spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTClădirea Protecției Civile va fi reabilitată. Lucrările vizează și consolidarea la risc...

Clădirea Protecției Civile va fi reabilitată. Lucrările vizează și consolidarea la risc seismic

Încă o clădire care adăpostește o instituție publică va fi reabilitată prin intermediul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla. Este vorba de clădirea Protecției Civile din municipiul Botoșani, str. Octav Onicescu nr. 44, care a fost inclusă pe o listă cu proiectele finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Proiectul a fost depus de Consiliul Județean și vizează lucrări de consolidare pentru reducerea riscului seismic și lucrări de intervenție pentru creșterea eficienței energetice la clădirea care a adăpostit în trecut fostul sediu al Apărării Locale Antiaeriene (ALA).

Naționalizată de regimul comunist, clădirea se află acum în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Istoria casei nu se cunoaște cu exactitate însă, după 1989, imobilul de pe strada Octav Onicescu a fost folosit de Apărarea Civilă, structură care a intrat mai apoi în componența ISU. În lipsa unor documente care să clarifice regimul de proprietate, în 2011 imobilul a fost inventariat ca aparținând domeniului public al județului.

Reabilitarea imobilului a fost prinsă în primele 50 de proiecte depuse în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat. Pe lista obiectivelor reabilitate se află, potrivit ministrului Cseke Atilla 19 instituții de învățământ, 13 edificii socio-culturale, 11 blocuri de locuințe, 4 clădiri administrative și 3 unități de sănătate. Clădirile sunt din București, Argeș, Botoșani, Brașov, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ilfov, Neamț, Prahova, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea, iar suma totală solicitată pentru consolidarea lor este de 738 milioane de lei. În urma includerii pe Ordinul de ministru, beneficiarii trebuie să depună documentația necesară în vederea încheierii contractelor de finanțare. Odată încheiate aceste contracte, având în vedere că finanțarea este asigurată din bani publici, se va derula procedura de achiziție publică, iar după aceea pot începe lucrările de consolidare.

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării derulează Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate și autoritățile locale nu vor fi nevoiți să restituie banii.

În perioada 3 ianuarie – 20 februarie, a fost deschis apelul de proiecte pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în urma căruia au fost depuse cereri de finanțare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri. Celelalte 316 proiecte dintre cele 366 de solicitări de includere în Program au primit solicitări de clarificare și sunt în etapa de evaluare.

Suplimentar clădirilor consolidate prin Programul național de consolidare, ministerul finanțează, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), alte 251 de clădiri, iar, prin Compania Națională de Investiții, 57 de clădiri.

La nivelul județului Botoșani sunt în acest moment în derulare trei proiecte ce vizează consolidări ale unor clădiri – Renovarea energetică a Liceului de Artă Ștefan Luchian – atelier, proiect al Primăriei municipiului Botoșani, Eficientizare energetică Sediu Administrativ Comuna Cristești precum și Renovare integrată prin consolidare seismică și renovare energetică moderată a sediului Serviciului Public al Evidenței Populației Botoșani, proiect al Consiliului Județean Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...