istoric de arte s-a stins din viață

Lumea artelor este în doliu după ce unul dintre cei mai cunoscuți cristi și istoric de arte s-a stins din viață la 82 de ani. Este vorba despre botoșăneanul Constantin Prut.

„Uniunea Artiştilor Plastici din România anunţă cu profund regret plecarea spre cele veşnice a unuia dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi membri ai săi – criticul şi istoricul de artă Constantin Prut. (…) Constantin Prut a format numeroase generaţii de artişti, studenţi şi iubitori de artă, a căror recunoştinţă şi respect îl vor însoţi pe drumul spre eternitate. (…) Sincere condoleanţe familei, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au iubit! Dumnezeu să-l odihnească!”, transmite Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) din România.

Născut pe 9 mai 1940, la Ştefăneşti, în Botoşani, Constantin Prut a absolvit în 1970 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Istoria şi Teoria Artei, iar în anul 1988 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în Istoria Artei la Universitatea din Bucureşti. A urmat o lungă perioadă în care a lucrat ca redactor la revista „Contemporanul” şi apoi la „Revue Roumaine”.

Activitate academică

A desfăşurat de asemenea o bogată activitate academică în calitate de profesor de Istoria Artei la Universitatea „Mihai Eminescu” din Bacău, la Universitatea din Bucureşti, la Academia de Arte „Luceafărul” din Bucureşti, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi şi apoi la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Dintre numeroasele lucrări publicate de-a lungul unei impresionante cariere sunt menţionate: „Fantasticul în arta populară românească” – 1972; „Calea rătăcită. O privire asupra artei populare româneşti” – 1991 şi 2007; „Ion Murariu. Lirism, naraţie, expresie” – 1999; „Regele Bronz. Monografie Peţer Jecza” – 2007.

Lucrarea care l-a impus însă în conştiinţa cititorilor pasionaţi de artă a fost „Dicţionar de artă modernă şi contemporană”, o lucrare fundamentală, unică în literatura de specialitate din România. Prima ediţie a apărut în 1982, după exact 20 de ani văzând lumina tiparului şi a doua ediţie, îmbogăţită cu peste 1.000 de noi articole şi peste 600 de ilustraţii color şi alb-negru.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14.6 ° C
15.6 °
12.7 °
77 %
1.9kmh
61 %
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
19 °
sâm
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...