spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTMii de botoșăneni prezenți la cea de-a XV-a ediție a Târgului tradițional...

Mii de botoșăneni prezenți la cea de-a XV-a ediție a Târgului tradițional de la Popăuți (video)

În perioada 29-30 aprilie, mii de botoșăneni au venit la cea mai mare serbare câmpenească din Moldova, respectiv Târgul Regional de Zootehnie, utilaje agricole și produse tradiționale de la Popăuți.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor din Popăuți, Asociația Crescătorilor de Taurine din Botoșani, în parteneriat cu Consiliul Local din Răchiți.

Târg cu mii de persoane

Cea de a XV-a ediţie a acestui târg a reunit crescători de animale, specialişti în domeniu, comercianţi, producători, artişti, dar şi foarte mulţi botoşăneni dornici să-şi reamintească de atmosfera satului tradiţional, unde creşterea animalelor ocupa un loc important. Vremea bună a facilitat vizitarea târgului de un număr mare de persoane mai ales duminică, în cea de-a doua zi. În acest context, poliţiştii de la Rutieră au avut serios de lucru pentru a dirija maşinile şi pietonii în zonă.

Sărbătoarea a debutat sâmbătă, când și-au instalat tarabele meșterii și producătorii. A urmat înregistrarea animalelor, demonstrații de rase, parada celor mai frumoase exemplare și premierea. Crescătorii au adus cele mai frumoase exemplare pentru a arăta cât de importantă este activitatea lor. Pe toată perioada zilei au evoluat ansambluri folclorice din județul Botoșani.

Paradă a berbecilor karacul

Duminică, numărul celor interesați de târg a crescut surprinzător, dovadă a stat și coloana de mașini formată până la târg, dar și insuficiența locurilor de parcare. Foarte animată a fost şi zona de unde se putea cumpăra de la urdă, caş, legume, până la miere, plăcinte, mici şi bere, ii, icoane, hamuri pentru cai și alte asemenea produse. După deschiderea, de la ora 10:00, pentru Piața Mobilă Moldoovis, a urmat parada berbecilor din rasa karakul.

În jurul orei 13:30, a avut loc primirea oficialităților și vizita la standurile producătorilor. Ulterior, aceștia au luat cuvântul în fața spectatorilor.

,,Trebuie să înțelegem că Stațiunea Popăuți este o stațiune de cercetare și nu se poate face, stimați consumatori, nu se poate face agricultură fără cercetare. Toți, la un loc trebuie să susținem cercetarea ca să putem susține fermierii”, a spus primarul comunei Răchiți, Florin Bulagru.

Secretarul de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Eduard Mititelu, a adăugat că Stațiunea Popăuți este ,,un model pentru pentru cercetarea din România. Mi-aș dori astfel de practici, de bune exemple, de omologări să avem din ce în ce mai mult în institutele de cercetare din România.”

Atmosfera a fost asigurată de grupul Plăieșii, care au făcut spectacol și de această dată, pe scena din centrul târgului. Participanții au ieșit la dans pe ritmurile ansamblului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.5 ° C
17.7 °
15 °
69 %
1.8kmh
92 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...