spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTS-au reluat lucrările pe drumul Botoșani - Târgu Frumos. Degradările vor fi...

S-au reluat lucrările pe drumul Botoșani – Târgu Frumos. Degradările vor fi remediate pe cheltuiala constructorului (video)

Constructorii care lucrează la modernizarea drumului DN 28B Botoșani – Târgu Frumos și-au reluat activitatea. Însă nu cu turnarea unui nou strat de asfalt, ci prin remedierea degradărilor apărute pe tronsonul Botoșani – Copălău. Asfaltul turnat anul trecut a fost decopertat pe porțiuni destul de mari, iar traficul în zonă se desfășoară pe un sens, alternativ, dirijat prin semafoare. Ba mai mult, pe unele tronsoane s-a săpat până la stratul de bază, fiind refăcut inclusiv stratul de piatră spartă.

Lucrările sunt executate de antreprenorul desemnat prin contract. Tot astăzi se lucra și la două poduri de pe traseu, respectiv la podul de la Flămânzi (km 45+647), unde s-a demolat suprastructură și zidul gardă în vederea refacerii, dar și la podul de la Copălău de peste pârâul Miletin ( km 57+889), unde erau executate amenajări hidro și reparații culee.

În cursul zilei de astăzi, la sediul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași a avut loc o ședință la care au participat toți factorii implicați în derularea investiției, constructorii și responsabilii lucrărilor.

Lucrările ar fi realizate în proporție de aproape 58%

În acest context, constructorul a fost atenționat că, în situația în care nu va remedia degradările, nu va mai fi acceptată la plată nicio decontare la plată. Totodată, în cadrul ședinței s-a făcut și o analiză destul de amplă asupra stadiului de execuție, și în care s-au trasat și o serie de măsuri pentru remedierea degradărilor. Astfel, lucrările pe tronsonul de pe raza județului Botoșani ar fi fost realizate în proporție de aproape 58%.

La poduri, stadiul de execuție ar fi undeva la 70%, cu o oarecare întârziere pe partea de rulare – carosabil și hidraulică. Constructorul a precizat că, potrivit calendarului, lucrările la poduri ar putea fi finalizate în luna august, iar la carosabil lucrările s-ar putea prelungi peste termenul prevăzut în contract, dar nu cu mult. Prin urmare, cel târziu în luna octombrie, șoferii care se deplasează spre sau dinspre Iași ar putea circula în condiții normale.

Proasta organizare de șantier i-a nemulțumit însă pe mulți dintre șoferii care au circulat în tot acest timp spre Iași. Astfel, constructorul a început executarea lucrărilor pe mai multe tronsoane, cu mai multe genuri de lucrări – spargere plăci betonate, cofrare poduri, execuție podețe, execuție casete pentru supralărgire de carosabil.

Fisuri și crăpături în asfaltul abia turnat

Într-un final, constructorul a turnat asfalt pe o mare parte din tronsonul de la ieșirea din municipiul Botoșani până aproape de limita de județ, doar că, după numai o lună, primul strat de asfalt a început să crape. Fisurile au apărut pe un sector lung de aproape 10 kilometri. Problemele au apărut după ce constructorul a turnat primul strat de asfalt, dar nu a mai reușit să toarne și binderul.

Din cauza traficului, degradările au apărut în stratul de bază din mixtura asfaltică AB 31,5. Marius Pușcașu, inginerul rezident de supervizare al acestei lucrări, a inventariat toate degradările și le-a adus la cunoștința proiectantului de specialitate, care a dispus remedierea lor pe cheltuiala executantului. După ce toate aceste degradări vor fi remediate, pe acest sector de drum se va turna cel de-al doilea strat de legatură din mixtură asfaltică tip BAD 22,4 (n.r. – binderul), și apoi, ultimul, stratul de uzură din mixtură asfaltică tip MAS 16.

Inginer implicat în afaceri cu „cântec”

Inițial, consultant pentru această lucrare a fost inginerul rezident Cătălin Iordachi, care a sancționat imediat degringolada de pe șantier. Doar că, după numirea lui Ovidiu Laicu la conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași (structură a CNAIR), inginerul Iordachi a fost înlocuit cu inginer Petru Tudorache, care ar fi fost băgat în mai multe afaceri cu „cântec”. Astfel, chiar dacă era inginer CNAIR, el ar fi fost o perioadă de timp reprezentantul unei firme private – Drum Construct SRL Galați – care executa lucrări pentru DRDP Iași, lucrări subcontractate tocmai de la societatea Aqua Parc SRL, care lucrează acum la modernizarea drumului DN28B Botoșani – Târgu Frumos. În urma scandalulrilor, CNAIR a schimbat pentru a doua oară consultantul de pe DN 28B, Tudorache fiind înlocuit cu inginerul Marius Emanoil Pușcașu.

Nemulțumiri și din partea prefectului

Și prefectul județului Sorin Cornilă s-a declarat nemulțumit de faptul că reluarea lucrărilor de modernizare a DN 28B a întârziat destul de mult. „Am făcut o adresă către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) despre situația de pe drumul Botoșani – Tg. Frumos. Din păcate, așa cum bine știți este un contract cu acel constructor. Eu nu pot interveni direct la constructorul respectiv. Pot doar să monitorizez și sesizez mai departe beneficiarul contractului care este CNAIR.

Așa cum am intervenit și anul trecut când eram în situația în care era un disconfort foarte mare și din cauza calității drumului, era rămas la nivelul din soluția inițială, respectiv s-au spart toate dalele de beton și șase luni s-a circulat așa cu foarte mult praf în toate localitățile. Atunci am intervenit pe lângă constructor să aducă mai mulți oameni și mai multe utilaje și să aducă într-un stadiu cât mai circulabil drumul”, a spus prefectul județului, Sorin Cornilă.

Acesta a mai precizat că a încercat să ia legătura cu cei din conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, doar că nu a avut cu cine vorbi. „L-am sunat pe domnul Ovidiu Laicu, directorul DRDP Iași, în ianuarie, și l-am rugat de câte ori vine în Botoșani, să vină să ne întâlnim, dar nu a venit niciodată. Problema a fost că am avut un diriginte de șantier inițial, de la Brăila, după care au numit un altul de la Galați”, a adăugat prefectul Sorin Cornilă.

Modernizări începute în 2021

Modernizarea DN 28B Botoșani – Târgu Frumos a început în vara anului 2021 și este realizată de asocierea Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (lider – fosta Aqua Parc SRL) – Mavgo Holding SRL- Vahostav SK – Trameco SA. Lucrările presupun modernizarea a peste 71 de kilometri, din care circa 32 de kilometri pe teritoriul județului Botoșani. Proiectul prevede o lărgire a carosabilului, 99 de kilometri de șanțuri betonate și rigole carosabile, 59 de podețe noi și alte 48 reabilitate, 9 poduri, dintre care unul nou, aproape 3 kilometri de trotuare, 12 parcări, amenajări de drumuri laterale, precum și o serie de lucrări de siguranța circulației care includ parapeți metalici, indicatoare și marcaje rutiere. Lucrările, estimate la 51 de milioane de euro, ar urma să fie finalizate în vara acestui an, iar contractul prevede o garanție de 96 de luni.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
9.9 °
61 %
0.8kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...