sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăLocal BTAngajatori obligaţi să organizeze negocieri colective cu salariaţii

Angajatori obligaţi să organizeze negocieri colective cu salariaţii

Angajatorii care au cel puțin 10 angajați/lucrători sunt obligaţi de lege să organizeze negocieri colective.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), neîndeplinirea de către angajatori a obligațiilor prevăzute de legislaţie se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei.

Prevederile au intrat în vigioare începând cu 22 decembrie 2022, când a fost adoptată Legea Dialogului Social nr.367/2022.

Prevederi diferite în Codul Muncii

Noua lege se aplică chiar dacă actualmente, Codul muncii prevede aceeași regulă ca vechea lege a dialogului social şi anume: „negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi”. Aşadar, sunt în vigoare o lege nouă care extinde obligația, și o lege mai veche – Codul muncii – care a rămas cu obligația neactualizată.

Potrivit avocat.net, însă, angajatorii nu ar trebui să aștepte modificarea Codului muncii. Asta deoarece Codul muncii este doar legea generală, iar Legea dialogului social este cea specială, deci, cea care ne interesează dacă vrem să știm cui îi revine obligația de a demara negocierile colective și cui, nu.

Cum se organizează negocierile colective

Iniţiativa negocierii colective aparţine oricăruia dintre partenerii sociali (angajator sau organizaţii sindicale/reprezentanţi salariali). Ȋn cazul în care la nivel de unitate există deja un contract colectiv de muncă, iniţiatorul negocierii colective, poate face acest demers cu cel puţin 60 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă.

Durata negocierii este de maximum 45 de zile şi poate fi depăşită doar prin acordul părţilor. Contractele colective de muncă pot să prevadă renegocierea periodică a oricăror clauze convenite între părţi.

Ȋn cazul în care la nivel de societate nu există niciun contract colectiv de muncă, iar societatea are cel puţin 10 angajaţi, încă din momentul intrării în vigoare a Legii 367/2022, adică din 25 Decembrie 2022, angajatorul are obligaţia de a informa salariaţii cu privire la declanşarea procedurilor de negociere şi, potrivit art. 107, va transmite în scris tuturor părţilor îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă anunţul/invitaţia privind intenţia de începere a negocierilor colective, cu cel puţin 15 zile înainte de începerea acestora.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
16.6 ° C
16.7 °
16.1 °
97 %
2.3kmh
0 %
sâm
29 °
Dum
34 °
lun
28 °
mar
27 °
mie
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şeful de la NovaApaserv, singur şi debusolat după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în care toată lumea l-a întrebat de ce nu este...

EDITORIAL

E an electoral, prin urmare e firesc ca discuțiile cu pretenții patriotice să ocupe o mare parte din timpul românilor, mai ales a celor...

EPIGRAMA ZILEI

Pe-un velier mi-ar fi plăcut Să admirăm albastra zare Dar n-ai venit, că tu ai vrut Pe-un altul, c-un catarg mai mare ...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...