spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTMediu mutilat de comisarii corupți

Mediu mutilat de comisarii corupți

Ancheta declanșată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în cazul comisarilor de mediu bănuiți de ilegalități nu vizează numai presupusele șpăgi de 300 sau 2.000 de lei. În fapt, în județ mocnește un scandal imens plecat de la o afacere uriașă în urma căruia o zonă protejată a fost mutilată chiar sub ochii autorităților, cu complicitatea directă a celor care ar fi trebuit să ia măsuri.

Totul s-ar fi întâmplat în toamna anului trecut, în situl de importanță comunitară ROSCI0391 Siretul Mijlociu – Bucecea, declarată arie naturală protejată în 2016. Potrivit regulamentului, accesul în zonă era limitat. Aveau acces în sit proprietarii şi administratorii de terenuri din zonă. Pentru public, accesul este permis doar solitar sau în grupuri de maxim 20 persoane. Totodată, este interzis publicului accesul și circulația cu mijloace motorizate în interiorul ariei de protecție, fără acordul scris al custodelui. Până și sporturile cu mijloace motorizate pe suprafețele acvatice de pe teritoriul sitului este interzisă, tocmai pentru conservarea habitatului natural.

În schimb, în toamna anului trecut, un agent economic ar fi extras din zona respectivă, potrivit unor estimări, aproape un milion de metri cubi de agregate minerale (n.r. – pietriș).

Extragerea s-a făcut de pe o suprafață de aproape 30.000 de metri pătrați, adică trei hectare, dar într-un ritm intens, cu tot felul de utilaje, excavatoare și camioane. Totul s-ar fi făcut fără niciun fel de aprobări și cu încălcarea flagrantă a legii.

Prejudiciu de un milion de euro

Cum Administrația Națională „Apele Române” percepe o redevență de 5 lei pe metru cub de agregate minerale, ar rezulta un prejudiciu de aproape 5 milioane de lei, adică un milion de euro. Deși au fost sesizați la momentul descoperirii, comisarii de mediu ar fi ajuns în zonă după mai bine de două săptămâni. Între timp, exploatatorul dispăruse fără urmă, iar în zona respectivă a rămas un crater imens.

Cazul a fost sesizat la poliție, dar a fost tardiv întrucât au dispărut și utilajele, dosarul fiind în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor Economice.

„Avem înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de exploatare de agregate minerale fără permis sau licență. Este din perioada respectivă. Celelalte aspecte legate de cantitate sau prejudiciu vor fi stabilite cu exactitatea în urma anchetei”, au precizat pentru „Monitorul” reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani. Deocamdată, toate persoanele care au cunoștință despre ce s-a întâmplat acolo ezită să vorbească din cauza implicațiilor. Asta pentru că zona respectivă a fost pur și simplu mutilată.

„Nu s-a întâmplat chiar în albia râului Siret, ci imediat în apropiere, unde râul face un cot. În urma exploatării a rămas un mal de pământ înalt de aproape trei metri”, a relatat o persoană care a ajuns la fața locului și care i-a ajutat pe polițiști să identifice locul.

Cel mai probabil, pietrișul a fost folosit valorificat ca material de construcții pentru diverse lucrări. Oricum, din cauza întârzierii cu care au reacționat comisarii de mediu (n.r. – ei fiind cei care ar fi trebuit să sesizeze poliția, potrivit legii), ancheta decurge destul de greu. Asta pentru că timpul scurs le-ar fi permis autorilor să-și șteargă urmele și să-și aranjeze actele așa încât să nu bată la ochi.

Resturi de la abator lăsate sub cerul liber

Un alt caz vizat de ancheta DNA este un control făcut de comisarii de mediu la Darabani, în aprilie 2022. Atunci, sesizarea a vizat un abator care încălca în mod flagrant prevederile legale privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman. Resturile erau abandonate în câmp, sub cerul liber, zona devenise un posibil focar de infecție și era poluată.

Cu toate acestea, pentru că a abandonat resturile de animale în locuri neautorizate, abatorul a fost amendat numai cu 4.000 lei. În schimb, i s-au stabilit masuri de salubrizare a amplasamentul și s-a interzis începând cu data de 7 aprilie 2022 abandonarea și incendierea deșeurilor rezultate din activitate în afara spațiilor neautorizate.

Zeci de percheziţii organizate în trei judeţe

Procurorii DNA au efectuat, miercuri, 29 martie a.c. 64 de percheziţii în judeţele Botoşani, Suceava şi Iaşi, într-un dosar ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada aprilie – octombrie 2022.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de DNA, ancheta se derulează în legătură cu modalitatea de efectuare a unor controale la agenţi economici şi unităţi administrativ-teritoriale, pe linie de protecţie a mediului. Potrivit anchetatorilor, percheziţiile au avut loc la sedii ale unor instituţii publice şi la domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale. În urma descinderilor, anchetatorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu data de 29 martie 2023, față de un număr de 17 inculpați.

Astfel, Ovidiu Rotaru și Liliana Popovici, ambii comisari de mediu în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani, și Florin Radeș, consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, au fost reținuți pentru 24 de ore pentru săvârșirea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Două persoane au fost plasate în arest la domiciliu

Ulterior, primii doi au fost plasați în arest la domiciliu, iar ultimul sub control judiciar. Tot sub control judiciar pentru 60 de zile au fost plasate alte 14 persoane dintre care trei comisari de mediu Silvia Lucia Ureche, Gabriel Stoica și Cristian Nicolae Ciobanu, și 11 persoane fizice, oameni de afaceri.

În sarcina acestora a fost reținută comiterea, în forma autoratului, a complicității și a instigării la o serie de infracțiuni precum abuz în serviciu dacă funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite dar și dare de mită.

Ochi închişi la nereguli pentru bani

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt. Astfel, în perioada aprilie – octombrie 2022, inculpații, funcționari publici în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani și Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos îndatoririle de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor din legi primare, în contextul activităților de inspecție și control desfășurate în domeniul protecției mediului la diverși agenți economici și unități administrativ – teritoriale (comisari de mediu) ori în contextul activității de emitere/revizuire/acordare viza anuală cât și de urmărire a îndeplinirii cerințelor legislației de mediu din actele de reglementare (consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului).

„Concret, aceștia ar fi omis să ateste în documentația de control întocmită, cu ocazia controalelor efectuate, toate faptele de încălcare a legislației de mediu ori ar fi atestat aspecte necorespunzătoare adevărului cu privire la neconformități/încălcări ale legislației de mediu identificate, pentru care nu ar fi aplicat sancțiunile legale”, au arătat procurorii DNA.

În fapt, susțin anchetatorii, aceștia nu ar fi aplicat sancțiunile corespunzătoare în cazul unor incendii de vegetație despre care cunoșteau că ar fi fost provocate intenționat, în aceeași manieră procedând și în cazul unor depozitări nelegale de deșeuri din construcții și demolări.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
21.6 ° C
21.6 °
19.9 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...