spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTPunctul de Trecere a Frontierei Racovăț a fost legat la rețeaua de...

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț a fost legat la rețeaua de drumuri naționale

Este oficial. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a preluat sectoarele de drum județean DJ 298 și DJ 291C și a dispus încadrarea lor în categoria drumurilor de interes național.

Trecerea s-a făcut prin intermediul unei hotărâri de Guvern adoptată la începutul lunii trecute și publicată în Monitorul Oficial de vineri, 3 martie a.c. Astfel, cele două drumuri județene lungi de 12,4 și respectiv 5,1 kilometri vor purta de acum înainte indicativul DN 29F. Totodată, Autoritatea Vamală Română, care deține Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Racovăț, a pus la dispoziția Ministerului Transporturilor și Infrastructurii – Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), tot prin transfer, o suprafață de 12 metri pătrați.

„Predarea-preluarea sectoarelor de drum județean DJ 298 și DJ 291C, precum și a imobilului aflat în domeniul public al statului și în administrarea Autorității Vamale Române, instituție aflată în subordinea Ministerului Finanțelor, prevăzute la art. 1 – 3, se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în decizia Guvernului.

Protocolul a fost semnat în cursul zilei de luni, 3 aprilie a.c., comisia Consiliului Județean fiind formată din Gabriel Pitorac – inginer, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP) Botoșani, Gabriel Ananii – inginer DJDP Botoșani, lrina – Daniela Murariu, consilier în cadrul Direcției Administrarea Patrimoniului, Corina Bejinariu – consilier în cadrul Direcției Arhitect Șef – membru și loan Cezar Marian – consilier în cadrul Direcției Juridice, Administrație Publică Locală din cadrul CJ în calitate de membri. De partea cealaltă, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a fost reprezentat de Lucian Gheorghiu – consilier superior, Direcția Achiziții Publice și Servicii lnterne (DAPSI) – președinte, Sofia Chirili – consilier superior în cadrul DAPSI, Georgeta Golovca – consilier superior în cadrul Direcției Autorizații de Construire, Reglementări Tehnice și Mediu.

Zeci de milioane de lei pentru modernizarea drumului

CNAIR urmează să aloce acum peste 60 de milioane de lei pentru modernizarea sectorului ce se întinde de la Punctul Vamal Racovăț și până la Dorohoi și alte 5 milioane de lei pentru reparații pe sectorul de drum Punctul Vamal Racovăț – Fundu Herței – Cristinești – Dragalina. Potrivit Memorandumului aprobat de Guvern, vor fi investite 1,5 milioane lei în platformele de staționare și dotările vamale de la Racovăț.

Cele două drumuri județene care au trecut acum în categoria drumurilor naționale asigură de fapt conectivitatea Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț la principalul drum național din zonă – DN 29A – cel care leagă municipiul Dorohoi de Darabani și Suceava. În acest fel, cei care vor trece frontiera cu Ucraina pe la Racovăț vor avea acces la o rețea de drumuri naționale către Dorohoi – Botoșani, Dorohoi – Suceava și Dorohoi – Darabani, iar mai departe spre Punctul de Trecere a Frontierei de la Rădăuți – Prut, tot pe DN 29A.

La nivel macro, prin realizarea acestui transfer către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cele trei puncte de trecere ale frontierei din județul Botoșani – Racovăț, Rădăuți Prut și Stânca – vor fi legate între ele printr-o rețea de drumuri naționale care va continua spre Iași fie pe DN24C, fie pe DN 28 B Botoșani – Târgu Frumos, modernizat în această perioadă. Totodată, ele vor lega de fapt trei state vecine – Ucraina, România și Republica Moldova.

Frontieră redeschisă în februarie

PTF Racovăț a fost redeschis pe 10 februarie a.c. Modernizat conform standardelor Schengen, el este deschis non-stop pentru traficul internațional de persoane, în regim de trafic pietonal și rutier, inclusiv autobuze. Operaționalizarea lui pentru traficul de mărfuri se va realiza gradual.

Într-o primă etapă el va fi deschis pentru trecerea camioanelor fără încărcătură și a cisternelor cu combustibil, iar ulterior, în funcție de crearea condițiilor de infrastructură necesare, și pentru tranzitul altor tipuri de vehicule și de mărfuri. PTF Racovăț este singurul punct de trecere a frontierei din județ către Ucraina, celelalte două puncte de la Rădăuți Prut și Stânca fiind deschise pe frontiera cu Republica Moldova.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...