sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăLocal BTMuzeu virtual pentru copiii botoșăneni din zone defavorizate (video)

Muzeu virtual pentru copiii botoșăneni din zone defavorizate (video)

La Botoșani, 150 elevi din două școli din județ au vizitat pentru prima dată Muzeul Zoologic Constantin Romanescu din Neamț. S-a întâmplat virtual, cu ajutorul ochelarilor VR, oferiți de echipa Muzee de la sat, formată din 5 tineri din Iași care se ocupă cu digitalizarea obiectivelor culturale din țară.

Până acum, echipa a ajuns cu muzeele virtuale în 8 școli din regiunea Moldovei.
Elevii din medii vulnerabile vor explora tururi virtuale ale muzeelor prin intermediul ochelarilor de realitate virtuală (VR). Proiectul este demarat de echipa Muzee de la sat, care se ocupă cu digitalizarea obiectivelor culturale din țară.

Care este scopul proiectului

Scopul demersului este unul dublu: facilitează accesul la cultură al elevilor din medii rurale defavorizate și promovează patrimoniului material din țară, folosind tehnologii noi. Echipa își dorește, totodată, să ofere un exemplu de desfășurare a orelor la clasă, arătând faptul că tehnologia poate fi utilizată și în scopuri educative.
Tururile virtuale ale muzeelor au fost realizate anterior de echipa Muzee de la sat, fiind disponibile pe platforma www.muzeedelasat.ro.

Tururi interactive 3D

Acestea sunt produse interactive 3D, ceea ce le face atractive, mai ales pentru elevi. La Botoșani echipa a fost la şcolile din Corni şi Orăşeni Deal.

„Există mulți copii de la sat care nu reușesc, din motive financiare, să viziteze un muzeu, indiferent că e în mediul rural sau în urban. Acest lucru a fost confirmat chiar și de profesorii cu care am discutat în etapa de pregătire a proiectului, care mi-au spus că «unii dintre copii nu au văzut niciodată un muzeu». Explorarea virtuală este o modalitate interactivă și una care nu presupune deloc efort financiar din partea elevilor. Copiii sunt tare entuziamați, pun întrebări și sunt curioși să vadă cât mai mult.”, a spus Ionuţ Teoderaşcu, coordonator de proiect.

muzeu virtualÎn viitor, scopul echipei este de a extinde proiectul și la nivelul altor regiuni, pentru ca un număr cât mai mare de elevi din zone defavorizate să exploreze virtual muzee din mediul rural românesc.

Platforma Muzee de la sat poate fi accesată în mod gratuit, găzduind la acest moment 53 de obiective culturale din regiunile Moldova și Muntenia. Proiectul a fost posibil în urma câștigării unei co-finanțări, obținută prin concurs, organizat de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și a implicării partenerului de proiect — Teach for Romania, o organizație non-guvernamentală din domeniul educației.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
80 %
4.9kmh
100 %
sâm
16 °
Dum
23 °
lun
24 °
mar
21 °
mie
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când mâncarea e gustoasă, culoarea politică nu mai contează.

EDITORIAL

În urmă cu vreo douăzeci de ani când la putere, în anul electoral, era punga cu ulei, zahăr sau făină, hâtra mătușa Maria din...

EPIGRAMA ZILEI

De-abia acum, în miezul verii, Când i-am văzut la plajă goi, Am înțeles traseul berii: Dintr-un butoi, în alt butoi! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...