Unul dintre cele mai vechi dosare aflate pe rolul Tribunalului Botoșani a fost soluționat de judecători, după ce instanța a amânat timp de aproape un an pronunțarea sentinței. Este vorba de un dosar instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul teritorial Botoșani, în care doi frați, Florin Lucian Tudosanu și Marius Cristian Tudosanu, au fost acuzați de operaţiuni ilegale cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Cei doi au fost trimiși în boxa acuzaților, anchetatorii invocând că, în perioada martie-aprilie 2017, aceștia ar fi vândut de la domiciliu, către diverși consumatori, mai multe pliculețe cu etnobotanice.
Pronunţare amânată de 20 de ori
Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Botoșani în toamna lui 2019, dar a urmat procedura din camera preliminară, așa că primul termen de judecată al procesului propriu-zis a fost abia pe 22 iulie 2020. Au fost administrate mai multe probe, iar pe 28 aprilie 2022 completul de judecată a anunțat că rămâne în pronunțare, sentința fiind amânată pentru 27 mai 2022. Doar de atunci și până în prezent au fost 20 de amânări succesive de pronunțare, hotărârea fiind amânată uneori și de la o săptămână la alta, dar fără niciun rezultat, ultima fiind pentru data de 5 mai a.c..
Vineri însă, instanța a decis încetarea procesului penal întrucât între timp a intervenit prescripția răspunderii penale. Prin urmare, întreaga anchetă DIICOT, care a presupus efectuarea a patru percheziții domiciliare și audierea a 36 de tineri în calitate de suspecţi sau martori s-a dus pe apa sâmbetei. Singurul avantaj – în timpul operațiunii au fost confiscate 177 de punguțe cu etnobotanice, care urmează să fie distruse. Hotărârea Tribunalului Botoșani nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Reţea anihilată în 2017
Rețeaua a fost anihilată pe 11 aprilie 2017.
„Există suspiciunea rezonabilă că, în perioada martie – aprilie 2017, mai mulţi suspecţi, dintre care unul plasat în arest la domiciliu în altă cauză, au desfăşurat în mod repetat activităţi de procurare, ambalare, deţinere în vederea vânzării, distribuţie şi vânzare fără drept de produse psihoactive. Activităţile de distribuţie şi vânzare s-au realizat zilnic de la domiciliul acestora, în regim ambulant, către consumatorii atât de pe raza municipiului Botoşani, cât şi a judeţului”, spuneau atunci anchetatorii.
Droguri vândute din arest la domiciliu
În fapt, Florin Lucian Tudosanu, de 24 de ani, unul dintre suspecţi, era plasat în arest la domiciliu, el fiind anchetat pentru furt. El făcea parte dintr-o grupare de hoţi, care a dat mai multe atacuri prin municipiu, tânărul fiind implicat inclusiv în furtul televizoarelor din loja oficială de pe Stadionul Municipal din 2016. După acel furt, el a fost plasat sub control judiciar, dar nu a respectat măsurile instituite, iar ulterior a fost arestat preventiv.
A stat după gratii până la mijlocul lui ianuarie 2017, când Tribunalul Botoşani a dispus plasarea lui în arest la domiciliu, tânărul susţinând că trebuie să aibă grijă de mama lui. Culmea e că, după ce s-a văzut în libertate, Florin Lucian Tudosanu s-a apucat să vândă etnobotanice. Tânărul plasa substanţele apropiaţilor săi, după care clienţii au ajuns să-i bată la uşă pentru „plicurile cu vise”. Mai mult, cei care nu aveau bani pentru doze, luau marfa pe datorie şi ofereau drept gaj biciclete sau cărţile de identitate, bunuri descoperite în timpul percheziţiilor făcute de DIICOT.
Tineri distruşi de droguri
Ani de-a rândul, procurorii DIICOT au prins şi trimis în judecată nu doar vânzătorii, ci şi cumpărătorii de etnobotanice. Numai că, în 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că textul de lege nu e clar şi, din acel moment, deţinerea de etnobotanice nu a mai fost considerată infracţiune. Așa că cei care „fumau” pe stradă aceste substanţe au scăpat de acuzații. A fost perioada în care zeci de tineri au fost văzuți „înţepeniţi” pe stradă sau în parcuri, sub acel efect de „zombi”.
Alți zeci de tineri au ajuns la Unitate de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean „Mavromati” acuzând tot felul de simptome după consumul acestor substanțe interzise. În anul 2019, un grup de parlamentari a promovat un proiect de lege prin care deținerea de etnobotanice a fost reincriminată ca infracțiune și pedepsită penal, cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.