spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocal BTPompierii au ajuns în Piața centrală. Acțiune inedită în centrul municipiului

Pompierii au ajuns în Piața centrală. Acțiune inedită în centrul municipiului

„Împreună, mai pregătiți” sub acest slogan pompierii botoșăneni au desfășurat, pentru a opta zi consecutiv, activități de informare și educare preventivă cu tematică de protecție civilă, în zonele cu public numeros. Sâmbătă (n.r. – 4 martie a.c.), ei au fost prezenți, din nou, în Piața Centrală din municipiul Botoșani.

Salvatorii au discutat cu cetățenii despre incendiile care pot fi provocate de mijloacele de încălzire, coșurile de fum, instalațiile electrice sau de folosirea necorespunzătoare a buteliilor. De asemenea, au adus în atenție modul în care trebuie să se comporte înainte, pe timpul sau după producerea unui cutremur, incendiu, inundație sau alte situații în care viața este pusă în pericol.

Totodată, i-au sfătuit să-și supravegheze copiii în permanență și să nu lase la îndemâna lor chibrituri, brichete sau lumânări aprinse.

Elemente de muniţie prezentate de pirotehnicieni

Pirotehnicienii le-au prezentat cele mai frecvente elemente de muniție, rămase neexplodate din timpul celor două conflicte armate, care sunt descoperite pe raza județului Botoșani, autospeciala pirotehnică, aparatura și echipamentele cu care intervin în astfel de situații. Totodată, le-au vorbit despre cum trebuie să se comporte în cazul în care descoperă muniție neexplodată.

Cei mai impresionați de activitate au fost câțiva copii veniți din București și Constanța, la o competiție sportivă organizată în județul Botoșani. Pompierii botoșăneni le-au vorbit, pe înțelesul lor, despre cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranță acasă, la școală, pe stradă sau în grupul de prieteni.

Cu acest prilej, salvatorii au oferit materiale de informare preventivă, din cadrul campaniilor naționale: „Nu tremur la cutremur”, Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „R.I.S.C. – Mai bine previi, decât să nu fii!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău!”

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Serie de activităţi organizate cu ocazia Zilei Protecției Civile

În contextul sărbătoririi Zilei Protecției Civile, timp de o săptămână, la nivelul județului Botoșani au fost organizate o serie de activități menite să dezvolte un comportament preventiv în rândul cetățenilor.

Mii de botoșăneni au participat la aceste acțiuni, fie că vorbim despre puncte de informare preventivă, exerciții de evacuare în caz de incendiu sau cutremur desfășurate în unitățile de învățământ și de cultură sau acțiuni tip „Ziua Porților Deschise”. În toate localitățile din județ a fost reluată campania „Nu tremur la cutremur”, atât de către pompierii profesioniști, cât și prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, care ne-au susținut inițiativa. Au fost derulate șapte activități de informare și educare preventivă în piețele din Botoșani, Dorohoi și Săveni.

Pe timpul acțiunilor de informare au fost abordate următoarele aspecte:

– pregătirea pentru situații deosebite, cum ar fi cutremurele sau inundațiile;
– folosirea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze;
– verificarea sobelor și a coșurilor de fum, dar și curățarea periodică a acestora;
– modul de comportare în cazul descoperirii muniției rămase neexplodate.

Acţiuni organizate şi în judeţ

Acțiuni de informare și educare preventivă au fost desfășurate și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. Miercuri au fost verificate mijloacele de alarmare a populației existente la nivelul județului Botoșani.

Exercițiul „Miercurea Alarmelor” a avut ca scop testarea și verificarea echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Pompierii militari și voluntari au desfășurat și exerciții de evacuare în caz de incendiu sau cutremur în școlile din județ, dar și la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din municipiul Botoșani. Atât elevii, cât și cadrele didactice, dar și actorii teatrului de păpuși au demonstrat că dețin cunoștințele necesare, astfel încât în cazul producerii unui astfel de eveniment să știe exact cum să se comporte, pentru a fi în siguranță.

Sub sloganul „Împreună, mai pregătiți”, prin intermediul preoților s-au desfășurat activități și la biserici din județ. Acțiunea „Ziua Porților Deschise” a reunit peste 2 000 de elevi, însoțiți de cadrele didactice, la subunitățile ISU din Botoșani, Dorohoi, Săveni și Ștefănești.

„Obiectivul nostru a fost acela de a asigura educarea populației pentru cunoașterea diferitelor tipuri de risc, a măsurilor preventive și a comportamentului ce trebuie adoptat, în cazul producerii unor situații reale. Tuturor celor care au fost alături de noi le mulțumim și îi asigurăm că vom organiza și în perioada următoare astfel de activități”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
12.6 ° C
12.6 °
8.2 °
81 %
1.2kmh
2 %
mie
21 °
joi
23 °
vin
22 °
sâm
21 °
Dum
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...