spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTÎmprumut de zeci de milioane de lei pentru finalizarea Teatrului „Mihai Eminescu”

Împrumut de zeci de milioane de lei pentru finalizarea Teatrului „Mihai Eminescu”

Întruniţi miercuri în şedinţă extraordinară, consilierii municipali au votat un proiect de hotărâre vizând aprobarea contractării unui credit în valoare de maxim 50.000.000 de lei. Creditul, care ar trebui rambursat în 10 ani, este pentru finalizarea lucrărilor la Teatrul „Eminescu”. 

Anul trecut, după ce indicatorii tehnico – economici pentru acest proiect au fost actualizați, contribuția municipalității a fost majorată cu aproximativ 2,5 milioane de euro.

Valoarea lucrărilor s-a triplat

Pe 6 aprilie 2022, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro.

În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.

La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiției era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro.

În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, acum s-a ajuns aproape la o valoare triplă. Astfel, municipalitatea trebuie să facă rost de încă aproximativ 30 de milioane de lei, pe care îi va obține în urma împrumutului.

A doua finanţare europeană de cinci milioane de euro pentru Teatrul Eminescu

Aceasta este a doua finanțare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru același obiectiv.

Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.

La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Licitaţie adjudecată cu o valoare sub cea estimată

Lucrările la Teatrul „Eminescu”sunt realizate de asocierea SC D&D Construct SRL – SC Aedificium Projektentwicklung SRL Cluj cu subcontractanții: SC Intelitech Group SRL Botoşani, SC Meridian SRL Botoşani, SC Sigma Instalgaz SRL Botoşani, SC Ice Computers SRL Botoşani, SC Danignisim SRL Suceava.

Prețul de adjudecare a licitației a fost de 42,9 milioane de lei, faţă de 47,5 milioane de lei cât estimase Primăria Botoşani.

Ce presupun lucrările la Teatrul Eminescu

Clădirea Teatrului „Mihai Eminescu” este monument istoric. Contractul pentru care a fost organizată licitaţia vizează:

  • consolidarea structurii clădirii monument istoric;
  • refacerea, reamenajarea, dotarea și îmbunătățirea funcționalității sălii de spectacole, a circulațiilor interioare și a foaierelor;
  • realizarea eficientizării termice și a protecției antifoc conform normativelor în vigoare;
Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.3 ° C
14.2 °
10 °
85 %
2.2kmh
52 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...