spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTUluitor! Botoșăneanul bănuit că ar fi vrut să-și împuște fratele a mai...

Uluitor! Botoșăneanul bănuit că ar fi vrut să-și împuște fratele a mai comis o tentativă de omor asupra acestuia

Cazul botoșăneanului arestat la Constanța, după ce a vrut să-și cumpere ilegal o armă letală cu care să-și împuște fratele, scoate la iveală aspecte incredibile. Potrivit unor surse apropiate anchetei, Ionuț M., de 34 de ani, ar fi din comuna Ungureni, acolo unde au avut loc perchezițiile domiciliare la care au participat polițiști din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale și Serviciul de Investigații Criminale.

Șocant este că în urmă cu mai bine de patru ani el a mai fost acuzat de tentativă de omor tot asupra fratelui, dar și a unui nepot. Pentru acele fapte, el a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare.

Încercarat pe 9 noiembrie 2018 (n.r. – când a fost arestat preventiv pentru prima tentativă de omor), el trebuia să iasă din pușcărie în mod normal anul acesta, în luna septembrie. Doar că în timpul detenției el a obținut 183 de zile câștig ca urmare a muncii prestate și 48 zile ca urmare a aplicării Legii recursului compensatoriu. Prin urmare, când s-au adunat două treimi din pedeapsă, el a cerut liberarea condiționată. Așa că a ieșit din pușcărie înainte de termen, adică în august 2021. Asta pentru că, în perioada executată, el a adoptat un comportament corespunzător în raport cu normele impuse, nu a fost sancționat disciplinar și a fost recompensat de 12 ori.

Pe domeniul educațional ar fi a participat la activități semistructurate, în special moral-religioase, iar pe domeniul social a menținut legătura cu familia, a desfășurat preponderent activități lucrative în interesul locului de deținere, a participat la programul de prevenire a recidivei „Decizii mai bune”, a fost inclus în grupul de progres, creștere și dezvoltare și a finalizat programul de pregătire pentru liberare.

Frate şi nepot atacaţi cu o toporişcă

De ce ar fi recurs la această răzbunare este greu de spus. Cert este că prima tentativă de omor a fost comisă pe 8 noiembrie 2018, de sărbătoare Sfinților Mihail și Gavril, când frații se aflau pe imaș cu animalele la păscut și s-ar fi luat la ceartă. Motivul a fost unul absolut banal – fiind zi de hram, niciunul nu voia să rămână la stână. Apoi s-au împins, după care Ionuț M. a scos o toporișcă și l-a lovit în cap pe fratele lui de trei ori, dar și pe copilul acestuia în vârstă de numai 6 ani, pe care fratele îl ținea în brațe.

Atât fratele, cât și nepotul au necesitat îngrijiri medicale ca urmare a leziunilor suferite. În timpul procesului, Ionuț M a recunoscut totul și a regretat faptele. Așa se explică de ce a primit o pedeapsă de numai cinci ani de închisoare. Tot timpul s-a vehiculat că la mijloc a fost vorba de un conflict spontan și că nimic nu a fost premeditat.

Tentativă de omor planificată alături de cumnată

Acum, însă, lucruruile stau cu totul altfel. Potrivit anchetatorilor, bărbatul ar fi intenţionat, împreună cu cumnata sa, să îşi omoare fratele. Din acest motiv, pe 31 ianuarie 2023, el ar fi contactat telefonic o persoană care intenţiona să vândă, legal, o armă cu glonţ de calibrul 30-06. Botoșăneanul i-ar fi solicitat vânzătorului cumpărarea armei fără întocmirea documentelor legale, motivând că nu are autorizaţie, dar a fost refuzat.

În schimb, vânzătorul a intrat la bănuieli și a sesizat poliția. Așa s-a aflat că botoșăneanul mai contactase, anterior, două persoane, în vederea achiziţionării unei arme letale tot fără îndeplinirea formalităţilor cerute de lege. Când au aflat cum stau lucrurile, polițiștii constănțeni au sesizat și Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă la omor calificat.

Percheziţii efectuate de poliţişti

Pe baza probelor adunate, pe 9 martie a.c., poliţiştii au efectuat trei percheziţii domiciliare şi au pus în executare două mandate de aducere. În urma percheziţiilor efectuate, la domiciliul botoșăneanului şi al cumnatei sale au fost descoperite înscrisuri cu valoare probatorie. Totodată, anchetatorii au ridicat și două telefoane mobile.

La percheziţiile domiciliare au participat şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Botoşani. Reținut inițial pentru 24 de ore, Ionuț M. a fost prezentat ieri în fața magistraților de la Judecătoria Constanța, care au dispus arestarea lui preventivă pentru 30 de zile sub acuzația de tentativă la nerespectarea regimului armelor și munițiilor în formă continuată. Cum se va termina ancheta, este greu de anticipat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
69 %
2.9kmh
98 %
vin
15 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...