spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTAfacere cu „visuri la plic” terminată fără nicio condamnare. Anchetă DIICOT spulberată...

Afacere cu „visuri la plic” terminată fără nicio condamnare. Anchetă DIICOT spulberată de prescrierea faptelor

Unul dintre cele mai vechi dosare aflate pe rolul Tribunalului Botoșani a fost soluționat de judecători, după ce instanța a amânat timp de aproape un an pronunțarea sentinței. Este vorba de un dosar instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul teritorial Botoșani, în care doi frați, Florin Lucian Tudosanu și Marius Cristian Tudosanu, au fost acuzați de operaţiuni ilegale cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Cei doi au fost trimiși în boxa acuzaților, anchetatorii invocând că, în perioada martie-aprilie 2017, aceștia ar fi vândut de la domiciliu, către diverși consumatori, mai multe pliculețe cu etnobotanice.

Pronunţare amânată de 20 de ori

Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Botoșani în toamna lui 2019, dar a urmat procedura din camera preliminară, așa că primul termen de judecată al procesului propriu-zis a fost abia pe 22 iulie 2020. Au fost administrate mai multe probe, iar pe 28 aprilie 2022 completul de judecată a anunțat că rămâne în pronunțare, sentința fiind amânată pentru 27 mai 2022. Doar de atunci și până în prezent au fost 20 de amânări succesive de pronunțare, hotărârea fiind amânată uneori și de la o săptămână la alta, dar fără niciun rezultat, ultima fiind pentru data de 5 mai a.c..

Vineri însă, instanța a decis încetarea procesului penal întrucât între timp a intervenit prescripția răspunderii penale. Prin urmare, întreaga anchetă DIICOT, care a presupus efectuarea a patru percheziții domiciliare și audierea a 36 de tineri în calitate de suspecţi sau martori s-a dus pe apa sâmbetei. Singurul avantaj – în timpul operațiunii au fost confiscate 177 de punguțe cu etnobotanice, care urmează să fie distruse. Hotărârea Tribunalului Botoșani nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Reţea anihilată în 2017

Rețeaua a fost anihilată pe 11 aprilie 2017.

„Există suspiciunea rezonabilă că, în perioada martie – aprilie 2017, mai mulţi suspecţi, dintre care unul plasat în arest la domiciliu în altă cauză, au desfăşurat în mod repetat activităţi de procurare, ambalare, deţinere în vederea vânzării, distribuţie şi vânzare fără drept de produse psihoactive. Activităţile de distribuţie şi vânzare s-au realizat zilnic de la domiciliul acestora, în regim ambulant, către consumatorii atât de pe raza municipiului Botoşani, cât şi a judeţului”, spuneau atunci anchetatorii.

Droguri vândute din arest la domiciliu

În fapt, Florin Lucian Tudosanu, de 24 de ani, unul dintre suspecţi, era plasat în arest la domiciliu, el fiind anchetat pentru furt. El făcea parte dintr-o grupare de hoţi, care a dat mai multe atacuri prin municipiu, tânărul fiind implicat inclusiv în furtul televizoarelor din loja oficială de pe Stadionul Municipal din 2016. După acel furt, el a fost plasat sub control judiciar, dar nu a respectat măsurile instituite, iar ulterior a fost arestat preventiv.

A stat după gratii până la mijlocul lui ianuarie 2017, când Tribunalul Botoşani a dispus plasarea lui în arest la domiciliu, tânărul susţinând că trebuie să aibă grijă de mama lui. Culmea e că, după ce s-a văzut în libertate, Florin Lucian Tudosanu s-a apucat să vândă etnobotanice. Tânărul plasa substanţele apropiaţilor săi, după care clienţii au ajuns să-i bată la uşă pentru „plicurile cu vise”. Mai mult, cei care nu aveau bani pentru doze, luau marfa pe datorie şi ofereau drept gaj biciclete sau cărţile de identitate, bunuri descoperite în timpul percheziţiilor făcute de DIICOT.

Tineri distruşi de droguri

Ani de-a rândul, procurorii DIICOT au prins şi trimis în judecată nu doar vânzătorii, ci şi cumpărătorii de etnobotanice. Numai că, în 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că textul de lege nu e clar şi, din acel moment, deţinerea de etnobotanice nu a mai fost considerată infracţiune. Așa că cei care „fumau” pe stradă aceste substanţe au scăpat de acuzații. A fost perioada în care zeci de tineri au fost văzuți „înţepeniţi” pe stradă sau în parcuri, sub acel efect de „zombi”.

Alți zeci de tineri au ajuns la Unitate de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean „Mavromati” acuzând tot felul de simptome după consumul acestor substanțe interzise. În anul 2019, un grup de parlamentari a promovat un proiect de lege prin care deținerea de etnobotanice a fost reincriminată ca infracțiune și pedepsită penal, cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
42 %
3.2kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...