spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BTSute de pensionari botoșăneni au primit anul trecut tichete sociale

Sute de pensionari botoșăneni au primit anul trecut tichete sociale

Municipalitatea botoșăneană a distribuit anul trecut 694 de tichete sociale pentru pensionari.

Astfel, între prima și a doua sesiune de distribuire a acestui ajutor, s-a derulat o campanie de informare  potențialilor beneficiari, astfel că numărul acestora a crescut de la 267, înaintea sărbătorilor pascale, la 427 în preajma sărbătorilor de iar. Valoarea totală a acestui ajutor a fost de 69.400 de lei.

Tichetele sociale se asigură în baza Hotărârii de Consiliu Local nr. 156 din 2022 pentru acordarea unor beneficii de asistență socială persoanelor vârstnice din municipiul Botoșani.

Cine beneficiază de ajutor

Beneficiază de această formă de ajutor pensionaricare au vârsta minimă de 65 de ani, şi un venit net lunar provenit dintr-o singu pensie sau din pensii cumulate, însumate cu 1/12 din valoarea netă a dobânzii anuale aferente depozitelor bancare deținute de titular, mai mic sau cel mult egal cu nivelul indemnizației sociale stabilită anual prin legea bugetului de stat, multiplicată cu coeficientul de 1,02, respectiv 1.020 de lei. De la 1 ianuarie 2023, plafonul este 1.148 de lei.

Pensionarii nu trebuie să aibă venituri din beneficii de asistență socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, ori indemnizații cuvenite persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

În schimbul tichetelor sociale, pensionarii obținbunuri și servicii în valoare echivalentă constând în alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, medicamente și servicii medicale sau de curățenie. Aceste produse sau servicii trebuie achiziționate doar de la unitățile din lista care va fi distribuităpensionarilor odată cu înmânarea tichetelor.

Tichetele se acordă din anul 2016

Aceste tichete se acordă începând cu anul 2016, de două ori pe an, înaintea sărbătorilor pascale și sărbătorilor de iarnă.

Din primăvara anului trecut, prin votul consilierilor municipali, valoarea tichetelor a fost majorată de la 50 de lei la 100 de lei pe fiecare tranșă. Astfel, înainte de sărbătorile pascale și sărbătorile de iarnă, pensionarii care au venituri la nivelul indemnizației sociale primesc tichete în valoare de 100 de lei.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
15.6 °
10.6 °
59 %
2.3kmh
9 %
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °
vin
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...