spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocal BTInstanțele rămân fără magistrați

Instanțele rămân fără magistrați

Justiția din Botoșani este lovită crunt de lipsa de magistrați. Deficitul de procurori din județ a ajuns la cote alarmante.

Potrivit prim-procurorului Valeriu Chihaia, din cadrul Parchetului de pe lângă tribunalul Botoșani, situația atinge cote critice în județ. Schema de personal din parchetele arondate celor cinci instanțe a ajuns să fie acoperită doar în proporție de aproape 40 la sută.

„La momentul actual suntem 13 procurori din 35, dar din luna iulie se va pensiona și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, Nicolea Arptine”, a recunoscut Valeriu Chihaia.

Doar cinci procurori activează

Astfel, parchetul de pe lângă tribunalul Botoșani funcționează cu numai cinci procurori, cifră identică cu cea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, doar că la unitatea din urmă unul dintre procurori este în concediu de creștere a copilului. La Dorohoi, însă va rămâne un singur procuror începând cu luna iulie. „Au fost organizate două concursuri în acest an pentru ocuparea posturilor vacante, doar că nu s-a înscris nici măcar un singur candidat”, a adăugat Valeriu Chihaia.

Deficitul de procurori în început să crească încă de anul trecut, când au fost patru pensionări. Anul acesta, și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani Ionuț Țifachi s-a transferat la biroul teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, iar procurorul Dana Crihan de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani s-a pensionat din luna aceasta.

Situația pare să fi fost generată de ultimele evenimente din rândul magistraților. De exemplu, până anul trecut au fost sistate concursurile pentru admiterea directă în magistratură, iar acest lucru s-a suprapus cu pensionările din sistem.

De altfel, multe plecări din Justiție au venit după ce actuala alianță guvernamentală a anunțat intenția de a modifica legea privind pensiile magistraților. Pentru a nu pierde beneficiile, unii au ales să se pensioneze imediat ce au atins vechimea de 25 de ani în activitate. Iar în locul celor pensionați nu au mai venit alți procurori. Problema este că procurorii rămași în activitate nu reușesc să facă față activității, care, pe lângă munca de coordonare a anchetelor sau de efectuare a unor investigații conform competențelor, cuprinde și ale atribuții – participări la ședințele de judecată, audiențe, răspunsuri la petiții, supravegheri și rapoarte.

Criză și la judecători

Și în cazul judecătorilor se resimte aceeași criză. Plecarea în masă a unor magistrați de la Judecătoria Botoșani la Tribunal a adus instanța botoșăneană aproape de colaps. Iar cei care au de suferit sunt justițiabilii, care sunt nevoiți să aștepte cu lunile pronunțarea unei sentințe. Luna trecută, de exemplu, Judecătoria Botoșani funcționa cu 15 judecători, dintr-o schemă de 35 de magistrați. Altfel spus, cu numai o treime din personal. Din cauza acestor plecări, toate dosarele nesoluționate de cei transferați au fost redistribuite judecătorilor rămași în activitate.

Prin urmare, deficitul de personal va afecta, vrând nevrând, și eficiența actului de justiție. Astfel, din cauza numărului mic de procurori și judecători, pe fondul creșterii volumului de activitate, unele anchete și procese riscă să se lungească nepermis de mult. Din acest motiv, soluționarea unor dosare ar putea dura cu anii, iar unele infracțiuni riscă să se prescrie până când dosarele vor fi soluționate definitiv în instanță.

 

– Sebastian GHEORGHIU

sgheorghiu@monitorulbt.ro

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.9 °
19.4 °
39 %
4.9kmh
5 %
mie
22 °
joi
23 °
vin
23 °
sâm
20 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...