spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTEscroc botoșănean de la o vârstă fragedă

Escroc botoșănean de la o vârstă fragedă

Un adolescent de 17 ani din Târgu Lăpuş, județul Maramureș, a fost ridicat de polițiști fiind suspectat de fraudă bancară, victimă fiind o persoană din județul Botoșani. La mijloc ar fi vorba de o înșelăciune printr-o platformă de vânzări online, prejudiciul fiind estimat la aproape 1.700 de lei.

Cazul a ieși la iveală joi dimineață, când luptătorii Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Maramureș au efectuat o percheziţie domiciliară în Târgu Lăpuş. Descinderea are loc în baza unui mandat emis de Judecătoria Botoşani vizată fiind locuința adolescentului de 17 ani. Acesta ar fi suspectat de infracţiuni informatice prin spargerea unor conturi bancare dar şi infracţiuni de înşelăciune. Anchetatorii au ridicat mai multe echipamente IT, iar suspectul urma să fie dus la audieri.

Investigațiile au fost efectuate în baza unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani și afla în lucru la structurile de poliție din Flămânzi. „Activitățile care au avut loc astăzi în Târgu Lăpuş s-au derulat prin intermediul unei comisii rogatorii. Cercetările sunt într-o fază incipientă astfel încât nu pot fi oferite prea multe informații”, a spus Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Cazul nu este singular

De altfel, cazul nu este singular. Anul trecut, un tânăr de 18 ani, cu numai 11 clase, a fost trimis în judecată după ce a pus la cale o mega escrocherie cu burse școlare prin intermediul unei platforme. Țeparul a făcut zeci de victime prin toată țara, iar printre cei care s-au lăsat păcăliți sunt cadre didactice sau profesori universitari. Țeapa, bazată pe un fel de „înscrieri cu achitarea unei taxe” a fost scoasă la iveală de polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Dar metodele la care apelează infractorii sunt dintre cele mai diverse. De la email-uri și sms-uri pe telefon, până la mesaje pe platformele de socializare. O dorohoiancă s-a îndrăgostit lulea de un șarlatan, care a escrocat-o în numai câteva luni cu aproape 100.000 de euro. În vârstă de 61 de ani, femeia a fost păcălită de un așa-zis „general american” pe care l-a cunoscut pe o rețea de socializare. Culmea este că femeia s-a împrumutat pentru a-i trimite bani bărbatului care pretindea că este militar Armata Statelor Unite ale Americii.

„One Ring Scam”

Un alt tip de înșelăciune care face victime în prezent este cel bazat pe apeluri telefonice din străinătate. Denumit „One Ring Scam”, mecanismul se bazează pe curiozitatea oamenilor atunci când realizează că au un apel telefonic ratat.

Astfel, infractorii cumpără de la companiile de telefonie din străinătate numere de telefon cu suprataxă (n.r. – asemănătoare cu cele 08989…din România) după care apelează la întâmplare numere de telefon. De cele mai multe ori nu este un apel adevărat, ci doar un fel de beep. Dacă cineva are un abonament și sună înapoi, din bun simț sau pură curiozitate, atunci persoana în cauză va fi suprataxată, iar factura va fi una uriașă.

În ultimii trei ani, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani a înregistrat peste 300 de dosare penale în care se efectuează cercetări pentru infracțiuni informatice. De regulă, este vorba de înșelăciuni informatice, iar victimele sunt persoane care dau anunțuri pe platforme de vânzări online. Escrocii le apelează, se dau interesați de oferă, iar pentru așa-zisa plată trimit un link în care victima trebuie să completeze datele cardului bancar. Cei care le cad în plasă se trezesc cu conturile bancare golite de bani.

În acest context, poliţiştii le cer oamenilor să fie prudenţi, iar dacă totuşi cad în capcană, să demaşte totul. Ca forme de protecție, polițiștii recomandă oamenilor să nu accepte apeluri din străinătate dacă știu că nu are cine să-i caute de acolo, să nu acceseze link-uri suspecte trimise prin email sau SMS, mai dacă nu recunosc expeditorul, și să nu trimită bani nescunoscuților, ori să ofere datele de identificare ale propriilor carduri, pentru tranzacțiile online fiind nevoie de codul IBAN, nicidecum de datele de pe card.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
39 %
4.5kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...