Expoziție de artă cu lucrări semnate de pictorul Arcadie Răileanu
Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie, găzduiește, în perioada 15 martie – 7 aprilie 2023, în spațiul Colecției de Artă, expoziția personală „Răsfrângeri”, care prezintă lucrări de acuarelă semnate de artistul Arcadie Răileanu (Piatra-Neamț).
Aflat la a doua ,,personală” la Botoșani, după expoziția de pictură ,,Călătorie în imaginar” (1-15 iulie 2022, alături de artistul și prietenul Petru Diaconu, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchian”), artistul aduce pe simeze o tematică variată: portrete, peisaje, artă abstractă, lucrări care se sincronizează într-un întreg armonios.
Născut în 1950, în Republica Moldova, pictorul Arcadie Răileanu a urmat Școala de Arte Plastice „A.V. Sciusev” din Chișinău, studiind desenul, pictura, compoziția, istoria artelor și sculptura. Din 1968, a urmat Facultatea de Arhitectură a Institutului Politehnic din Chișinău. A făcut stagiul militar la Sankt-Petersburg (1973-1975), având posibilitatea de a studia arta modernă la Muzeul Ermitaj. În 1978 devine arhitect principal al raionului Florești din Republica Moldova, iar în 1981 se stabilește în orașul Dondușeni, fiind numit director al Școlii de Arte Plastice pentru Copii.
În 1987 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. În 1989 vine în România, stabilindu-se la Piatra-Neamț. Din 2004 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și desfășoară o intensă activitate expozițională. Din 2006 începe să coordoneze clasa de pictură din cadrul Școlii Populare de Arte a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
De-a lungul carierei a participat la numeroase expoziții de grup, desfășurate la Tighina, Chișinău, Moscova, Călimănești, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, Piatra-Neamț, Botoșani etc. Printre expozițiile personale, se află cele de la Galeriile de Artă UAP din Râmnicu Vâlcea, Bălți (Republica Moldova) și Piatra-Neamț, Galeriile de Artă „Vollard” din Craiova,
În 1999, a obținut premiul I, Secția Pictură, la Bienala Națională „Lascăr Vorel” de la Piatra-Neamț, iar în 2018 a primit titlul „Artistul anului”, distincție acordată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Neamț.
„Experiențele școlii rusești în spiritul căreia s-a format și câștigurile artei românești au devenit o originală sinteză stilistică între reflexivitatea primilor și spontaneitatea celor din spațiul românesc. […] Compozițiile anilor din urmă au cedat vremelnic în favoarea structurării imaginii în planuri muzical îmbinate, încât ele lasă impresia unei cerebralități detașate și pozitive. În ansamblu, pictorul are argumentele profesionalismului și bucuria de a fi urmat în artă de admiratorii fideli […]” a precizat criticul de artă, Valentin Ciucă.
Intrarea este liberă.