spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTTragedie prezentată în CJ. „Omul acesta și-a pierdut viața din cauza unor...

Tragedie prezentată în CJ. „Omul acesta și-a pierdut viața din cauza unor structuri rigide, a unor oameni nepăsători” (VIDEO)

Protocoalele din Sănătate, dar și modul de acțiune în situații limită, continuă să genereze discuții inclusiv în plan administrativ. Asta după ce un caz petrecut în județ, în timpul înzăpezirilor din luna aprilie, a fost scos la lumină în ultima ședință a Consiliului Județean (CJ) de joi, 27 aprilie a.c.

Semnalul de alarmă a fost tras de consilierul județean liberal Mirela Saucă, care crede că încă mai există personal din Sănătate care își ascunde nepriceperea în spatele paravanelor reprezentate de „protocoale”.

Totul s-ar fi întâmplat în perioada 5 – 7 aprilie a.c., când drumurile din județ au fost închise circulației din cauza ninsorilor abundente, iar ambulanțele nu au avut cum să circule. Diagnosticat cu pleurezie bilaterală, fostul medic primar pediatru din Săveni, Victor Costăchescu, în vârstă de 81 de ani, tocmai suferise o criză și urma să fie transferat la Spitalul Județean „Mavromati”.

Doar că transferul nu a mai fost posibil, nici la Botoșani, nici la Dorohoi, iar fostul medic, cu o carieră de peste 45 de ani în domeniul Sănătății, s-a stins din viață, în ciuda demersurilor făcute de fiul său, cadru medical și el. „Omul acesta și-a pierdut viața din cauza unor structuri rigide, a unor oameni nepăsători și a unui sistem pe care acest om l-a slujit o viață”, a spus Mirela Saucă.

„Nimeni nu și-a imaginat că acest lucru nu se va putea întâmpla”

Mirela Saucă consilier județean PNL

Cazul tragic s-a petrecut exact în acele zile în care autoritățile au decis să închidă drumurile din cauza nămeților de pe șosele. „El (n.r. – medicul Victor Costăchescu) ar fi trebuit să se întoarcă în Spitalul Județean, între timp s-a dezlănțuit natura, Săveniul a rămas izolat de restul lumii și singura soluție a fost internarea lui în secția de la Săveni, unde o doctoriță extraordinară a făcut tot ceea ce a stat în putință pentru a-i alina suferința și, mai mult decât atât, s-a străduit din toate puterile ei să găsească soluții pentru ca pacientul să ajungă pe mâna celor care ar fi putut să-i salveze viața.

Din păcate, nici familia, nici doctorița nu au reușit, starea pacientului s-a agravat în mod constant, iar în a treia zi când s-a deschis circulația de la Săveni la Dorohoi, fiul pacientului, medic și el, a apelat la colegii de la Dorohoi, care și-au arătat toată disponibilitatea și au afirmat că aveau tot ce era nevoie pentru a-l trata. Nimeni nu și-a imaginat că acest lucru nu se va putea întâmpla în condițiile în care Săveniul are stație de ambulanță, ISU are la Săveni în dotare o ambulanță SMURD. Răspunsul primit de familie a fost <<nu se poate>> ”, a relatat consilierul județean Mirela Saucă, care s-a arătat revoltată de faptul că de fiecare dată s-au invocat „procedurile” în detrimentul empatiei față de medicul care a salvat la rândul lui mii de vieți.

Avem proceduri, nu se poate”

„Nici măcar atunci când fiul pacientului și-a asumat responsabilitatea de a însoți ambulanța și pacientul în calitate de medic. Același răspuns <<Avem proceduri, nu se poate. Aveți răbdare, vom trimite o ambulanță atunci când se va putea circula>>. Și au mai durat 12 ore până acest lucru s-a întâmplat. Ambulanța a ajuns, conform procedurilor la Săveni, încă două ore drumul înapoi, cu natura nu te pui – asta nu e de contestat – și apoi a fost prea târziu”, a adăugat Mirela Saucă.

Interpelarea din plenul CJ s-a dorit a fi mai mult un semnal de alarmă pentru că, susține consilierul județean liberal, în unele situații, vestitele „proceduri”, care ar trebui să arate cale și drumul cel mai simplu pentru a salva o viață, se transformă în paravane pentru lipsa de empatie față de suferință și neasumarea responsabilității într-o astfel de situație.

„Omul acela și-a pierdut viața din cauza unor structuri rigide”

„S-a spus că are o vârstă – se pare că uneori vârsta e o mare problemă, s-a spus că a avut ghinion… Și asta e adevărat – cu natura nu te pui. Dar la fel de adevărat este că omul acela și-a pierdut viața din cauza unor structuri rigide, a unor oameni nepăsători și a unui sistem pe care acest om l-a slujit o viață. (…) Sunt lăudabile toate demersurile de a avea un sistem de sănătate dotat – ne dorim la Botoșani să avem servicii medicale de calitate – dar nu au nicio valoare, dacă nouă, oamenilor din acest sistem, nu ne pasă”, a mai spus Mirela Saucă, care a adăugat că a vrut să atragă atenția asupra unei situații și că este de dorit să nu se mai întâmple.

Simțindu-se cumva obligată să răspundă, Ramona Guraliuc, consilier județean PSD, medic primar în medicina de urgență, dar și șef al Compartimentului UPU – SMURD, ținut să precizeze în plenul CJ că transportul fostului medic la unitatea centrală – Spitalul Județean „Mavromati” – nu s-a putut realiza din cauza condițiilor meteorologice, nu pentru că nu ar fi fost voință, empatie sau nu s-ar fi dorit transferul.

„Este foarte adevărat că avem vina pentru faptul că nu am putut transporta pacientul într-o unitate centrală, dar vă spun, și îmi asum responsabilitatea, că s-a făcut tot ce a fost omenește posibil – raportat la terapie – pentru acest pacient. Eu am stat acolo, alături de colegii mei, în ședințele din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență zile în șir. Am stat în spital, în Unitatea de Primiri Urgențe ore în șir, zile în șir”, a spus Ramona Guraliuc, care a adăugat că s-a muncit cot la cot pentru a deszăpezi un drum, un drum pentru care a murit și un om (n.r. – angajatul de la Secția de Drumuri Naționale care a fost găsit decedat de colegi). Asta în condițiile în care nimeni nu s-ar fi gândit că în aprilie vor fi ninsori mai puternice decât în decembrie – ianuarie.

„Înțelegeți greșit, nu l-a refuzat nimeni. Nu s-a putut efectua transferul”, a completat Ramona Guraliuc.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
75 %
1.5kmh
81 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...